null Hurstin menu

Juhlamieltä kansalle. Heikki Hursti kutsuu jälleen itsenäisyyspäivänä vähävaraisia Hakaniemen torille. Kuva: Esko Jämsä

Juhlamieltä kansalle. Heikki Hursti kutsuu jälleen itsenäisyyspäivänä vähävaraisia Hakaniemen torille. Kuva: Esko Jämsä

Hurstin menu

Köyhille juhlia loihtiva Heikki Hursti vaatii parannusta pienituloisten asemaan.

On se aika vuodesta, jolloin Heikki Hurstin yöunet jäävät välillä vähiin. Joulukuun perinteisten juhlien järjestelyt ovat meneillään, ja puhelin soi jatkuvasti.

– Kovimmat paineet minulla oli viisi vuotta sitten, kun aloin isäni kuoleman jälkeen jatkaa tätä työtä. Jännitin, onko juhlissa tarpeeksi ruokaa ja tuleeko niihin ketään.

Köyhien apostoliksi tituleerattu Veikko Hursti aloitti eräänä itsenäisyyspäivänä 1970-luvun lopulla ruoka- ja vaatejakelun Hakaniemen torilla protestina Linnan juhlille. Protesti muuttui kuitenkin pian Köyhien linnanjuhlaksi. Jo monta vuotta aiemmin Hursti oli jatkanut Kisahallissa vähävaraisten joulujuhlaperinnettä.

– Alan jo aikaisin syksyllä lähettää yrityksille ja muille sponsoreille kirjeitä, joissa pyydän tukea juhlien järjestämiseen. Onneksi tukijoita riittää. Myös kaupunki avustaa rahallisesti ja antamalla Kisahallin käyttöön ilmaiseksi, Heikki Hursti kertoo.

Isän saappaisiin astuminen sujui Hurstin mukaan yllättävän helposti, vaikka siitä ei varsinaisesti sovittu etukäteen.

– Isä oli yksinäinen susi, joka halusi pitää narut käsissään viimeiseen asti. Hän ei päästänyt lähelle, vaikka yritin tarjota apua. Myöhemmin kyllä löytyi paperi, jossa hän toivoi minusta jatkajaa.

Heikki Hurstin johtama Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö jakaa ruokaa ja vaatteita keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 12 osoitteessa Helsinginkatu 19.

Taantuma näkyy: kun muutama vuosi sitten jonossa oli 200–300 ihmistä, nyt on usein jopa tuhat. Toimeentulovaikeudet saattavat kuitenkin osalla olla väliaikaisia.

– Järjestin syyskuussa mielenilmaisun eduskunnan edustalla. Tuolloin tuli esiin idea joka kuntaan perustettavasta hätäapurahastosta, josta voitaisiin antaa tai lainata ihmisille rahaa akuutissa tilanteessa. Erilaisten tukien odottaminen voi nimittäin kestää pitkään.

– Yhteiskunta pystyisi tekemään paljon muutakin, jos se vain haluaisi. Pienituloisten elämää voisi helpottaa siten, että kansaneläke, perusturva ja opintotuki sidottaisiin perusindeksiin. Nythän ne eivät nouse, vaikka ruoka ja kaikki muu kallistuisivat.

On tutkittu, että Suomessa on noin 700 000 pienituloista, joiden tulot ovat enintään 13 000 euroa vuodessa. Hursti pitää määrää järkyttävän isona, vaikka hän saa jatkuvasti kirjeitä taloudellisessa ahdingossa olevilta. Erityisesti häntä huolestuttavat eläkeläiset ja opiskelijat.

– Olen kuullut paljon tarinoita, miten vaikea pienellä kansaneläkkeellä on tulla toimeen. Ei siis ole ihme, että vanhusten itsemurhat ovat lisääntyneet.

Hurstin mukaan hieman valoa antaa se, että osa päättäjistä on havahtunut ja alkanut kysyä, mitä tilanteelle voitaisiin tehdä. Hyvinä esimerkkeinä hän mainitsee Sauli Niinistön ja Paavo Arhinmäen, jotka olivat viime kevättalvella päivän ajan mukana avustustyössä.

Ruokajakelun vähävaraisille Veikko Hursti aloitti vaimonsa kanssa jo vuonna 1967. Vuosien mittaan muodostui vakituinen vapaaehtoisten joukko, josta on ollut paljon tukea Heikki Hurstille. Myös viisi sisarusta on tukenut ja kannustanut veljeään.

Hursti on käynnistänyt viime vuosina uusia avustusmuotoja. Esimerkiksi vähävaraisille opiskelijoille jaetaan ruokaa ja vaatteita Helsinginkadulla joka kuukauden viimeisenä tiistaina kello 17.

– Teemme myös yhteistyötä muun muassa turkulaisten ja porilaisten avustusyhteisöjen kanssa. Kaikki saamamme tavara ei mahdu omiin varastoihimme, joten on parempi jakaa sitä muille.

Hursti myöntää, että avustustoiminnan pyörittäminen ja ihmisten huolien kuuntelu tuntuvat toisinaan raskaalta. Jumala kuitenkin antaa voimaa, samoin ihmisten kiitokset. Vapaa-ajalla taas harrastukset auttavat rentoutumaan.

– Soitan klarinetilla ja kitaralla hengellistä ja kevyttä musiikkia. Erityisen lähellä sydäntäni on tango. Olen myös innostunut akvarellien maalaamisesta. Pystyn välillä uppoutumaan musiikin tai värien maailmaan niin, että kaikki muu unohtuu.

Heikki Hurstin maalauksia on ollut esillä myös julkisesti. Kun Hursti työskenteli 1990-luvulla Etelä-Espanjassa helluntailaistaustaisen turistikirkon pastorina, hän piti siellä neljä taidenäyttelyä. Suomessa näyttelyitä on ollut viisi.

Ensi helmikuussa hänen ja hänen serkkunsa Armas Hurstin töihin voi tutustua helsinkiläisessä galleriassa, Art Aleksissa.

Teksti: Marjo Kytöharju

Köyhien linnanjuhla 6.12. klo 12 Hakaniementorilla, perinteinen joulujuhla 24.12. klo 12 Töölön Kisahallissa ja 26.12. klo 12 rääppiäiset Kisahallin varaston edessä. Lisätiedot: www.hurstinapu.net 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.