null Insinöörin päässä syttyi lamppu

Jussi Koskinen haluaa tehdä tarpeettomasta käyttötavarasta eroon pääsemisen helpoksi, jopa hauskaksi. Kierrätyksessä ei välttämättä tarvitse käyttää rahaa, sillä vaihtokauppa on ekologinen vaihtoehto. Kuva: Jukka Granström

Jussi Koskinen haluaa tehdä tarpeettomasta käyttötavarasta eroon pääsemisen helpoksi, jopa hauskaksi. Kierrätyksessä ei välttämättä tarvitse käyttää rahaa, sillä vaihtokauppa on ekologinen vaihtoehto. Kuva: Jukka Granström

Insinöörin päässä syttyi lamppu

Insinöörin päässä syttyi lamppu

Jussi Koskisen elämä muuttui kirjahyllykaupassa. Hän päätti ratkaista oman ongelmansa ja laatia samalla kymmenille tuhansille tavaroille uudet tarinat.

Diplomi-insinööri Jussi Koskinen oli opintojensa jälkeen kolmetoista vuotta kehittämässä antureita lääketieteen laitteisiin. Hänen arkeensa kuului paljon matkustelua.

”Työn takia minulla on lentokonemaileja niin paljon takana, että en voi kehua omalla hiilijalanjäljelläni”, Koskinen sanoo.

Ympäristöasiat ovat kuitenkin aina olleet hänelle tärkeitä. Nykyään hän pyörittää kumppaneineen tavaranvaihtoon erikoistunutta Netcycler -palvelua, jossa kierrättäminen konkretisoituu.

Erilaisten arvioiden mukaan jokaisella ihmisellä on viidestä kymmeneen tuhatta erilaista tavaraa, eikä niille kaikille ole käyttöä.

”Englannissa tehtiin kyselytutkimus, jossa paljastui että maassa on noin kolme miljoonaa leipäkonetta, jotka ovat vuosia seisseet käyttämättöminä kaapeissa”, Koskinen havainnollistaa.

Ongelmanratkaisusta oivallukseen

Muutama vuosi sitten Koskinen osti kotiinsa uuden kirjahyllyn.

”Se näytti aika pian jotenkin ränsistyneeltä. Kun etsin Kierrätyskeskuksesta aterimia, tajusin että siellä olisi ollut myös upeita, kokopuisia vanhoja kirjahyllyjä. En vain itse ollut tullut ajatelleeksi sitä vaihtoehtoa.”

Koskisen huomio sai hänet pohtimaan, miten toiselle tarpeeton tavara helpoimmin löytäisi uuden käyttäjän. Insinöörin päässä syttyi lamppu: netistä tavaravalikoima on helppo löytää, ja ostamisen sijaan tavaroita voi myös vaihtaa.

”Kierrätyskeskuksissa pitäisi käydä jatkuvasti paikan päällä katsastamassa kulloinenkin tarjonta. Sama pätee kirpputoreihin.”

Koskinen kannattaa myös huutokauppaa, mutta huomauttaa että se sopii parhaiten arvotavaralle, sillä huutokaupassa hinnat kohoavat usein tarpeettoman korkeiksi.

”Vaihtokaupassa tavaran arvon määrittää sen tarve, ei raha. Kierrätyskeskukset, huutokaupat ja kirpputorit ovat hyviä, mutta erilaisiin tarpeisiin on hyvä olla vaihtoehtoja. Vaihtokauppa sopii parhaiten kohtuuhintaisille käyttötavaroille”, Koskinen linjaa.

Lännen valloitus käynnissä

Netcycler pyörii Suomessa, Saksassa ja Englannissa jo hyvin. Koskinen kumppaneineen onkin valloittamassa seuraavaa mannerta.

USA:n markkinoilla käytetyn tavaran vaihtaminen toiseen käytettyyn tulee olemaan haastava työ. Niinsanotut garage salet, joissa ihmiset myyvät tavaraa autotalleistaan, ovat tuttuja, mutta laajemmin kierrättäminen ei kuulu kulttuuriin.

”Amerikassa aloitamme uudehkoilla ja kaikkein nopeimmin kiertävillä artikkeleilla eli lastentarvikkeilla.”

Vaihtaminen tehdään amerikkalaisille mahdollisimman helpoksi, Koskinen kertoo.

”Asiakas säkittää vaihdettavat tavaransa oranssiin pussiin ja lähettää meille lajiteltaviksi, kuvattaviksi ja netissä esiteltäviksi.”

Vihreitä valintoja hyvällä mielellä

”Jopa koira on meillä kierrätetty”, Jussi Koskinen virnistää viitatessaan perheen lemmikkiin, joka vietti ensimmäiset vuotensa katukoiran elämää Virossa.

Koskisen nelihenkisen perheen rivitalokodin pihalla Tapiolassa ei ole kompostoria, mutta jätteet lajitellaan muuten tarkkaan.

Koskinen korostaa, että arjen valinnoissa tärkeintä on helppous. Jos ekologinen elämäntapa on vaivalloista, siitä ei tule suurten massojen toimintaa.

”Ei minulla killu sädekehä pääni päällä kun menen bussilla töihin. Teen sen oman mukavuudenhaluni takia – linja-autossa on kätevää tehdä kannettavalla tietokoneella töitä samalla kun matka taittuu”.

Koskinen varoo sekä yksityiselämässään että yrittäjänä vetoamasta ihmisten syyllisyydentuntoon, sillä se ei johda toimintaan vaan ahdistaa.

”Olisi aika stressaavaa tuntea pahaa oloa ja syyllisyyttä joka asiasta päivittäin.”

Netcyclerin arvoissa on kirjattuna sama ajatus:

”Haluamme hyödyttää yhteisöä luomalla mahdollisuuksia, emme saarnaamalla uhista. Kehitys vastuulliseen ja kestävään suuntaan on tärkeämpää kuin lähtötaso.”

Netcycler.com

Netcycler toimii Suomen lisäksi Saksassa ja Englannissa. Sillä on yli 130 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Vaihdettavia artikkeleita on tarjolla yli 55 000 ja uusille omistajille on päätynyt yli 38 000 tavaraa.

Nettipalvelussa voi kertoa mitä tarvitsee tai mitä itsellä on tarjolla. Tavaroita voi vaihtaa tai myydä. Käytännössä vaihtaminen tapahtuu osapuolten sopimalla tavalla. Jos vaihdon osapuolista toisella on 5 euroa kuussa tai 30 euroa vuodessa maksava Netcycler Extra-tili, vaihtamispaikkana voi käyttää myös Tavarahotellia.

Elokuun puolivälissä avattiin uusi Tavarahotelli Espoon keskukseen, OmniaShopin yhteyteen (Kirkkokatu 16 A 2). Helsingin Kampissa on myös Tavarahotelli.

Extra-tilin hankkiminen tukee Netcyclerin toimintaa ja oikeuttaa käyttäjän muihinkin lisäpalveluihin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.