null Hyvästi Maria, tervetuloa Haartman

Kirsi Mustalammi (vas.) ja Eeva Rikkilä-Kettunen esittelivät Heikki Päivikkeelle potilaan nostamiseen tarkoitettua laitetta. Kuva: Natalia Baer

Kirsi Mustalammi (vas.) ja Eeva Rikkilä-Kettunen esittelivät Heikki Päivikkeelle potilaan nostamiseen tarkoitettua laitetta. Kuva: Natalia Baer

Hyvästi Maria, tervetuloa Haartman

Potilaiden puolestapuhuja tarkisti uuden päivystyssairaalan. Tilavuus ja tekniikka saivat kehuja, kahvion puuttuminen moitteita.

Autio Haartmanin sairaalan aula kiiltää uutuuttaan ja tuoksuu puhtaalta. Mistään ei kuulu melua.

Kuhina alkaa vasta torstaina 24. syyskuuta aamukahdeksalta, jolloin Helsingin kaupungin uusi päivystyssairaala avataan. Samalla Marian sairaalan päivystysyksikkö sulkee ovensa.

– Muuttoa on odotettu todella paljon. Mariassa on työskennelty osin 125 vuotta vanhoissa tiloissa. Etenkin tekniikka on siellä aikansa elänyttä, kertoo uuden sairaalan toimintoja suunnitellut ylihoitaja Eeva Rikkilä-Kettunen.

Haartmanin sairaalan päivystys hoitaa kaupungin eteläisen, keskisen ja läntisen alueen aikuisia. Vuosittain siellä asioi arviolta yli 60 000 potilasta. Lisäksi sairaalaan on sijoitettu päivystys- ja valvontaosasto, neljä vuodeosastoa, sisätautien poliklinikka sekä pääkaupunkiseudun hammaspäivystys.

Heikoimmat odottavat petipaikoilla

Helsingin Potilasyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Päivike huomaa epäkohdan heti uuden sairaalan aulassa: kahvio puuttuu.

– Diabeetikko ei pärjää pitkiä odotusaikoja automaatista saatavalla juomalla tai välipalapatukalla, jos eväitä ei ole mukana.

Potilaiden puolustaja on suoranainen ammattipotilas. Siitä ovat pitäneet huolta diabetes ja sydänvaivat sekä viimeisimpänä jalkaan ilmaantunut ruusu, joka vei miehen pyörätuoliin.

Rikkilä-Kettunen esittelee odotustilat, vastaanotto- ja toimenpidehuoneet sekä laboratorion ja röntgentilat.
– Omin avuin tulevat potilaat ilmoittautuvat aulan vastaanotossa, jossa tehdään hoidon kiireellisyysarvio, hän opastaa.

Päivike innostuu vasta seurantahuoneessa. Hän rullailee ympäriinsä ja silmäilee asiantuntevasti sänkyjä ja laitteita.
– Vaikuttaa tosi hyvältä. Esimerkiksi kokoontaitettavat sermit sänkyjen välissä ovat turvallisempia kuin verhot, joihin voi kompastua.

Päivystykseen vain kiireellisissä tapauksissa


Äkillisesti sairastuneen helsinkiläisen ensisijainen hoitopaikka arkisin kello 8–16 on oma terveysasema. Muina aikoina terveyskeskuspäivystykset ja sairaaloiden päivystyspoliklinikat palvelevat potilaita, joiden vamma tai sairaus vaatii kiireellistä hoitoa.

Eteläisen, keskisen ja läntisen Helsingin terveyskeskuspäivystys toimii 24.9. saakka Marian sairaalassa, Lapinlahdenkatu 16, ja sen jälkeen Haartmanin sairaalassa, Haartmaninkatu 4. Itäisen, kaakkoisen, koillisen ja pohjoisen Helsingin asukkaita palvelee Malmin sairaala, Talvelantie 6. Lasten ja alle 16-vuotiaiden nuorten terveyskeskuspäivystys toimii HYKS:in Lasten ja nuorten sairaalassa, Stenbäckinkatu 11. Terveyskeskuspäivystykset ovat avoinna arkisin kello 16–22 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 8–22. Öisin kello 22–8 päivystävät kunkin sairaalan päivystyspoliklinikat.

Epävarmoissa tapauksissa auttaa terveysneuvonta (09) 10023, jossa terveydenhuollon ammattilaiset vastaavat ympäri vuorokauden.

Lisätietoa osoitteista: www.hel.fi/wps/portal/Terveyskeskus ja www.hus.fi.

Päivike pitää ratkaisevana parannuksena sitä, että huonokuntoisimmille jonottajille on varattu asianmukaiset makuupaikat.
– Mariassa potilaat ovat joutuneet makaamaan lähinnä käytäväsängyillä.

Flunssakausi pidentää jonoja

Marian päivystyspotilaat ovat valittaneet eniten pitkistä jonoista ja kehnoista odotustiloista. Viime talvena jonotusajat venyivät jopa yli kymmeneen tuntiin. Rikkilä-Kettunen ei lupaa, että ruuhkilta vältyttäisiin uusissakaan tiloissa. Flunssakausi kaataa potilaita ja hoitohenkilökuntaa silloinkin kun ei ole sikainfluenssaa.

Sairaanhoitaja Kirsi Mustalammi on työskennellyt viimeiset kolme vuotta Marian sairaalan päivystysosastolla, mutta myös päivystyspoliklinikka on hänelle tuttu.
– Meno on joskus aika hurjaa. Ahtaus, hajut ja meteli häiritsevät ja ahdistavatkin monia.

Haartmanissa päivystyksen ilmapiiriä rauhoittaa se, että ambulanssipotilaat tuodaan omasta ovesta. Turvallisuuden varmistamiseksi päihtyneille potilaille on varattu erillinen valvontatila. Henkilökunnalla on hälyttimet, joilla saa vartijan paikalle.

Potilaille parempi toipumisrauha

Ylemmissä kerroksissa sijaitseville päivystys- ja vuodeosastoille ohjataan lyhytaikaista sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat. Huoneissa on keskimäärin kaksi vuodepaikkaa sekä oma wc ja suihku.

Kirsi Mustalammi on jo päässyt tutustumaan tulevaan työympäristöönsä, päivystysosasto 2:een.
– Mariassa huoneet ovat niin kurjassa kunnossa, että ihan nolottaa. Täällä paranevat eniten työergonomia, tekniset laitteet sekä potilaiden intimiteetti, hän arvioi.

Myös Päivike löytää potilashuoneista plussaa.
– Kerrankin pesuallas on riittävän matalalla pyörätuolilla liikkuvalle.

Kierroksen jälkeen Päivike näyttää tyytyväiseltä. Kiitosta saavat erityisesti sairaalan keskeinen sijainti Meilahdessa, avaruus ja ajanmukaiset laitteet.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.