null Ilmeisen kohtuutonta

Ilmeisen kohtuutonta

Ulkomaalaisten mummojen käännyttäminen on kuohuttanut mieliä viime aikoina. Jotkut ovat hävenneet Suomen puolesta Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen vuoksi, toiset ovat suitsuttaneet päätöstä ja keittäneet juhlakahvit.

Mummojen ei pelätä syyllistyvän rötöksiin tai vievän työpaikkoja suomalaisilta. He eivät rettelöi öisillä kaduilla, vaan istuvat enimmäkseen kotona.

Mutta mummot sairastavat, ja se tulee kalliiksi, pelätään. Lisäksi kahden viimeksi julkisuudessa olleen isoäidin takana nähdään vaanivan mahdollisesti tuhansia uusia mummoja, jotka haluavat muuttaa perheensä luo Suomeen ja päästä nauttimaan meidän terveydenhoidostamme ja sosiaaliturvastamme.

Arkkipiispa Jukka Paarma ja arkkipiispa Leo vetosivat jo viime heinäkuussa maahanmuuttoviranomaisiin ja poliittisiin päättäjiin, jotta nämä näkisivät yksityisen ihmisen hädän ja tarpeen sekä kohtuuden.

Suomen ekumeenisen neuvoston Kirkko turvapaikkana -ohjeilla on harhaanjohtava nimi, mutta siltä pohjalta eri kirkot ovat tarjonneet suojaa ainakin kymmenelle ulkomaalaiselle. Heidän tilanteensa ja kotimaansa ovat hyvin erilaisia. Osa on saanut jäädä Suomeen, osa on käännytetty pois.

Meillä on suuria ongelmia omien vanhustemme hoidossa, ja se näkyy väistämättä julkisessa keskustelussa. Jotkut yksinäiset ikäihmiset voivat jopa olla kateellisia siitä, että näillä mummoilla on niin kiinteät perhesiteet. Toiset taas voivat kavahtaa ajatustakin siitä, että joutuisivat riippuvaisiksi lapsistaan. Vanhustenhoito herättää tunteita.

Ulkomaalaislaki tuntee kolme erilaista oleskelulupaa: määräaikainen oleskelulupa myönnetään joko tilapäistä (B-lupa) tai jatkuvaa oleskelua (A-lupa) varten. Pysyvä oleskelulupa (P) on voimassa toistaiseksi.

Lain 52. pykälän mukaan ”Suomessa olevalle ulkomaalaiselle myönnetään jatkuva oleskelulupa, jos oleskeluluvan epääminen olisi ilmeisen kohtuutonta hänen terveydentilansa, Suomeen syntyneiden siteiden tai muun yksilöllisen inhimillisen syyn vuoksi, kun erityisesti otetaan huomioon olosuhteet, joihin hän joutuisi kotimaassaan, tai hänen haavoittuva asemansa.”

Maallikon mielestä tämä pykälä puhuu suoraan alussa mainituista mummoista.

Eira Serkkola
Toimitussihteeri

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.