null Iltarukous Englannista

Hetki hiljaa. Sirkka Nevalainen nautti työpäivän päätteeksi englanninkielisen Choral Evensong -rukoushetken musiikista Kallion kirkossa.

Hetki hiljaa. Sirkka Nevalainen nautti työpäivän päätteeksi englanninkielisen Choral Evensong -rukoushetken musiikista Kallion kirkossa.

Iltarukous Englannista

Kallion kirkon englanninkielinen Choral Evensong on meditatiivinen ja kaunis pysähtymishetki keskellä viikkoa.

Teksti Anu Heikkinen
Kuva: Jani Laukkanen

The Lord is my light and my salvation, my God shall make my darkness to be bright… St Nicholas Singers -kuoron harmoninen laulu kaikuu Kallion kirkossa ja kohoaa kohti korkeuksia. Heti Choral Evensong -rukoushetken alussa tulee mieleen, kuinka harmillista on, ettei lehtijuttuun voi liittää ääntä. Jos voisi, tälle sivulle se ehdottomasti kuuluisi.

Englanninkielisen rukoushetken kaunis perinteinen kirkkomusiikki ja psalmilaulut saavat mielen levolliseksi. Yhteislauluosuuksia on vähän, joten kirkon penkissä voi keskittyä kuuntelemaan. Ajatukset saavat rauhassa vaeltaa omia polkujaan. Laulun katkaisevat vain pari raamatunlukuosuutta ja lyhyt saarna.

Englantilaiseen anglikaanikirkon perinteeseen vahvasti liittyvä Choral Evensong on alkuillan rukoushetki, joka vastaa suunnilleen luterilaisen kirkon vesperiä. Seurakuntayhtymän oppilaitostyö, Kallion seurakunta ja Helsingin anglikaaniseurakunta ovat järjestäneet Choral Evensongin Kallion kirkossa kerran kuussa viime vuoden syyskuusta lähtien.

Rukoushetket alkavat keskiviikkona vartin yli viisi, sopivasti työpäivän päätteeksi. Noin kolme varttia kestävän tilaisuuden jälkeen on tarjolla kahvia, teetä ja juttuseuraa.

Lauttasaaressa asuva Otto Jämsén oli rukoushetkessä ensimmäistä kertaa. Hän tuli kirkkoon anglikaanisessa St Nicholas Singersissä laulavan amerikkalaisen vaimonsa Lindan houkuttelemana.

– Kävelin tänne työpaikaltani oikeustalolta Salmisaaresta. Siinä sai sopivasti liikuntaa työpäivän jälkeen. Rukoushetki oli rauhoittava kokemus. Kauniit laulut sykähdyttivät ja herkistivät. Olen oikein iloinen, että tulin paikalle, Jämsén kertoo.

Myös parin korttelin päässä Kallion kirkolta työskentelevä Sirkka Nevalainen saapui kirkkoon suoraan tietokoneen äärestä. Päivä oli työntäyteinen, joten hän kaipasi hetken hiljentymistä ennen kotimatkaa Mellunmäkeen. Choral Evensong oli hänelle entuudestaan tuttu tilaisuus. Englannin kielestä kiinnostuneelle Nevalaiselle tilaisuus tarjoaa hiljentymisen lisäksi mahdollisuuden pitää yllä kielitaitoa.

– Rukoushetki heti töiden jälkeen on hyvä tapa katkaista kiire. Pidän näiden tilaisuuksien upeasta musiikista ja rauhoittavasta ilmapiiristä, Nevalainen sanoo.

Englannissa Choral Evensong on osa anglikaanikirkon vuosisatoja vanhaa traditiota. BBC:n ohjelmistossa Choral Evensong on yhtä vankka perinne kuin Suomessa YLE:n aamu- ja iltahartaudet. Rukoushetki on lähetetty viikoittain jo vuodesta 1926.

Suomessa seurakuntien kuorot ovat järjestäneet Choral Evensong -tilaisuuksia satunnaisesti. Oppilaitospastori Henri Järvinen sai idean ruotsalaiselta kollegaltaan.

– Kansainväliselle opiskelijaväelle ei ole Helsingin seurakunnissa juurikaan toimintaa, samoin englanninkielistä hengellistä tarjontaa on melko vähän. Choral Evensong vastaa tähän tarpeeseen, hän kertoo.

Choral Evensong on anglikaanisen kirkon ulkopuolella monelle nimenä melko vieras. Järvinen arvelee, että se on osasyy tilaisuuksien toistaiseksi melko vähäiseen osanottajakuntaan.

– Toivottavasti kaupungin kansainvälinen asukaskunta vähitellen löytää rukoushetket.

Choral Evensong on avoin kaikille ja kaiken ikäisille, vaikka järjestäjänä on oppilaitostyö. Henri Järvisen mukaan tilaisuus sopii hyvin niin ulkomaalaisille opiskelijoille kuin muillekin englantia puhuville pääkaupunkiseutulaisille, jotka etsivät seurakuntayhteyttä. Suomenkielisetkin ovat toki tervetulleita. Rukoushetken kulkua on helppo seurata käsiohjelmasta.

– Musiikillinen rukoushetki on miellyttävä kokemus, vaikka ei ymmärtäisi englanninkielistä sisältöä. Musiikista vastaavat vuorotellen useat korkeatasoiset kuorot, Järvinen kertoo.

Choral Evensong edustaa ikiaikaista kristillistä tapaa hiljentyä laulaen. Liturgia ja suurin osa lauluista on englanninkielisiä, mutta mukana voi olla myös vaikkapa suomen- tai latinankielisiä osuuksia.

– Moni kaipaa hiljaisuutta opiskelu- ja työkiireiden keskellä. Choral Evensong tarjoaa yhden mahdollisuuden vain olla, Järvinen pohtii.

Choral Evensong -rukoushetki ke 17.10. ja 28.11. klo 17.15 Kallion kirkossa,
Itäinen papinkatu 2.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.