null Ilman koulutusta Lähi-idässä ei ole tulevaisuutta

Terence Ascott on SAT-7:n toiminnanjohtaja ja Rita Elmonayer johtaa arabiankielistä kanavaa. Kuva: Pirre Saario

Terence Ascott on SAT-7:n toiminnanjohtaja ja Rita Elmonayer johtaa arabiankielistä kanavaa. Kuva: Pirre Saario

Ilman koulutusta Lähi-idässä ei ole tulevaisuutta

Kristillisen satelliittikanavan SAT-7:n toiminnanjohtajan Terence Ascottin mukaan tilanne Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa on nyt epävakaampi kuin kertaakaan 40 vuoteen. Osa maista on sotatilassa, osassa vallitsee anarkia ja jopa suoranainen kaaos. Lisäksi pakolaisia on valtavasti.

SAT-7 on vuonna 1995 perustettu kristillinen satelliittitelevisio, jota suurin osa Lähi-idän kirkoista tukee. Se lähettää satelliittien ja internetin välitykselle ohjelmia arabian, persian ja turkin kielillä. Ohjelmat näkyvät alueella, jossa asuu 550 miljoonaa ihmistä. Heistä runsaat 20 miljoonaa on kristittyjä.

– Satelliittitelevisio on hyvä väline tavoittaa alueen asukkaita, sillä 99 prosentilla kotitalouksista on televisio. Se on myös ainoa tapa, jolla ihmiset voivat saada tietoa ilman sensuuria. Netti ja sosiaalinen media tavoittavat lähinnä koulutettuja ja ovat helpommin rajoitusten kohteena, selvittää Ascott.
SAT-7:n toimintaa tukevat Suomessa Suomen Lähetysseura, Kansanlähetys medialähetysjärjestö Sanansaattajat. Vantaalla SAT-7:n toimintaa tukee ruotsinkielinen seurakunta Suomen Lähetysseuran kautta.

SAT-7:n missio on ollut nähdä alueen kirkkojen kasvavan, mutta nyt monessa maassa kristittyjen määrä vähenee ja muitakin vähemmistöjä vainotaan. Toisaalta kristinusko kiinnostaa monia väkivaltaan pettyneitä muslimeja, Saudi-Arabiasta ja Pohjois-Afrikan maista on tullut paljon katsojapalautetta.

Moni pakolaislapsi ei pääse kouluun

Ascott ja arabiankielisen kanavan johtaja, libanonilainen Rita Elmounayer ovat erityisen huolissaan Irakin ja Syyrian tilanteesta, joka vaikuttaa myös niiden naapurimaihin. Syyrian ja Irakin pakolaiset pakenevat maiden sisällä ja ahtautuvat leireihin Turkissa, Libanonissa ja Jordaniassa.


– Libanonissa on 1,3 miljoonaa pakolaista. Yli 50000 pakolaislasta tekee töitä, eikä heillä ole mahdollisuutta käydä koulua. Ilman koulutusta ei ole tulevaisuutta. Lasten opettaminen on ensiarvoista. Samoin sodan aiheuttamien psyykkisten traumojen läpikäynti, korostaa Elmonayer.

Alueen ihmiset, niin muslimit kuin kristityt, kokevat, että länsimaat ovat hylänneet heidät, eivätkä auta – tai jos auttavat niin vain pommeilla. SAT-7 yrittää ohjelmillaan osoittaa, että länsimaissa on ihmisiä, jotka välittävät, esimerkiksi nuoria, jotka tukevat pakolaisleireille auttamaan.


Toivon ja välittämisen sanoman lisäksi kanavalla on lastenohjelmia, joiden keskeinen viesti on eri tavalla ajattelevien ihmisten keskinäinen kunnioitus ja rakkaus. Kun opettajia, kouluja tai mahdollisuutta käydä koulua ei ole, kanava tekee, minkä voi: opettaa ohjelmissaan arabiaa, englantia ja matematiikkaa. Ascottin mukaan lukutaidon puute on suuri ongelma arabimaissa. Vain noin 50 prosentilla väestöstä on toiminnallinen lukutaito, kyky lukea kirjoja ja lehtiä.

Demokratia tarvitsee vapaan tiedonvälityksen

Moni toivoi arabikevään tuovan tullessaan demokratian, mutta niin ei ole käynyt. Onko toimivaan demokratiaan ylipäänsä mahdollisuutta?

– Pelkkä äänioikeus johti tilanteeseen, jossa enemmistö syrji vähemmistöjä. Demokratia tarvitsee vapaan median, itsenäisen oikeuslaitoksen, toimivan järjestysvallan ja ilmapiirin, jossa kunnioitetaan eri tavalla ajattelevia ja uskovia. Tämä ei synny yhdessä yössä, vaan vaatii ainakin sukupolven, sanoo Ascott.

Viimeisin traaginen muutos Lähi-Idän tilanteessa on ollut Isis-järjestön leviäminen ja sen kristittyihin ja muihin vähemmistöihin kohdistuva vaino. SAT-7 on vieraillut Mosulista Jordaniaan paenneiden kristittyjen luona ja kertonut niiden kristittyjen tarinoita, joiden oveen merkittiin nasaretilaista eli kristittyä tarkoittava merkki. Osa musliminaapureista käänsi heille selkänsä ja ryösti uhrien omaisuuden, mutta osa toimi toisin.
– Moni myös piilotti kristittyjä vainoajiltaan, iloitsee Elmonayer.

Katso SAT-7:n englanninkielinen, arabiaksi tekstitetty video saksalaisnuoresta ja Syyrian sodan pakolaislapsista:

http://www.youtube.com/watch?v=Ot44IAlJp8M&index=8&list=PLK3spBmWKy6S5c0NTroinWXhF2nAOJOK1

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.