Iloa ja surua solmukohdassa
Kuva: Liisa Huima

Kuva: Liisa Huima

Iloa ja surua solmukohdassa

Siniset, punaiset ja valkoiset tuolit pysäyttävät kulkijan Narinkkatorilla lauantaina, kansainvälisenä lasten syövän päivänä. ”Poika 7 v. Leukemia.” ”Tyttö 2v. Tuumori.” Ja sitten se valkoinen tuoli, jolla palaa muistokynttilä: ”Poika, 12 v. Aivokasvain.”

Nuo 150 tuolia symboloivat niitä lapsia ja nuoria, jotka sairastuivat syöpään viime vuonna. Valkoinen tuoli kuvaa menehtynyttä potilasta. Onneksi suurin osa tuoleista on sinisiä ja punaisia, sillä kolme neljästä syöpään sairastuneesta lapsesta paranee. Suomalainen hoito on huipputasoa.

Tempauksen takana on vanhempainyhdistys Sylva ry, joka järjestää monenlaista vertaistukea ja virkistystä koko perheelle. Siskon tai veljen syöpä mullistaa sisarustenkin elämän.

Narinkkatorista on kehkeytynyt tärkeä tapahtumatori, kun bussit muuttivat maan alle. Siellä on vietetty luomuviikkoa ja lasten jouluriehaa sekä myyty eteläeurooppalaisia herkkuja.

Marraskuussa aukiolla tarjoiltiin kauppojen jämäruuista valmistettu ilmainen kasvislounas tuhansille. Narinkkatorilla on laulettu joululauluja pakkasessa ja veisattu Suvivirttä helteessä. Kummit feissaa -tapahtuma toi torille toukokuussa Elastisen räppäämään.

Narinkka-nimi tulee venäjän kielestä: sanat ”na rinke”, ”torilla”, viittaavat alueen muinaisiin venäläisiin vanhojen vaatteiden kauppiaisiin. Tavataan siis Torilla-torilla.

Eira Serkkola

Jaa tämä artikkeli: