null Ilman tuettuja lomia moni vähävarainen ei reissaisi milloinkaan

Tuetulla lomalla. Kotorannan lomaviikon ohjelmaan sisältyy muun muassa ulkoilua, pihapelejä, saunomista ja kädentaitoja. Halukkailla on mahdollisuus kokeilla ratsastusta. Kuva: Pirjo Suomi

Tuetulla lomalla. Kotorannan lomaviikon ohjelmaan sisältyy muun muassa ulkoilua, pihapelejä, saunomista ja kädentaitoja. Halukkailla on mahdollisuus kokeilla ratsastusta. Kuva: Pirjo Suomi

Hyvä elämä

Ilman tuettuja lomia moni vähävarainen ei reissaisi milloinkaan

Tuettu loma antaa mahdollisuuden virkistymiseen niille, jotka eivät muuten koskaan pääsisi minnekään. Noin 50 000 suomalaista lomailee vuosittain tuetusti.

Kun koulujen lomat alkavat, moni lapsi lähtee vanhempiensa kanssa ulkomaille tai mökille. Sitten on niitä lapsia, jotka menevät pulkkamäkeen tai pyöräretkelle, koska perheellä ei ole varaa matkustaa.

Tuettu lomatoiminta on jo muutaman kerran pelastanut Tiina Laihon ja hänen 6-, 11- ja 13-vuotiaiden lastensa loman.

– Olen ollut seitsemän vuotta yksinhuoltajana. Palkallani ei ole mitenkään varaa lähteä lomamatkoille. Tuetut lomat ovat antaneet mahdollisuuden siihen, että pääsemme edes joskus jonnekin, sosiaalialalla työskentelevä Laiho kertoo.

Raha-automaattiyhdistyksen tukemia lomia järjestää viisi lomajärjestöä. Niitä hakee vuosittain noin 100 000 henkilöä. Noin puolet heistä saa lomapaikan.

Laiho on perheineen päässyt Solaris-lomien kautta Päiväkummun ja Ikaalisten kylpylöihin ja Hyvinvointilomien kautta Imatran kylpylään.

– Lomat ovat olleet tosi mukavia. Lapset nauttivat siitä, kun saavat uida joka päivä. Minä pääsen irti arjesta, kun ei tarvitse huolehtia kotitöistä vaan voi mennä valmiiseen pöytään.

Köyhyys ja sairaus esteenä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan Suomessa asuu noin 900 000 ihmistä, joilla ei ole mahdollisuutta omatoimiseen lomaan kodin ulkopuolella. Syynä saattaa olla esimerkiksi köyhyys, työttömyys, yksinäisyys, syrjäytyneisyys, sairaus tai mielenterveysongelmat.

– Laman myötä köyhyys on kääntynyt Suomessa kasvuun. Tuetuilla lomilla halutaan tarjota mahdollisuus virkistymiseen myös niille, joilla ei muuten ole siihen varaa, sanoo Hyvinvointilomien toiminnanjohtaja Esa Kaskimo.

Tuetulle lomalle voivat hakea vakituisesti Suomessa asuvat täysi-ikäiset henkilöt. Lomatukea myönnetään taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein.

Useimmiten loma sisältää viisi täysihoitovuorokautta. Aikuisille asiakasmaksu on keskimäärin 100 euroa, alle 16-vuotiaat lomailevat ilmaiseksi. Matkakustannukset maksetaan itse. Helsingissä sosiaalitoimen asiakkaat voivat saada tukea asiakasmaksuihin ja matkakuluihin.

– Kaikissa kunnissa näin ei ole. Tässä suhteessa ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa eri puolilla Suomea, Kaskimo sanoo.

RAY rahoittaa tuettuja lomia

Hyvinvointilomien lisäksi tuettuja lomia järjestävät Solaris-lomat, Maaseudun terveys- ja lomahuolto, Nasy – Naiset yhdessä sekä Svenska Semesterförbundet.

Tuettu lomatoiminta on vanhimpia Raha-automaattiyhdistyksen tukemia toimintamuotoja. Alun perin ajatuksena oli tarjota lomia työläis- ja pienviljelijäperheiden äideille. Myöhemmin mukaan pääsivät myös lapset ja lopulta miehetkin.

