null Iltamessu vetää kappelin täyteen

Rennosti. Juha-Pekka Heino, Anniliina Lassila ja Annukka Saaristo miettivät, onko kirkko kaikille avoin.

Rennosti. Juha-Pekka Heino, Anniliina Lassila ja Annukka Saaristo miettivät, onko kirkko kaikille avoin.

Iltamessu vetää kappelin täyteen

Moderni Risteys-messu muuttaa Olarin kappelin seurakuntalaisten olohuoneeksi.

Olarin kappelissa leijailee vastapaistettujen mokkapalojen tuoksu. Pastori Inari Varimo ja vahtimestari Kira Järves kiskovat kappelin ja kahvion­ välissä olevaa liukuseinää auki. Risteys-messussa ei noudateta tiukkaa kirkkokaavaa, ja seuraamaan voi istahtaa vaikka kahvikupin äärelle.
Risteys-messu korvasi perinteisen torstaimessun reilut puoli vuotta sitten. Moderni toteutus sai hyvän vastaanoton. Aiemmassa, perinteisessä iltamessussa osallistujia oli yleensä kolmisenkymmentä. Risteys-messu vetää kappelin useimmiten lähes täyteen.

Pastoria ja kolmea palkattua työntekijää lukuun ottamatta messu toteutetaan vapaaehtoisvoimin. Urkumusiikin sijasta paikalla on bändi, jonka kokoonpano vaihtuu viikoittain.
Värivalot täplittävät kirkon lattiaa, ja esimerkiksi synnintunnustuksen aikana valaistus muuttuu syvän punaiseksi.
”Messussa lauletaan sekä virsiä että nuorten hengellistä musiikkia. Periaatteena on, että musiikista löytyy jokaiselle jotakin”, sanoo projektimuusikko, Risteys-messun bändin ohjaajana toimiva Auroora Kiiski.
Räväkästä otteesta huolimatta Risteys-messu ei ole vain nuoria varten. Ovet ovat avoinna kaikille ikään ja asuinpaikkaan katsomatta.
Messua edeltävillä etkoilla vapaaehtoisille jaetaan tehtäviä. Bändi harjoittelee kuumeisesti ja valomies juoksentelee ympäriinsä sähköjohtojen kanssa.

Sakastissa 22-vuotias Juho Jauhiainen valmistautuu Risteys-messun suoraan lähetykseen. Messun voi katsoa internetin välityksellä, ja Jauhiaisen tehtävänä on kuvata tilaisuus.
”Vanhojen kaavojen sijasta on keksitty uusia tapoja toteuttaa messu. On hyvä, että kirkko uudistuu”, lähes viisikymmentä Risteys-messua kuvannut Jauhiainen sanoo.
Hän jatkaa, että Risteys-messussa saa olla täysin oma itsensä.
”Tänne on helppo tulla.”
Messubändin rumpali, 16-vuotias Ilmari Läntinen soittaa vapaa-ajallaan pääosin rock- ja punk-henkistä musiikkia. Soittaminen hengellisessä messussa on hänen mielestään hieno tilaisuus oppia uutta.
Oleellisin ero raskaampaan musiikkiin on se, että virsiä soittaessa ei voi juurikaan improvisoida.
”Haasteena on soiton hillitseminen”, Läntinen sanoo.
Moni torstaimessun vakiokävijä suhtautui uuteen messuun hämmentyneesti. ”Ihmiset ovat kuitenkin jääneet tänne”, Inari Varimo kertoo.

Yleisökin pääsee ääneen messun aikana. Tällä kerralla Varimo kysyy seurakuntalaisten mielipidettä siitä, onko kirkko todella avoin kaikille. Puheensorina täyttää salin, ja Varimo kirjaa seurakuntalaisten ajatukset fläppitaululle.
Messun jälkeen vuorossa ovat jatkot, joilla tarjoillaan Kira Järveksen valmistamia mokkapaloja ja kana-caesarsalaattia. Keskustelun aiheena on Raamatun punainen lanka. Jatkojen ohjelmaan kuuluu kevään aikana niin puhujavieraita kuin leffailtojakin.
”Kerran katsoimme Rambo-elokuvan. Mielestäni tällainen messu on osoitus siitä, mitä kaikkea kristillisyys voi olla”, Järves sanoo.

Risteys-messu Olarin kappelissa (Kuunkehrä 4) torstaisin klo 19. Etkot kappelilla klo 18, jatkot Kulmassa (Kuunkehrä 6). Katso www.risteys.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.