Hyvin kastettu
Lähes kaikki vanhemmat olivat tyytyväisiä kirkon kastetilaisuuteen.
Teksti Anu Heikkinen
Kuva Sirpa Päivinen
Seitsemän viikon ikäinen Nico Eino Oliver Salolainen haukottelee makeasti pikkuinen suu pyöreänä. Isän sylissä on mukava pötköttää ja odotella unta.
Toissa sunnuntaina nuori herra Salolainen vietti elämänsä ensimmäistä suurta juhlaa. Kastetilaisuuteen Oulunkylän kirkkoon kokoontuivat perheen lisäksi kummit ja kolmisenkymmentä lähisukulaista.
http://www.youtube.com/watch?v=sFwt6onKqtk
– Halusimme pitää kastetilaisuuden kirkossa, sillä vierasjoukko ei olisi mahtunut kotiin. Kahvitkin oli helpompi järjestää seurakuntasalissa, kertoo vauvan äiti Pia Snellman .
Sekä Snellman että hänen avomiehensä Janne Salolainen olivat käyneet harvoissa ristiäisissä. Heidän lähipiirissään nimiäiset ovat yleisempiä.
– Kuulumme molemmat kirkkoon ja halusimme kastaa Nicon, koska kaste on mielestämme kaunis perinne, Snellman perustelee.
Pariskunta sopi kotiseurakuntansa kanssa kastepäivästä jo hyvissä ajoin elokuun alussa. Ristiäisten järjestämisestä he saivat helposti tietoa seurakunnasta ja internetistä. Tunnelmallisesta kastehetkestä jäi mukavat muistot.
– Kastepappi oli nuori nainen, jonka kanssa ennakkokeskustelut ja kastetilaisuus sujuivat rennosti. Kastekaava oli sopivan lyhyt, joten kaikki meni vauvan kanssa hyvin, Salolainen kertoo.
– Edellisestä kirkossa käynnistä oli aikaa. Pojan kasvaessa voisi olla mukavaa mennä vaikka seurakunnan kerhoon, Snellman arvelee.
Helsingin seurakuntien tuoreeseen kastetutkimukseen vastanneista vanhemmista valtaosa piti Pia Snellmanin ja Janne Salolaisen tavoin kirkolta saamaansa palvelua hyvänä. Peräti 96 prosenttia kyselyyn vastanneista kasteperheistä oli tyytyväisiä kastetilaisuuteen.
Kastetoimitusta koskeneessa tutkimuksessa soitettiin 85 vanhemmalle. Kyselyssä arvioitiin ensimmäistä kastetilaisuuteen liittyvää yhteydenottoa seurakuntaan, kasteajasta ja kastejärjestelyistä sopimista, kastekeskustelua ja kastetilaisuutta.
Pappien toiminta sai tutkimuksessa kiitosta: yhdeksän vastaajaa kymmenestä koki, että pappi otti perheen elämäntilanteen hyvin huomioon. Kielteistä palautetta tuli lähinnä pappien kiireisyydestä.
Kastekeskustelua papin kanssa pidettiin tärkeänä ja hyödyllisenä valmistautumisena kastetilaisuuteen. Keskustelun tunnelmaa kiiteltiin ja kuvattiin lämpimäksi, läheiseksi ja henkilökohtaiseksi. Osa vastaajista kertoi, että kastekeskustelu oli liian myöhään, jolloin järjestelyjen kanssa tuli kiire.
Kastetilaisuuden paikkana kirkko oli tutkimukseen osallistuneilla yleisempi kuin koti. Kirkkokaste valittiin useimmiten juhlavuuden, arvokkuuden, kauneuden ja hengelliseksi koetun tunnelman vuoksi. Kotikasteen perusteina olivat tuttavallinen, intiimi ja rento tunnelma sekä lapsen kannalta turvallinen ympäristö.
Seurakuntien tilat ylittivät usean vastaajan odotukset. Moni oli yllättynyt siitä, että kahvitilaisuuden sai järjestää seurakuntasalissa. Osassa tilaisuuksista suntiot tekivät kaiken kahvinkeitosta tiskaamiseen.
Lähes kaikki vastaajat olivat tyytyväisiä kastetoimituksessa annettuun aineistoon: kastetodistukseen, kummitodistuksiin ja kastekynttilään. Erityisen myönteisenä ja lämpimänä yllätyksenä pidettiin eräissä seurakunnissa annettuja seurakuntalaisten kutomia vauvan villasukkia.
Pientä vaihtelua vastaajien arvioissa aiheutti se, että seurakuntien käytännöt eroavat jonkin verran toisistaan.
Kyselyn kautta saatiin myös seurakuntalaisten ideoita siitä, miten kasteeseen liittyvää palvelua voitaisiin kehittää. Vastaajat ehdottivat muun muassa, että seurakunnilla voisi olla kaste-asioissa yksi selkeä puhelinnumero ja yhteinen varauslista.
Kasteperheet toivoivat seurakunnasta tilaisuuteen liittyvää muistilistaa hyvissä ajoin ennen kastepäivää. Vanhemmille olisi myös hyvä kertoa selkeästi tulevasta jumalanpalveluksesta, jossa lapsen nimi luetaan ja perheen puolesta rukoillaan.
Helsingin ja Vantaan seurakunnissa vietetään yleistä kastepäivää sunnuntaina 29.9.
www.kastepäivä.fi.
Kaikki kasteesta:
www.pienelleparasta.fi
Tommi Kalenius Band
esittää suositun kaste-
virren Jumala loi (Virsi 135).
www.kirkkojakaupunki.fi
Jaa tämä artikkeli: