null Hyvää ruokaa vanhoille

Hyvää ruokaa vanhoille

Designpääkaupunkivuonna Helsingissä muotoillaan myös vanhusten aterioita. Sosiaaliviraston vanhusten vastuualue ja Palmian hoitoalan ruokapalvelut ovat virittäneet muotoiluhankkeen, jonka tavoitteena on entistä parempi ruoka ja ruokailuhetket.

Kyse ei ole näpertelystä, sillä Palmia valmistaa ja tarjoilee päivittäin yli 5 000 ateriaa sekä vanhusten asumispalveluissa että palvelukeskuksissa, joihin tullaan päivällä syömään ja harrastamaan. Kun mukaan lasketaan koteihin viedyt ateriat, päästään miltei 10 000 annokseen.

Palmian ruokahuoltopäällikkö Leila Korhonen istuu Kampin palvelukeskuksen Ilona-ravintolassa. Ympärillä on kova vilinä, sillä kalapäivät vetävät väkeä. Listalla on parmesaanilohta ja perunasosetta.

– Me teemme valtakunnallisten ravitsemussuositusten mukaista ruokaa sovittuina annoskokoina. Otamme huomioon myös monenlaiset erikoisruokavaliot. Vaihtelua riittää, sillä laadimme kuuden viikon ruokalistat, Leila Korhonen kertoo.

– Vain syöty ruoka voi tuoda asiakkaille voimaa, makuelämyksiä, nautintoa ja virkistystä. Jos tuotammekin biojätettä, kaikki häviävät: ruokailijat, palvelun tilaaja eli sosiaalivirasto ja palvelun tuottaja eli me.

 

Palmia ei mittaa ruokahävikkiä, mutta jonkin verran sitä on. Tärkeämpi kimmoke WDC-hankkeeseen on silti ollut monien palveluasujien painoindeksi.

– Jos ikäihmiset laihtuvat, lihasmassa katoaa ja toimintakyky heikkenee, Korhonen huolehtii.

– Virheravitsemukseen on toki muitakin syitä kuin se, että tarjottu ruoka ei maistu. Kyse voi olla vaikka suun kunnosta.

Korhonen kyseenalaistaa kuuden viikon listat. Kuka sellaisia käyttää kotonakaan? Suosikkiruokia voisi tarjota useamminkin.

Tähän mennessä hanketta on pohjustettu hoito- ja keittiöhenkilöstön yhteisillä seminaareilla. Viime viikolla esiteltiin eri toimipaikkojen hyviä käytäntöjä, joista koostetaan helposti selattava kansio.

– Hyviä käytäntöjä on luotu paljon. Esimerkiksi Roihuvuoren vanhustenkeskuksessa järjestetään joka syksy yhteisvoimin suosittu ruskajuhla. Asukkaat tekevät virikeohjaajien kanssa somisteet buffetpöytiin, ja läheisestä palvelualojen oppilaitoksesta saadaan oppilaita tarjoilemaan juhlassa oikeissa tarjoilijan asuissa, Leila Korhonen mainitsee.

Designhankkeeseen liittyy yhteistyö alan oppilaitosten kanssa. Esimerkiksi muuan Laurean opiskelija tekee opinnäytetyötään palvelun käytettävyydestä hyödyntäen palvelumuotoilun metodeja.

 

Entä mitkä ruuat ovat Palmian asiakkaiden suosikkeja? Perinteinen lohikeitto ja uunilohi, karjalanpaisti ja lihapullat keikkuvat listan kärjessä. Kanaviillokki maittaa, mutta hedelmäinen broilerikastike ei. Asiakkaat pitävät selkeistä ruuista.

– Pari vuotta sitten teimme gallupin suosituimmista ruuista. Jos tarjoaisimme vain lempiruokia, ruokalista ei täyttäisi ravitsemussuosituksia.

– Mutta eikö meidän pitäisi tarjota sitä, mikä tulee syödyksi? Tavoitteemme on antaa arjen iloja ikäihmisille ruokapöydässä.

 

 

P.S. Asun Helsingin ja Vantaan rajalla. Kun hyppään naapuritontin puolelle, olen Helsingissä.

 

Valmistan kotona nopeita pastaruokia. Henkilöstöravintolassa syön kaalikääryleitä aina, kun niitä on.

 

Nautin perhe-elämästä ja retkeilystä sekä käsitöiden ja puutarhan suunnittelemisesta. Tykkään tehdä käsilläni.

 

Eira Serkkola

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.