null Ihminen on hissitöntä taloa tärkeämpi

Ihminen on hissitöntä taloa tärkeämpi

Kaija Kajanus ilmaisi (K&k 17.10.) huolensa siitä, että hissit pilaisivat arvotalot. Vaikka kirjoituksen epäasialliset ilmiasut ”rullatuoleista” ja ”rollaattori-ihmisistä” jättäisi huomiotta, on ihmeteltävä, millaisessa todellisuudessa kirjoittaja elää. Ihmisen oikeus valita asuinpaikkansa on perustuslaissa. Perusoikeudet ovat luovuttamattomia ja yksilöä koskevia. Ketään ei voi häätää kotoaan siksi, että sinne ei haluta hissiä.

Monet apuvälineitä käyttävistä henkilöistä käyvät töissä. Heitä Kajanus käskee: ”Palvelutaloon asumaan, kun voimat eivät riitä kipuamaan rappuja.” Kumpi tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi, rakentaa hissi vai siirtää aktiivisia ihmisiä palvelutaloon? Toki palvelutalokin voi olla osa arvokiinteistöä.

Vaikkei kyse olisi nuorista, väkiluvustamme kasvava osa on vanhuksia. Hissin rakentaminen palvelee monia. Kajanuksen kauhistus lienee suuri myös, kun huomataan, että rollaattori-ihmisen kuoltua asuntoon voi muuttaa toinen samanlainen tai lapsiperhe vaunuinensa! Rollaattorin käyttäjä ja lastenvaunujen työntäjä voi olla sama henkilö.

Arvotalojen korjaukset toteutetaan historiallista arvoa kunnioittaen. Talot on silti rakennettu ihmisiä varten. Rakennuksia säilytetään, jotta sukupolvet saavat nauttia niistä. Olisi itsekästä sallia kulttuurihistoriamme vain niille, jotka käyttävät portaita. Kuten Kajanus viisaasti kirjoittaa: ”Pitää pystyä katsomaan omaa nenäänsä pitemmälle eikä olla itsekäs.”

Sanni Purhonen,

Tiedottaja
Vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry

Hyvähän ilmeisen suurituloisen Raimo Ilaskiven (K&k 24.10.) on puhua vanhoihin taloihin rakennettavien hissien puolesta, se kun ei taloudellisesti koske häntä millään tavoin. Millä sen sijaan joku pientä eläkettä nauttiva maksaa hissin? Siihenhän ei aivan pikkuraha riitäkään, nyt nimittäin puhutaan kymmenistä tuhansista euroista asuntoa kohti.

Tähän asiaan ei auta, vaikka asunnonarvo nousisi kuinka. Onhan tietenkin näitä käänteisiä asuntolainoja, mutta itse en ainakaan halua lähteä sille tielle. Yksi asia on vielä, että viimeistään silloin, kun muuttaa asuntoon, huomaa varmasti, ettei hissiä ole. Jo tuolloin on ymmärrettävä, että jonain päivänä kodin vaihto on todennäköisesti edessä.

Hannu Nyberg

4. kerros, ei hissiä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.