Ihmeitä tekevä musiikki
Minulla on oppilas, joka pelaa jalkapalloa ja käy joskus soittotunneilla. Hän on todella lahjakas pelaaja ja musikaalinen viulisti.
Urheilutreenejä on viisi, kuusi kertaa viikossa, eikä aikaa jää paljoakaan soittamiselle. Mutta viulutunnilla meillä on hauskaa ja soitamme yhdessä. Eräänä iltana hän sanoi:
”Keskittyminen viulunsoitossa on niin kova, että soittotunnin jälkeen mun treenit menee paljon paremmin.”
Vau! Tämä oli vuoden paras lahja.
Ennen kuin jalkapallotreenit veivät hänen koko vapaa-aikansa, tuleva mestariurheilija oli ehtinyt harjoitella viulunsoittoa satoja tunteja. Se kehitti hänen sekä motorista että kognitiivista oppimistaan.
Urheilija ei ole pelkkiä luita ja lihaksia, myös luovuuden kehitys on tärkeää. Musiikissa niin kuin urheilussakin saavutettu taitotaso riippuu olennaisesti harjoittelun määrästä ja säännöllisyydestä. Oppilaani on oppinut treenaamaan.
On tieteellisesti todistettu, että soittotaidon ja aivorakenteiden välillä on vahva yhteys. Tulosten mukaan koululaiset, jotka saavat musiikin opetusta ja harjoittelevat säännöllisesti, suoriutuvat paremmin verbaalisissa muistitehtävissä, matematiikassa ja luonnontieteissä. Lisäksi he ovat kurinalaisempia ja ystävällisempiä.
Musiikin harjoittelu vaikuttaa anatomisiin, fysiologisiin ja tiedollisiin ominaisuuksiin. Myös omien taitojen, tietojen ja strategioiden tiedostaminen kehittyy huomattavasti.
Miksi näitä tietoja ei oteta huomioon suunniteltaessa lasten kasvatusta ja koulutusjärjestelmää? Miksi taito- ja taideaineet on ajettu marginaaliseen asemaan? Miksi musiikkiopistojen pitää taistella olemassa olostaan?
Jos minä olisin Suomen Tärkein Päättäjä, tekisin kaikkeni, että musiikkia opetettaisiin kaikille lapsille – ja paljon.
Koulurauhan parantamiseen käyttäisin musiikkia. Syrjäytymisen ehkäisemiseen käyttäisin musiikkia. Kehittäisin musiikkiopistoja entisestään ja avaisin lapsille ovet musiikin ihmemaahan.
Keskustelu rangaistuksista olisi turha, jos kaikilla olisi mahdollisuus toteuttaa itseään, tutustua kauneuteen ja kokea musiikkimaailman ihmeitä soittamalla ja laulamalla.
Grazyna Zeranska-Gebert
kirjoittaja on viulunsoiton opettaja
grazyna5@me.com
Jaa tämä artikkeli: