null Iskulauseiden väliin tarvitaan analyyttistä keskustelua

Kuva: Janne Simojoki

Kuva: Janne Simojoki

Ajankohtaista

Iskulauseiden väliin tarvitaan analyyttistä keskustelua

Kansalaistorin mielenosoituksessa oli mukana myös Suomen kirkko. Piispa Irja Askolan tavoin Valomerkin haastattelemat paikalla olleet pastorit sanoutuivat irti vihapuheesta.

https://www.youtube.com/watch?v=0u3776tF0_o

Meillä on unelma - mielenosoitus monikulttuurisen ja tasa-arvoisen Suomen puolesta kokosi paikalle 15 000 ihmistä. Tapahtumassa puhunut piispa Irja Askola totesi kristittynä  sanoutuvansa irti vihapuheista ja pelkokuvista.  

- Lähtökohtaisesti kristitty on globaali kansalainen: Jeesus ei puhunut suomea, eikä Luther tiennyt maastamme juuri mitään, Askola sanoo.

Mielenosoitukseen osallistuneen verkkosuunnittelija ja pastori Minna Jaakkolan mielestä tapahtuma tuo toivoa halusta rakentaa Suomea, jossa kaikki voivat elää ja olla rauhassa, rinnakkain keskenään, olemmepa mistä tahansa.

- Kristillinen sanoma on juuri sitä, että Jumalan valtakunta tulee todeksi siinä, että ihmiset elävät rauhassa ja sovussa keskenään, Jaakkola toteaa.  

Suomen kristillisen ylioppilasliiton pääsihteeri ja pastori Minna Mannert uskoo, että liikkellä olivat ne hiljaiset, suuret massat, jotka ovat olleet huolissaan vihapuheen lisääntymisestä.

- Uskon, että tällainen yhteen tuleminen tuo uskoa siihen, että emme salli mitä tahansa, vaan tahdomme asiallista keskustelukulttuuria Suomeen.

 

Jumalan valtakunta tulee todeksi siinä, että ihmiset elävät rauhassa ja sovussa keskenään.

 

Toimittaja, pastori Ville Talola arvelee osanottajien runsauden kertovan osaltaan siitä, että halutaan näyttää rasististen puheenvuorojen olevan jotain muuta kuin oma arvomaailma on.

Rasismin vastaiseen mielenilmaukseen osallistui noin 15 000 ihmistä. Kuva: Janne Simojoki.

- Luulen, että tämä juttu on suurimmalla osalla ihmisistä spontaani reaktio johonkin, jota he eivät koe omakseen. Se että ihmiset ovat täällä kertoo siitä, että nämä ovat tärkeitä asioita – ollaan suvaitsevaisia ja  ihmisyyden puolella, Talola sanoo.

Syvempää keskustelua sloganeiden sijaan

Talola toteaa kirkon olevan mukana jäsentensä kautta missä tahansa, missä on paljon ihmisiä. Hän pitää tärkeänä, että kirkossa esitetään ajatuksia myös organisaation sisällä.

- Se mitä toivoisi, on analyyttinen keskustelu. Siihen väliin, että meillä on tämmöinen tapahtuma ja joku facebook-päivitys, jää aika paljon sellaista, mikä pitäisi ottaa tosissaan. Pitäisi käydä keskustelua myös näiden iskulauseiden välissä.

Olarin seurakunnasta paikalle tullut pastori Jussi Koski yhtyy kollegoihinsa siinä, että kirkon vahvalla läsnäololla asioissa, jotka edustavat kirkon arvoja on suuri merkitys.

- Jumalan luomina yksilöinä jokainen on tärkeä ja ajattelen, että monikulttuurisuus on osa sitä.  Jotta voimme ymmärtää toisiamme, on jokaisen ihmisen taustat hyvä ottaa huomioon.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.