null Ihmisarvon puolesta

Nelson Lakra työskentelee piispana Koillis-Intiassa.

Nelson Lakra työskentelee piispana Koillis-Intiassa.

Ihmisarvon puolesta

Intialainen luterilainen kirkko on valinnut työnsä kohteeksi köyhät.

Suomalaisessa mediassa vilahtelee monennäköistä Intiaa. 1,2 miljardin jättikokoisesta liittovaltiosta onkin ehkä mahdotonta muodostaa kokonaiskuvaa. Evankelisluterilaisen Gossner-kirkon piispa Nelson Lakra alkaa asettaa kuulijaa Intian kartalle.

– Valtaosa intialaisista asuu yhä kylissä. Kaikissa ei ole sähköä. Kaupungeissakin köyhät voivat elää ilman sähköä, koska heillä ei ole varaa siihen.

Elämä on taistelua työstä ja eloonjäämisestä. Jos vuoden sato tai sadonkorjuu antaa elannon kolmeksi kuukaudeksi, on leipä muulloin yritettävä hankkia muista töistä.

Intiassa on yli sata miljoonaa lukutaidotonta – enemmän kuin missään muussa maassa koko maailmassa. Siksi monenlaisesta tiedosta on pulaa. Se voi koskea terveyttä, toimeentuloa, taloutta tai hengellistä elämää.

– Kirkkomme tekee viikoittain radio-ohjelman kolmella paikallisella kielellä. Joka ohjelmassa esitellään jokin käytännön ongelma ja ratkaisu siihen.

Mahdollisia kuulijoita ohjelmilla on liki viisi miljoonaa. Intiassa arvioidaan olevan kieliä muutamasta sadasta jopa useisiin tuhansiin.

– Ihmiset voivat kuunnella ohjelmia patteriradiostaan tai koko kylä kovaäänisen kautta. Viisivuotinen sopimus Sanansaattajien kanssa mahdollistaa ohjelmien lähettämisen radiolähetysjärjestö TWR-Intian kautta, Lakra kertoo yhteyksistään Suomeen.

Evankelisluterilainen Gossner-kirkko syntyi Intiaan vuonna 1845 saksalaisen lähetystyön tuloksena.

– Lähetystyöntekijät taistelivat kokonaisvaltaisen, niin uskonnollisen kuin yhteiskunnallisen vapauden puolesta. Sen puolesta, että saisimme ihmisarvon, sanoo piispa Lakra.

Gossner-kirkossa on noin puoli miljoonaa jäsentä. Piispan työpaikka sijaitsee Koillis-Intiassa Jharkhandin osavaltion pääkaupungissa Ranchissa. Lakra on kirkkonsa esimies.

Kirkko toimii muutamissa muissakin osavaltioissa. Nelson Lakra on itse kotoisin Assamista. Siellä hänen vaimonsa ja tyttärensä perheineen asuvat edelleenkin.

– Vanhempani työskentelivät teeplantaasilla. Olen kolmannen polven kristitty.

Nuorena Nelson Lakra teki bisnestä. Hän toimi kirjoja maahan tuovan firman myyntiedustajana. Pitkien välimatkojen takia hän kävi kotikylässään harvoin, yleensä vain joulun aikoihin.

– Minua jäi vaivaamaan, kun yhtenä jouluyönä seurakunnan vanhimmat sanoivat, että minua kiinnostaa vain raha. Otin myöhemmin yhteyttä ja sanoin: tässä olen, mitä voin tehdä.

Nelson Lakra ryhtyi opiskelemaan teologiaa. Hänestä tuli paitsi pappi myös piispa. Hän suunnittelee jäävänsä eläkkeelle täyttäessään 65 vuotta ensi vuonna.

– Opin nuorena arvioimaan kaupallista työtäni voittoina ja tappioina. Samalla tavalla olen arvioinut kirkon työtä. Kirkkomme toimii paljolti noin 3000 vapaaehtoisen varassa. Koulutamme ja tuemme heitä. Palkattuja työntekijöitä on parisataa.


Piispa Nelson Lakra saarnaa su 6.4. klo 12 messussa Kivistön kirkossa, Laavatie 2. Tulkkaus. Kirkkokahveilla piispa Lakra kertoo työstään Intiassa.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.