Hyvä tieto, paha tieto
Ylistän ja kunnioitan tietoa. Sukuni historia kertoo köyhien ihmisten ponnistelusta kohti parempaa elämää koulutuksen avulla. Kaikille ilmaiset koulut ja kirjastot ovat mielestäni suomalaisen tasa-arvon tärkeimmät rakentajat. Ne ovat avanneet minulle mahdollisuuksia, joita isovanhemmillani ei ollut.
Suuri osa elämääni on kulunut tiedon keräämisessä. Luen joka päivä kirjoja, lehtiä ja nettiä, ajattelen lukemaani ja puran tietojani siihen, mitä kirjoitan. Kaikenlainen tieto kiinnostaa minua. Mikään ei ole mitätöntä tai tarpeetonta.
Tietäminen tuottaa minulle iloa ja nautintoa. Mutta olen myös vakuuttunut siitä, että tietoni muuttavat minua. Mitä enemmän tiedän, sitä enemmän ymmärrän. Kun näen maailman moninaisuuden ja kuuntelen mahdollisimman monia ääniä, en sorru ennakkoluuloihin enkä yleistyksiin vaan katseeni tarkentuu ja näen asiat kolmiulotteisina, joka puolelta. Tieto antaa minulle tunteen suuresta vapaudesta.
Samaan aikaan epäilen tietoa.
Suomalaiset uskovat sokeasti tiedon ja koulutuksen voimaan. Jokaista ongelmaa, työuupumusta, syrjäytymistä, koulukiusaamista, liikalihavuutta, alkoholismia, kunnan rahapulaa, organisaation näennäistä tehottomuutta hyökätään ratkomaan tiedottamisella, kurssittamisella tai työryhmällä, joka kerää tietoa ja kirjoittaa raportteja.
Tällä maanisella puuhakkuudella peitetään sitä tosiasiaa, ettei meiltä puutu niinkään tietoa vaan jotain muuta. Meiltä puuttuu viisautta, kohtuullisuutta, malttia, kaukokatseisuutta, epäitsekkyyttä. Meiltä puuttuu arvoja ja vaihtoehtoja, jotka tekevät elämän ja maailman meille mielekkääksi ja hyväksi elää.
Kurssit, työryhmät ja innovaatioiden perässä läähättävät koulutusuudistukset eivät tuo meille näitä asioita. Tarvitsemamme arvot syntyvät yhteiskunnallisesta ilmapiiristä, joka arvostaa ja ruokkii niitä. Niillä ei ole toivoa vahvistumisesta, jos julkinen puhe nostaa rahan, kilpailun ja itsekkään voitontavoittelun kaiken muun yläpuolelle.
Sanon, että tieto muuttaa ja vapauttaa, ja lisään heti perään, ettemme tarvitse tietoa vaan jotain muuta. Ristiriitaista? Ei. Puhun kahdesta eri tiedosta. Siitä, joka johtaa kohti viisautta, ja siitä, joka peittää viisauden näkyvistämme.
Jaa tämä artikkeli: