Hyvä vientituote Itellalta

Hyvä vientituote Itellalta

Olen kuullut nimen joskus aiemminkin. Muutama viikko sitten kuulin, että hänen piirroksistaan tehdään kolme postimerkkiä, jotka kiinnostavat ulkomaita myöten. Minäkin kiinnostuin, koska olen postimerkkikeräilijä, vaikka en kovin aktiivinen. Kun sitten ennakkotilaukset kaatoivat postin sivut, niin mielenkiintoni heräsi. Halusin merkit itselleni ja kokoelmiini, jotka lapsenlapseni perivät.

Kirkko ja kaupungissa Tom of Finland -postimerkkejä paheksuttiin (30.4.). No, totutulla kauneusajatuksella tai muilla perusteilla en niitä olisikaan ostanut, mutta julkisuus vaikutti. Katseltuani niitä lähemmin huomasin jotain 1950-luvun aikaista mallia, joka minulle on ”historiaa”. Paljas pakara on paljas. Alastomia naisia on maalattu, Suomessakin 1800-luvulla. Tauluja ei paheksuta nyt, ehkä silloin paheksuttiin.

Kirjoittelun johdosta lähdin tutkimaan, kenestä puhutaan. Touko Laaksonen lienee kuuluisimpia suomalaisia 1900-luvun kuvataiteilijoita Suomen ulkopuolella. Merkkejä katsoessani näen alastoman miesvangin viranomaisen kurituksessa. Toisessa on miehen pakarat, ja kolmannessa mies tupakka suussa. Mikään näistä ei mielestäni viittaa homouteen.

Ehkä miehet näkevät asian toisin. Tottahan on, että homoutta, paljasta pakaraa ja tupakkaa on joka paikassa, maailman ympäri. Sitä ei vain voi poistaa. Jotenkin vaistoan näissä merkkiä koskevissa keskusteluissa vain homoseksuaalisuuden kieltämisen aiheuttamat mielipiteet. Ehkä olen väärässä. Haluamme viedä Suomea tunnetuksi maailmalle. Nyt Itella on saanut tästä hienon vientituotteen. Löytyyköhän toista suomalaista postimerkkiä, joka myydään ympäri maailman?

Eija Saha

Jaa tämä artikkeli: