Hyviä hetkiä ruuan parissa
Monia uusia keittokirjoja yhdistää kasvisten, hedelmien ja marjojen monipuolinen käyttö.
Teksti Marja Kuparinen
KIRJA Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin kirja Purkissa haluaa tarjota hyvästä ruuasta kiinnostuneelle kaupunkilaiselle säilömisen iloja ympäri vuoden. Harvalla on enää halua ja mahdollisuuksia valtaisaan hilloamiseen, mehustamiseen ja kymmenien purkkien säilyttämiseen viileissä tiloissa. Monella on käytössään vain jääkaappi.
Purkissa-kirja on kerrassaan ilahduttava kokonaisuus. Sieltä löytyy sopivan pieniä annoskokoja, joilla on käyttöä monen aterian ohessa. Usein annos on 2,5 desilitraa tai puoli litraa eikä sen kuluttamisessa pitäisi kenelläkään olla ongelmia. Maustekastikkeita, pestoja, hilloja, maustesekoituksia ja erilaisia hillokkeita riittää, samoin juomia ja makusiirappeja.
Omenachutneyn kanssa ei tarvitse odotella syksyn omenasaaveja vaan puoli kiloa omenia riittää.
Nyt raparperiaikana ilahduttaa kirjan Earl Grey -teellä maustettu raparperivaniljahillo. Tee antaa ihanan värin, ja vanilja ja sitruuna maustavat kokonaisuuden. Maukasta kuin mikä paahtoleivällä tai sconssin päällä. Mansikka-vaniljahillo oli myös todella hyvää, samoin minttu-kesäkurpitsapesto. Koska parmesaanijuusto lisätään vasta lautasella, peston säilyvyys paranee. Sen voi myös pakastaa vaikka jääpalamuoteissa.
KIRJA Sikke Sumarin ruokafilosofiaa on nähty paljon televisiossa. Uusimmassa kirjassaan Sikke. Ruokaa rakkaudella Saarenmaalla hän tekee monia ateriakokonaisuuksia sekoittaen perinnereseptejä ja omia suosikkejaan.
Ehkä siitä syntyy hiukan sekava vaikutelma, kun pääruuat ja jälkiruuat vuorottelevat maisemien, kasvien ja eläinkuvien kanssa. Sumarin kirja kuuluukin niiden keittokirjojen joukkoon, joissa kuvituksella luodaan kokonaista elämäntyyliä. Eikä siinä mitään pahaa.
Oma kokeiluni osui minttu-hernecouscousiin. Yksinkertainen, nopea ja maukas. Munakoisokaviaari odottaa vuoroaan – ehkä juhannukseksi.
KIRJA Paul Svenssonin Paulin keittiössä on Strömsöstä tutun tv-kokin luomuksia. Ote on vaativampaa kuin Sikke Sumarilla. Kirja rakentuu raaka-aineiden ympärille. Niistä tarjotaan sitten useampia reseptejä: peruna, purjo, punajuuri, kukkakaali, paprika, päärynä, tomaatti, sienet ja niin edelleen. Aluksi opastetaan toimivaan keittiöön ja hyviin välineisiin sekä pidetään pieni kasviskoulu.
Jos haluaa tutustua Svenssonin täydellisen perunan makuihin, saa vaivautua tekemään uuden perunan alle puikulaperunasosetta ja päälle Anya-perunan friteerattuja pitsimäisen ohuita viipaleita. Saattaa jäädä tekemättä, mutta isoäidin perunalettuja harkitsen. Ohjeessa tosin hämmentää kohta ”paista puolet voista ja lisää se lettutaikinaan”. Ettei vain olisi kyse voin sulattamisesta?
Svensson antaa myös ohjeen kaikkein suosituimmalle kastikkeelle, joka tehdään jauhelihasta. Siksi se on myös suurin haaste: miten saada aikaan niin tavallisesta parasta. Kirjan ohje edellyttää, että hyvä tomaattikastike tehdään itse, haudutellaan sitä tunti ja vasta sitten tartutaan jauhelihapakettiin. Ketsuppi on luonnollisesti itse tehtyä.
Resepteihin on merkattu kunkin vaikeustaso. Grillatut paprikat ovat ykköstasoa, mutta ohje hitaasti paistetuista paprikoista siansivurullan keralla kurottaa jo viitostasolle. Ilman siansivua sitä uskaltaa yrittää, sillä uunissa paistettu yrttien, sipulien ja paprikoiden sekoitus sopii monelle aterialle.
Paul Svensson sanoo johdannossa, että ”kirjan ohjeiden onnistumisen edellytyksenä on suuri määrä itseluottamusta lisättynä huolellisesti ja kauden mukaan valittuihin raaka-aineisiin, jotka ovat mielellään saaneet kasvaa hitaasti suotuisissa oloissa ja joilla siten on luonnostaan voimakas maku, joka ei parantelua kaipaa”.
Hyvä periaate.
KIRJA Ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri Pirjo Saarnia on julkaissut kolme mainiota oikean ravinnon ja terveyden yhteenkuuluvuutta painottavaa kirjaa: Irti makeanhimosta , Ruuan terveysvaikutukset ja Rasvoilla parempaa terveyttä . Varsinkin Ruuan terveysvaikutukset on tuhti paketti suomalaisten ruokavaliosta ja siitä, miten eri ainekset vaikuttavat terveyteen.
Jos kaiken tiedon muistaminen tuntuu raskaalta, uusin Terveellistä ruokaa vartissa tarjoaa kevennetyn pakkauksen. Puolet kirjasta on täynnä tietoa ihmiselle hyvää tekevästä ravitsemuksesta, toinen puoli on ruokaohjeita.
Asia on tuttua: syö rasvaista kalaa, vaaleaa lihaa, kasviksia, marjoja, pähkinöitä, täysjyväviljaa ja pehmeitä rasvoja.
Saarnia antaa teoriaosuuden lopuksi myös arkiviikon ruokailumallin. Ei vaikuta monimutkaiselta, kunhan on sisäistänyt perusasiat.
Ohjepuolella ei turhia piiperretä. Reseptit ovat vartissa syntyviä ja yksinkertaisia. Tomaattikatkarapuja en sentään keittäisi, vaan ainoastaan kuumentaisin sulaneet ravut valmiissa kastikkeessa. Ne kun tahtovat niin helposti sitkistyä.
Kirjan päättää kiireisen ruokailijan terveellinen annos: jugurttia, kuivattuja viikunoita, pähkinöitä ja marjoja. Terveys ei ole vaikeaa.
Teresa Välimäki, Johanna Lindholm: Purkissa. Makuja arkeen, juhlaan ja lahjaksi. WSOY 2013. 169 s., 23,90 e.Sikke Sumari – Benjamin Ilmoni: Sikke. Ruokaa rakkaudella Saarenmaalla. Paasilinna 2013. 168 s., 26,20 e.
Paul Sensson, Jakob Fridholm:
Paulin keittiössä. Vihreät viettelykset. Otava 2013. 185 s., 29,95 e.
Pirjo Saarnia: Terveellistä ruokaa vartissa. Otava 2013. 180 s., 29,95 e.
Jaa tämä artikkeli: