Iloinen retkipäivä saaristossa
Espoon saaristoon pääsee retkeilemään kätevästi vesibussilla. Ulkosaaristoon kannattaa ottaa mukaan evästä, juomavettä ja riittävästi vaatetusta.
M/S Tuulikki kurvaa Kivenlahden rannan laituriin puolenpäivän aikaan. Alus on heittänyt jo aamupäivällä yhden lenkin saaristossa ja lähtee päivän toiselle kierrokselle.
Seuraava pysähdys on merkitty Ristiniemen laituriin, mutta kippari Laura Barnes näkee, ettei sieltä ole tulossa ketään kyytiin. Laiva jatkaa laituriin koukkaamatta matkaa Soukkaan ja sieltä Suinonsalmen kautta Isoon Vasikkasaareen.
Mikäli mielii saada saaristovisiitillään kahvila- tai ravintolapalveluita, Iso Vasikkasaari on oikea paikka jäädä kyydistä.
”Vasikkasaaressa pääsee kulkemaan myös rattailla tai pyörätuolilla”, tietää Barnes. Telttailla siellä ei kuitenkaan voi. Erähenkisempää saarikokemusta kaipaavien kannattaa suunnata ulkosaaristoon.
Reittiliikenteen varrelle osuvista saarista teltan saa pystyttää Gåsgrundiin, Rövareniin ja Stora Herröön. Lisäksi telttailu on sallittua neljällä muulla saarella, joihin ei ole vesibussiyhteyttä.
Päiväretkelle
Gåsgrundiin
M/S Tuulikki jättää matkustajat Gåsgrundin laituriin puolitoista tuntia Kivenlahdesta lähdön jälkeen. Vesibussi menee sen jälkeen Rövarenin, Stora Herrön ja Soukan kautta takaisin Kivenlahteen. Myöhemmin iltapäivällä Barnes ajaa reitin vielä kerran toiseen suuntaan ja noukkii mukaan paluukyytiläiset.
Gåsgrundin saarella on hiljaista mutta ei autiota. Venelaiturissa on pari venettä, ja jokunen telttakin on pystytettynä. Tänne tullessa on hyvä olla mukana omat eväät ja puhdasta juomavettä, sillä saarella ei ole palveluita.
Saareen pääsee myös Otaniemestä lähtevällä M/S Auroralla. Sen kyytiin ovat hypänneet esimerkiksi vantaalaiset Ulla ja Matti Raekallio, jotka ovat lukeneet sanomalehdestä Espoon ulkoilusaariston tarjoamista mahdollisuuksista. He ovat houkutelleet seurakseen myös Joensuussa asuvat Eija ja Jouko Kurjen.
”Olemme kierrelleet Gåsgrundissa ja paistaneet grillikatoksessa makkaraa”, Matti Raekallio kertoo.
Ulla Raekallio istuu puun oksaan kiinnitetyssä keinussa ja kehuu saarta oivaksi päiväretkikohteeksi.
Reissupäivänä sää on aurinkoinen mutta hieman kolea. Saareen menijän onkin hyvä ottaa lämmintä ja tuulen kestävää varavaatetta mukaan.
Onneksi ei sada.
”Kun aamulla katsoi taivaanrantaa, näytti, että rupeaisi tulemaan vettä”, Eija Kurki sanoo.
Pientä pisarointia lähtiessä ei tosin tarvitse välttämättä säikähtää, sillä usein ulkosaaristossa on kirkasta, vaikka mantereella sataisi.
Lapsuudesta
tuttu saari
Helsinkiläinen Risto Pakaste oleskeli Gåsgrundin maisemissa jo lapsena, sillä hänen kotiväellään oli siellä pitkään kesämökki.
”Gåsgrundissa oli yksitoista mökkiä ja yhteissauna. Kun Espoon kaupunki osti 1960-luvulla saaren ulkoilukäyttöön, niiden vuokrasopimuksia ei enää jatkettu”, muistelee Risto Pakaste, joka on tullut käymään saarella vaimonsa Marja Pakasteen ja kahden tuttavan kanssa. Aviopari on käynyt Gåsgrundissa usein, mutta heidän ystävilleen saari on uusi tuttavuus.
”Tämä on loistava paikka. Grillikatoksia on useita, ja en tiennytkään, että tänne voisi tulla myös telttailemaan”, Kerttu Nurmi sanoo.
Myös Ella Aflecht uskoo palaavansa saareen uudestaan ja tuovan sinne ystäviäänkin.
Gåsgrundin rannoilta aukeavat upeat näkymät merelle. Vedessä liikkuu iso joutsenparvi, ja tarkkaavainen silmä bongaa muitakin lintulajeja. Jääkauden hiomille silokallioille voisi jäädä ihailemaan maisemia loputtomiin. Realisti vilkaisee kuitenkin kelloaan ja toteaa, että päivän viimeinen alus lähtee pian kohti mannerta.
Kippareita kolmessa polvessa
Vesibussit ajavat Espoon saaristossa kolmea eri linjaa. Espoon kaupunki ostaa palvelun perheyritys Veka-Linelta.
Alusten kipparit tulevat samasta perheestä: Veka-Linen toimitusjohtaja Juha Nyberg ajaa M/S Auroraa, M/S Tuulikin ohjaimissa on hänen tyttärensä Laura Barnes, ja M/S Ilvestä luotsaa Nybergin isä Veikko Nyberg, joka aikanaan perusti yrityksen. Lisäksi Juha Nybergin poika toimii M/S Auroran kansimiehenä.
Aluksen kyydissä voi halutessaan istua koko kierroksen ilman saariin rantautumista. Kokonainen kierros tai meno-paluu saareen ja takaisin maksaa kahdeksan euroa. Lapset ja erityisryhmät pääsevät puoleen hintaan. Vesibusseissa maksetaan käteisellä.
Alkukesästä matkaajien määrä on yleensä vähäisempi, mutta lomakauden alkaessa saaristoretkeilijöitä alkaa tulla lisää. Vesibussiliikenne keräsi viime kesänä 32 500 matkailijaa.
Tänä vuonna kolea alkukesä on näkynyt matkustajamäärissä.
”Kesän alussa on ollut yllättävän hiljaista. Odottelemme helteitä, sillä säät vaikuttavat oleellisesti”, Juha Nyberg kertoo.
Espoon vesibussit ovat kulkeneet 1970-luvulta lähtien. 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa kaupunki ulkoisti osan reiteistä, ja kokonaan ostopalveluksi liikennöinti muuttui 2000-luvun alkupuolella.
Reittiliikenne jatkuu 19. elokuuta asti tiistaista sunnuntaihin ja sen jälkeenkin vielä 9. syyskuuta saakka lauantaisin ja sunnuntaisin. Tarkemmat reitit ja aikataulut voi katsoa Espoon kaupungin nettisivuilta www.espoo.fi tai osoitteesta www.vekaline.fi
Ohjelmallisia meriretkiä luvassa
Espoon matkailu organisoi opastettuja meriretkiä, mikäli ilmoittautuneita on tarpeeksi lähtöpäivään kello 12 mennessä.
- Syyskuun 3. päivään asti maanantaisin järjestetään klo 17–20 Kieltolaki ja salakuljetus -nimisiä retkiä, joilla tutustutaan Espoon saariston historiaan ja kieltolakivuosiin. Lähtösatamana on Otaniemen Otaranta. Hinta on aikuisilta 23 euroa, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta 15 euroa ja lapsilta (7–16v.) 10 euroa.
- Ilotulituksen SM-kisoja voi lähteä seuraamaan 6. syyskuuta merelle klo 20.30 Haukilahden Mellsteninrannasta. Hinta on aikuisilta 25 euroa ja lapsilta (7–16 v.) 15 euroa.
- Pentalan saareen on luvassa retki 15. syyskuuta klo 12–16. Lähtösatamana on Otaniemen Otaranta. Hinnat ovat aikuisilta 25 euroa, eläkeläisiltä 17 euroa ja lapsilta (7–16v.) 10 euroa.
Kaikille retkille täytyy ilmoittautua etukäteen. Reissuille on paikkoja rajoitettu määrä.
Lisätietoja ja varaukset osoitteesta www.visitespoo.fi tai puhelimitse Veka-Line 010 292 0990.
Jaa tämä artikkeli: