null Hyvämaineinen Diacor ja maineeltaan ryvettyneempi Terveystalo yhdistyivät

Terveystalon ja Diacorin logoja sekoittamalla saa aikaan esimerkiksi tällaisen kokonaisuuden. Diakonissalaitoksesta tulee kaupan yhteydessä Terveystalon omistaja, mutta siitä osapuolet ovat vaitonaisia, kuinka suuri sen omistusosuus on. Tuleeko Diakonissalaitoksesta pelkkä koriste vai onko sillä todellista vaikutusvaltaa terveysjätin toimintaan?. Kuva: Esko Jämsä

Terveystalon ja Diacorin logoja sekoittamalla saa aikaan esimerkiksi tällaisen kokonaisuuden. Diakonissalaitoksesta tulee kaupan yhteydessä Terveystalon omistaja, mutta siitä osapuolet ovat vaitonaisia, kuinka suuri sen omistusosuus on. Tuleeko Diakonissalaitoksesta pelkkä koriste vai onko sillä todellista vaikutusvaltaa terveysjätin toimintaan?. Kuva: Esko Jämsä

Ajankohtaista

Hyvämaineinen Diacor ja maineeltaan ryvettyneempi Terveystalo yhdistyivät

Tutkija Minna Kaarakainen: "Jos Terveystalon arvomaailma muuttuu Diacorin arvomaailman näköiseksi, se voi houkutella asiakkaita."

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö myy Diacorin osaksi Terveystaloa. Säätiön toimitusjohtajan Olli Holmströmin mukaan tavoitteena on turvata säätiön yleishyödyllisen toiminnan rahoitus.

Yrityskaupan yhteydessä Diakonissalaitos merkitsee Terveystalon osakkeita ja siitä tulee Terveystalon omistaja. Sitä, kuinka merkittävä omistusosuus on, Olli Holmström ei suostu paljastamaan. Hän ei halua ennakoida myöskään sitä, minkälaista tuottoa uuden omistuksen odotetaan Diakonissalaitokselle tuovan.

– Emme tavoittele pikavoittoa. Olemme olleet toiminnassa 149 vuotta ja katsomme pitkäkestoisesti tulevaisuuteen. Odotamme saavamme vähintään nykyisen toiminnan tason turvatuksi jatkossakin.
 

Mennäänkö kohti Diacorin vai Terveystalon arvomaailmaa?

Kaupan taustalla saattaa vaikuttaa lähestyvä sote-uudistus, arvioi sosiaali- ja terveyspalveluyritysten toimintaan perehtynyt yliopistotutkija Minna Kaarakainen Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

– Valinnanvapauden toteutuessa vain suuret toimijat pystyvät kilpailemaan palveluntuottajina julkisten palveluiden rinnalla. Diacorilla ei siinä olisi välttämättä ollut jalansijaa.
 

Vain suuret toimijat pystyvät kilpailemaan palveluntuottajina julkisten palveluiden rinnalla."
– Tutkija Minna Kaarakainen Kuluttajatutkimuskeskuksesta
 

Toisaalta osa asiakkaista karsastaa Kaarakaisen mukaan suurten terveysfirmojen kansainvälistä omistusta erityisesti pääkaupunkiseudulla, missä Diacor pääasiassa toimii. Terveystalon pääomistaja on pohjoismainen pääomasijoitusyhtiö EQT, ja se on joutunut viime vuosina vastamaan julkisuudessa epäilyihin aggressiivisesta verosuunnittelusta.

Kaupan imagovaikutukset riippuvat Kaarakaisen mukaan siitä, mihin suuntaan Terveystalon toimintaa kehitetään. Mediassa kauppaa on markkinoitu niin, että Diakonissalaitoksesta tulee Terveystalon merkittävä omistaja. Kaarakainen kuitenkin huomauttaa, että Terveystalo on suuri toimija.

– Jos Terveystalon arvomaailma muuttuu enemmän Diacorin arvomaailman näköiseksi, se voi houkutella asiakkaita. Mutta jos Diacorista tulee Terveystalon näköinen, kehitys saattaa kulkea toiseen suuntaan.
 

"Terveystalolla ja Diakonissalaitoksella on yhteiset arvot"

Terveystalon arvoista ja toiminnan tavoitteista keskusteltiin toimitusjohtaja Olli Holmströmin mukaan kaupan yhteydessä. Holmström sanoo, että Terveystalolla ja Diakonissalaitoksella on yhteiset arvot, ja Diakonissalaitos lähtee nyt mukaan yhtiöön, joka rakentaa vastuullisesti suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

– Olemme omistajana liiketoiminnassa, joka tuottaa meille voittoa. Se ei ole mitä tahansa liiketoimintaa vaan vastuullista terveyspalvelutoimintaa.
 

Osingoilla on keskeinen rooli säätiön yleishyödyllisen toiminnan rahoittamisessa."
 

Holmströmin mukaan Diakonissalaitoksella on valtaa vaikuttaa Terveystalon tulevaisuuden linjauksiin.

– Olemme ankkuriomistaja ja tulemme kehittämään Terveystaloa yhdessä muiden omistajien kanssa sovittuun suuntaan vastuulliseksi, läpinäkyväksi toimijaksi.

Terveystalon ja Diacorin yritysjärjestely vaatii vielä kilpailuviranomaisen hyväksynnän.
 

Diacorin osinkotuloilla turvattu yleishyödyllisiä palveluilta

Vuositasolla Diakonissalaitos on saanut Olli Holmströmin mukaan Diacorilta osinkotuottoa noin kaksi miljoonaa euroa. Vuonna 2015 säätiö sai osinkoina 1,9 miljoonaa euroa. Osingoilla on keskeinen rooli säätiön yleishyödyllisen toiminnan rahoittamisessa. Niiden avulla mahdollistetaan ulkopuolinen hankerahoitus, jonka saamiseen vaaditaan yleensä omavastuuosuus.

Kokonaisuudessaan säätiön yleishyödyllisen toiminnan vuosibudjetti on noin kahdeksan miljoonaa euroa. Säätiö saa rahoitusta muun muassa Raha-automaattiyhdistykseltä ja Ulkoministeriöltä. Helsingin seurakuntayhtymä rahoittaa yhdessä Diakonissalaitoksen kanssa liikkuvalle väestölle suunnatun päiväkeskus Hirundon toimintaa.

Diakonissalaitos on tuottanut Diacorilta saamiensa osinkojen turvin yleishyödyllisiä palveluita kuten nuorisotyötä, kidutettujen kuntoutusta ja kansainvälistä diakoniaa. Diakonisen toiminnan lisäksi Diakonissalaitos tarjoaa muun muassa koulutuspalveluita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.