Lars Sonckin tie. Kuva: Liisa Huima
Huvilakaupungin aatteellinen isä
Arkkitehti Lars Sonck (1870–1956) perusti Kulosaaren huvilakaupungin neljän muun arkkitehdin kanssa. Armas Lindgren, Bertel Jung, Oscar Bomansson ja Karl Lindahl ovat myös saaneet nimikkokatunsa saarelle. Pääosakkaina oli myös insinöörejä ja liikemiehiä. Wikipedian mukaan yhdyskunta alkoi syntyä AB Brändö Villastad -osakeyhtiön myötä vuonna 1907.
Laura Kolbe kirjoittaa Kyyhky ja karitsa -teoksessa, että Lars Sonck oli Kulosaari-hankkeen keulakuva. Hän oli ”huvilakaupungin todellinen aatteellinen isä, ideoija ja keskeinen seuramies”. Sonck piirsi Kulosaaren asemakaavan ja suunnitteli myöhemmin Rantahotellin Kulosaaren kasinon viereen.
Vuonna 1909 Kulosaaressa oli jo 40 maaston ja luonnon mukaan rakennettua huvilaa. Kaikki asukkaat tunsivat toisensa.
Puutarhakaupunki nähtiin Kolben mukaan ”ratkaisuna nopean kaupungistumisen ongelmiin, likaisuuteen, korkeaan kuolleisuuteen, tautien leviämiseen, lasten heitteillejättöön, poliittiseen väkivaltaan ja prostituutioon. – – Siitä tuli ensimmäinen globaali kaupunki-ihanne. Helsingissä uudesta asumisaatteesta innostuivat nuoret liberaalit arkkitehdit, insinöörit ja taiteilijat”.
Sonck oli kansallisromanttisen kauden huippuarkkitehti, joka suunnitteli Naantalin Kultarannan, Kallion ja Mikael Agricolan kirkot, Eiran sairaalan, Sibeliuksen kodin Ainolan sekä Tampereen tuomiokirkon.
Eira Serkkola
Jaa tämä artikkeli: