null Inhimillisyys on kadonnut Postista

Puheenvuorot

Inhimillisyys on kadonnut Postista

Inhimillisyys on kadonnut Postista

Postin työehtosopimusneuvottelut ovat saaneet varsin suuret mittasuhteet. Syy on siinä, että Posti haluaa rajuja leikkauksia työvoimakustannuksiin. Palkan putoamisen lisäksi posteljoonien odotetaan kykenevän kipittämään rappuja ylös alas jopa kymmenen tuntia päivässä. Joustavuutta lisätään siten, että esimies voi työpäivän aikana päättää työpäivän pituuden 4–10 tunnin väliltä. Työstä on tulossa lähinnä jakelutyötä, kun se nyt koostuu myös lajittelusta.

Jo nyt Postissa on niin sanottuja yhteistekijöitä, jotka jakavat usein öisin noin neljä tuntia Hesaria ja päivisin saman ajan muuta postia. Työpaikat saattavat olla eri puolilla Helsinkiä, jolloin aikaa työmatkoihin voi kulua jopa neljä tuntia vuorokaudessa. 4+4+4 ja loput vapaa-aikaa. Työ on fyysisesti rankkaa, lähinnä kerrostalorappujen kipitystä, eikä lepoa ole riittävästi. Palkkakin urakasta on huono, mutta monilla maahanmuuttajilla ei ole vaihtoehtoa. Työturvallisuuslain mukaan työ ei saa olla terveydelle haitallista, mutta tällaisen todistaminen on vaikeaa.

Posti valittelee huonoa taloustilannetta ja lähetysmäärien vähenemistä. Kuitenkin postinjakelu tuottaa vielä voittoa, ja johtajien palkitsemisia on ollut varaa nostaa rutkasti. Postilla on kymmenkunta johtajaa, jotka tienaavat enemmän kuin pääministeri, esimerkkinä toimitusjohtaja Heikki Malinen, jonka peruspalkka on yli kolme kertaa suurempi kuin pääministerin. Lisäksi on hankittu uusi golfosake, josta tuskin on posteljoonille hyötyä. Jos tällaista tuhlailua ei lopeteta, on turha puhua huonosta taloustilanteesta. Näyttää siltä, että työehtosopimusneuvotteluissa on vain kyse varainsiirroista alhaalta ylös. Minne on kadonnut Postin johdon sydän ja inhimillisyys?

Tero Vainikka

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.