– Suomessa on edelleen lapsia, jotka ovat päiväkodissa koko vuoden, koska vanhemmilla ei ole varaa lomaan. Loman tulisi olla kaikkien perusoikeus, Esa Kaskimo sanoo.

Hyvinvointilomat tarjoaa vuodessa noin 600 lomavuoroa. Puolet niistä on yleisessä haussa ja tarkoitettu perheille, työikäisille ja eläkeläisille. Toinen puoli järjestetään yhteistyössä erilaisten yhteisöjen ja yhdistysten kanssa.

Lomakohteina on sekä suuria lomakeskuksia, urheilu- ja liikuntaopistoja ja kylpylöitä että pieniä lomakoteja. Kohteita on eri puolilla Suomea, jotta matkakustannukset olisivat kohtuulliset mahdollisimman monelle. Ohjattua ohjelmaa on tarjolla päivittäin. Myös terveet elämäntavat ovat esillä.

 

Lomatukea myönnetään taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein."

 

– Kyselyissä on selvinnyt, että lomat ovat vaikuttaneet myönteisesti perheiden sisäisiin ihmissuhteisiin sekä antaneet uusia ystäviä ja virikkeitä. Loma antaa myös voimia arkeen.

Erityisdiakonia järjestää lomaleirejä aikuisille

Helsingin seurakuntayhtymä on osallistunut vuosien ajan tuettuun lomatoimintaan Hyvinvointilomien kautta. Se tarjoaa yleensä viikon pituisen lomajakson vuosittain.

– Diakoniatyöllä on yhteys moniin ihmisiin, jotka eivät pysty järjestämään itselleen lomaa. Etusijalla ovat hyvin pienituloiset. Mukana on myös päihde-, mielenterveys- ja kriminaalikuntoutujia, kertoo erityisdiakoniatyöntekijä Pirjo Suomi.

Aikuisille tarkoitetut seurakuntayhtymän tuetut lomat pidetään Lomakoti Kotorannassa Nurmijärven Kiljavalla. Paikkoja on 26 henkilölle. Omavastuuosuus 65 euroa sisältää bussimatkat.

– Kylpypalju tähtitaivaan alla tai loimulohi grillikodassa on monelle elämys, jota ei koskaan muuten voisi saada.

Lomaviikko voi olla myös askel muutokseen. Yksinäinen saattaa löytää ystävän, ja viisi päihteetöntä päivää voivat auttaa kohti päihteistä irtautumista.

– Pääkaupunkiseudulla tuloerot ovat suuret. Seurakuntien apua tarvitsevat ne ihmiset, jotka sinnittelevät kaikkein pienimmillä tuloilla, Suomi sanoo.

Harvinainen elämys. Noin 50 000 suomalaista pääsee tuetulle lomalle vuosittain. Kuva: Pirjo Suomi 

Pitkäaikaistyöttömän henkireikä

Vuosia työttömänä ollut Timo Mäkinen on osallistunut Kotorannan lomaviikkoon jo kolme kertaa. Hän sai tietää lomista Hermannin diakoniatalossa, jossa hän käy viikoittain.

– Muuten minun ei olisi mahdollista lomailla. Käyn vain silloin tällöin vanhempieni luona Eurassa, rakennusalalla työskennellyt Mäkinen kertoo.

Mäkinen on nauttinut lomaviikoilla erityisesti luonnossa liikkumisesta ja hyvästä ruuasta, jota on tarjolla viisi kertaa päivässä.

– Olen maalta kotoisin. Minulle on tärkeää, että pääsen vähäksi aikaa pois kaupungista. Minun on tavallisesti vähän vaikea tutustua uusiin ihmisiin ja lähteä ihmisten ilmoille. Lomilla olen myös saanut uusia tuttavuuksia.

 

Useimpien lomien hakuajat ovat menossa. Katso www.lomajarjestot.fi. 

Seurakuntien lomapaikkoja 2.–7.4.2017 voi hakea 3.1.2017 saakka. Lisätietoa: www.hyvinvointilomat.fi, Hermannin diakoniatalo p. 09 2340 2571, ja Vartiokylän seurakunnan diakoni kaisa.moilanen@evl.fi

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.