null Isän ja pojan yhteinen matka

Mitä sinä haluat? Isän (Vesa-Matti Loiri) ja pojan (Samuli Edelmann) on vaikea saada yhteyttä toisiinsa vuosien hiljaiselon jälkeen.

Mitä sinä haluat? Isän (Vesa-Matti Loiri) ja pojan (Samuli Edelmann) on vaikea saada yhteyttä toisiinsa vuosien hiljaiselon jälkeen.

Isän ja pojan yhteinen matka

Kun mies on nähnyt isänsä viimeksi kolmevuotiaana, voi hänen tapaamisensa aikuisiässä olla järisyttävä kokemus. Näin käy Mika Kaurismäen Tie pohjoiseen -elokuvassa, jossa Vesa-Matti Loirin näyttelemä Leo Porala ilmestyy yllättäen eräänä päivänä poikansa Timo Poralan ( Samuli Edelmann ) oven taakse.

Miesten maailmat ovat mahdollisimman kaukana toisistaan: isä on elellyt epämääräisissä olosuhteissa ulkomailla ja poika edennyt tunnetuksi konserttipianistiksi. Yhteistä kieltä on vaikea löytää. Hilpeä ja rempseä isä saa kuitenkin narrattua puvussa viihtyvän, vakavan oloisen ja tiukan aikataulun mukaan elävän poikansa kiertämään Suomea anastamallaan autolla. Matkaan mahtuu monenlaisia sattumuksia, ja Timokin alkaa sen kuluessa muuttua rennommaksi. Hänelle myös valkenee asioita omasta taustastaan ja isä auttaa häntä korjaamaan välinsä erilleen muuttaneeseen vaimoonsa.

Elokuvassa nähdään Loirin ja Edelmannin lisäksi liuta ammattinsa osaavia näyttelijöitä. Heitä ovat Irina Björklund Timon onnettomana vaimona, Mari Perankoski Timon itseään etsivänä sisarpuolena, Peter Franzén hänen death metallia kuuntelevana miehenään, Eila Roine Leon terhakkana mutta dementoituneena äitinä, Rea Mauranen Leon entisenä rakastettuna ja Aake Kalliala hänen mustasukkaisena miehenään.

Road movie on hauska tyylilaji mutta toisaalta vähän kulunut. Ehkä jokin muu tyylilaji olisi sopinut paremmin tämäntyyppiseen kahden vahvan näyttelijän ja laulajan draamaelokuvaan.

Elokuvalta olisi odottanut vielä suurempaa karheutta ja intensiteettiä, syvällisempää paneutumista miesten keskinäiseen välienselvittelyyn. Onhan Timon elämään selvästi vaikuttanut isän poissaolo, ja menneisyyttä kelaavaa Leoakin tuntuu asia vaivaavan. Nyt parivaljakko ajaa vauhdilla halki Suomen ja tapaa pikaisesti joukon ihmisiä päätyen lopulta Leon entisille kotikulmille Lappiin, jossa isä ja poika liian myöhään saavat todellisen yhteyden toisiinsa.

Yhteyden löytämisessä miehiä tosin on jo aiemmin auttanut musiikki. Loirin ja Edelmannin yhteislaulua onkin hienoa kuulla joissakin kohtauksissa. Lopussa he vielä laulavat elokuvan tunnuskappaleen Tuomittuna kulkemaan , jonka on säveltänyt ja sanoittanut Juha Tapio .

Marjo Kytöharju

Mika Kaurismäki: Tie Pohjoiseen.
Elokuvateattereissa 24.8.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.