Hyvyys huipussaan
Sesonkieläin. Animalian työhön eläinten puolesta lahjoitetaan joulukuussa jopa kymmenkertaisesti tavalliseen kuukauteen verrattuna. Lahjoituksia on kertynyt viime vuoden tapaan.

Sesonkieläin. Animalian työhön eläinten puolesta lahjoitetaan joulukuussa jopa kymmenkertaisesti tavalliseen kuukauteen verrattuna. Lahjoituksia on kertynyt viime vuoden tapaan.

Hyvyys huipussaan

Hyväntekeväisyyteen lahjoitetaan eniten jouluna. Eläimiäkin muistetaan.

Teksti Pihla Tiihonen
Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva

Lahjoittaisinko kehitysmaan lapselle koulupuvun kahdeksalla eurolla vai poliorokotteet 50 lapselle seitsemällä eurolla? Aika moni miettii nyt tällaisia asioita, koska valtaosa Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaisista lahjoista ja Unicef-lahjoista hankitaan joulukuussa. Edellä mainitut ovat niiden lahjahittejä.

– Viime joulukuussa Toisenlaisia lahjoja hankittiin noin 614 000 eurolla. Keskivertokuukautena niitä hankitaan noin 45 000 eurolla. Tänä vuonna Toisenlaisia lahjoja on hankittu hieman aiempia vuosia vähemmän, kertoo varainhankinnan koordinaattori Anne Vääränen.

Monesta järjestöstä kerrotaan, että suurin osa lahjoitusvaroista kertyy säännöllisistä kuukausilahjoituksista, mutta vuoden loppu on kertalahjoitusten ehdoton sesonkiaika. Sekä yksityiset ihmiset että yritykset antavat omastaan joulun alla. HelsinkiMissiossa on huomattu myös isän- ja äitienpäivän sekä pääsiäisen lisäävän lahjoituksia.

Mitä tänä jouluna tuetaan? Suosituimmat kotimaiset lahjoituskohteet ovat HelsinkiMissiossa työ yksinäisten ikäihmisten hyväksi, Animaliassa kampanjointi turkistarhattoman Suomen puolesta ja Pelastakaa Lapset ry:ssä lapsen päivä tukiperheessä.

– Ehkäisevällä työllä autamme perheitä ennen kuin tilanteet kärjistyvät vakavaksi kriisiksi, yhteyspäällikkö Marika Salonen Pelastakaa Lapset ry:stä kertoo.

Keräykset kilpailevat lahjoittajista mainostamalla. Helsingin keskustassa on ollut vaikea välttyä HelsinkiMission kuvalta, jossa ahdistuneen näköisen ikänaisen kuvassa lukee ”yksinäisyys on tappavampaa kuin ylipaino”. Joukkoliikenteessä on näkynyt Animalian julisteita, joissa julkkikset kertovat, että ”turkis ei kuulu tyyliini”.

Oikealla on lisää vaihtoehtoja hyväntekeväisyyslahjoiksi, joita ehtii vielä antaa. Verkossa lahjoittava saa valita kohteensa tarkasti, lahjoitusnumeroon soittava antaa usein yleislahjoituksen.

Jaa tämä artikkeli: