null Islam käy uskonsotaa

Suomi johtaa. Amerikkalaisen CNN-uutiskanavan mukaan Suomesta on lähtenyt muslimiväestön määrään nähden eniten jihadisteja Syyriaan. Osa heistä on liittynyt ISIS-järjestöön. CNN:n arvio perustuu käsitykseen, että lukumäärällisesti muslimeja on Suomessa 42 000. Kapteeni Atte Kaleva korostaa täkäläisten imaamien vastuuta. – Heidän tehtävänsä on huolehtia, etteivät nuoret radikalisoidu, hän sanoo.

Suomi johtaa. Amerikkalaisen CNN-uutiskanavan mukaan Suomesta on lähtenyt muslimiväestön määrään nähden eniten jihadisteja Syyriaan. Osa heistä on liittynyt ISIS-järjestöön. CNN:n arvio perustuu käsitykseen, että lukumäärällisesti muslimeja on Suomessa 42 000. Kapteeni Atte Kaleva korostaa täkäläisten imaamien vastuuta. – Heidän tehtävänsä on huolehtia, etteivät nuoret radikalisoidu, hän sanoo.

Islam käy uskonsotaa

Muslimimaailmassa on käynnissä uskonpuhdistuksen kaltainen, verinen tapahtumasarja. Jihadisteille terroriteot ovat ”todellista islamia”.

Teksti Juhani Huttunen
Kuvat AP / Lehtikuva
ja Esko Jämsä
Amerikkalaisnaisen kasvoilta näkyy epätoivo ja väsymys. ”Pyydän, vapauta poikani”, hän sanoo videolla, jonka useat sanomalehdet julkaisivat elokuun lopulla.

Nainen on Shirley Sotloff. Hän on 31-vuotiaan freelance-toimittaja Steven Sotloffin äiti. Puhe on osoitettu ISIS-järjestön johtajalle, itsensä kalifiksi julistaneelle Abu Bakr Baghdadille.

”Äitinä pyydän, että tuomiosi on armollinen, etkä rankaise poikaani asioista, joihin hänellä ei ole valtaa. Pyydän, että käytät valtaasi säästääksesi poikani elämän ja noudatat esimerkkiä, jonka näytti profeetta Muhammed, joka suojeli kirjan kansoja.”

Viisi päivää myöhemmin julkaistulla videolla brittiaksenttia puhuva jihadisti leikkaa veitsellä Sotloffin pään irti. Viikkojen ajan pääepäiltynä murhaan on pidetty englanninegyptiläistä rap-artistia, vuonna 1990 syntynyttä Abdel-Majed Barya. Hänet tunnetaan myös artistinimellä L Jinny. Facebookissa hänellä on profiili nimellä Lyricist Jinn Matic, ja BBC Radio 1 on soittanut hänen musiikkiaan. Baryn isä on 54-vuotias egyptiläinen Iso-Britanniasta 1990-luvun alussa turvapaikkaa hakenut terroristi Adel Abdel Bari.

Profeetta Muhammediin vetoaminen ei ole auttanut. Ennen Sotloffia ISIS (Irakin ja Levantin islamilainen valtio) oli mestannut 40-vuotiaan amerikkalaistoimittajan James Foleyn. Viime lauantaina se mestasi brittiläisen avustustyöntekijän David Hainesin. Hän oli 44-vuotias kahden lapsen isä.

ISIS on tähän mennessä ajanut yli miljoona ihmistä pakolaiseksi. Sen kerrotaan ristiinnaulinneen ja haudanneen ihmisiä elävältä, ja viime helmikuussa itsekin pahamaineinen al-Qaida katkaisi siteensä siihen.

ISIS on lyhyessä ajassa kääntänyt Lähi-idän poliittisen tilanteen päälaelleen siten, että läntisen maailman vihollisista, kuten Iranista, onkin äkisti tullut ystäviä.

Ennen kuin ISIS nousi puheenaiheeksi, uutiset Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan terrorismista olivat jo pitemmän aikaa herättäneet huomiota. Huhtikuussa nigerialainen Boko Haram -järjestö kidnappasi yli 200 tyttöä, joiden kohtalosta ei tiedetä mitään. Vuosi sitten otsikot valtasi Al-Shabaab-niminen somalialainen jihadistijärjestö, joka surmasi 67 ihmistä Westgate-ostoskeskuksessa Nairobissa. Media luonnehtii näitä järjestöjä usein ”ääri-islamistisiksi”. Mutta missä määrin ne edustavat ”todellista islamia”, kun enemmistö maailman 1,6 miljardista muslimista tuomitsee väkivallan?

Helsinkiläinen juristi Husein Muhammed pitää ongelmallisena, että julmien terroristijärjestöjen sanotaan edustavan ”radikaalia islamia”.

– Sananmukaisestihan radikaali tarkoittaa juurta. On ongelmallista, että olipa väkivaltaisten järjestöjen uskonnollinen ajattelu miten huteraa tahansa, niitä pidetään radikaaleina ikään kuin ne olisivat jotakin alkuperäistä ja juurevaa, Muhammed sanoo.

Hänen mielestään kuka tahansa pystyy irrallisista Raamatun tai Koraanin jakeista luomaan aivan niin väkivaltaisen tai rauhanomaisen uskontulkinnan kuin haluaa.

– Totta kai terroristit itse ovat mielissään siitä, että heitä pidetään oikeina uskonnon edustajina. Muslimien enemmistö ei silti pidä heitä millään tavalla hyväksyttävinä. Terroristijärjestöt ovat aina olleet vähemmistössä, ja aina ne ovat olleet myös enemmistön tuomitsemia, Muhammed sanoo.

Turvallisuus- ja tiedustelupalveluihin erikoistunut konsulttiyhtiö Soufan Group arvioi kesäkuussa, että Syyriaan on tähän mennessä värväytynyt jopa 12 000 taistelijaa eri puolilta maailmaa. Brittiläisen Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan ISIS-järjestön riveissä pelkästään Syyriassa taistelee jo nyt yli 50 000 jihadistia. Mistä ulkomaalaiset terroristit tulevat?

Vuonna 2008 Iso-Britannian turvallisuuspalvelu MI5:n julkisuuteen vuotaneen raportin mukaan brittiläiset jihadistit harvoin olivat hartaita muslimeita. Sitä vastoin syrjäytyneissä nuorissa miehissä oli terroristiainesta. Saman vuoden 2008 aikana englantilainen toimittaja Amil Khan liikkui kuukausia Lontoon hip hop -alakulttuuripiireissä ja tapasi kymmeniä nuoria miehiä, joita kiehtoi gangsta rap -musiikin ja al-Qaidan väkivallan yhdistäminen. Ilmiöllä on nimikin, Jihad Cool.

Lontoossa paikalliseen postinumeroon SW16 itsensä identifioineita Brixtonin kaupunginosan 16–20-vuotiaita jenginuoria yhdisti kolme asiaa: rikostausta, haave rap-tähteydestä ja al-Qaidan ihaileminen. Kukaan näistä omista väkivalta- ja huumerikoksistaan rap-lyriikoita runoilleista nuorista miehistä ei ollut syntymämuslimi. He olivat kuitenkin päättäneet kääntyä islamiin, koska se heidän mielestään vastusti ”järjestelmää”.

Rappiin sisältyvä kulutuspröystäilyllä, alkoholilla, huumeilla ja helpolla seksillä täytetty ”bling”-kulttuuri tietenkin on kaukana ankarilla moraalisäännöillä lujitetusta islamismista. Khanin mukaan jihadistivärvääjät ovat kuitenkin yhdistäneet nämä ääripäät yhdestä ratkaisevasta kohdasta: molemmat vihaavat läntistä maailmanjärjestystä.

Tämäntyyppisestä ympäristöstä myös James Foleyn, Steven Sotloffin ja David Hainesin mestaamisesta epäilty Abdel-Majed Bary alias L Jinny lähti Syyriaan. Viime keväänä saksalainen rap-artisti Deso Dogg (oik. Denis Cuspert) liittyi ISIS-joukkoihin. Myös 33-vuotias kristillisen kasvatuksen saanut kalifornialainen Douglas McCain oli hip hop -fani. Hän kääntyi muslimiksi ja kuoli elokuussa ISIS-järjestön jihadistina. McCain ei kuitenkaan ollut syrjäytynyt jenginuori.

Jihad Cool -ilmiön todellisesta laajuudesta ei ole tietoa. Baryn kerrotaan radikalisoituneen Suomessakin vierailleen englantilaisen jihadistisaarnaajan Anjem Choudaryn vaikutuksesta.

Fundamentalistien tulkinta. Puolustusvoimien kapteeni, jihadismista väitöskirjaa tekevän Atte Kalevan mukaan ISIS-järjestön väkivalta ei ole ollut silmitöntä tai sattumanvaraista. – Kaikessa, mitä tähän mennessä olen nähnyt, se seuraa hyvin tarkasti ja kirjaimellisesti šariaa. ISIS:n kannalta muslimit, jotka ovat laimentaneet šarian jättämällä siitä joitain osia pois, ovat luopuneet islamista. Uskosta luopumisen rangaistuksena on kuolemantuomio, Kaleva sanoo.

Jihadismista väitöskirjaa valmisteleva Suomen puolustusvoimien kapteeni Atte Kaleva ei hyväksy näkemystä, jonka mukaan uskonnolla olisi vain vähäinen merkitys muslimiterroristeille.

– Jihadismista ei voi puhua ottamatta huomioon, että jihadistit itse pitävät toimintansa suurimpana motivoijana islamia, Kaleva sanoo.

Historiallisesti jihadismi on sunnalaisen islamin piirissä kehittyneen salafismiliikkeen johdannainen. Alun perin salafismi oli uudistusliike, joka pyrki vastustamaan islamiin liitettyjä länsimaisia ajatuksia.

– Salafistit ovat puritaaneja, jotka pyrkivät seuraamaan profeetta Muhammedin seuraajien kolmea ensimmäistä sukupolvea. Tuota ”kulta-aikaa” salafistit pitävät puhtaimpana ja oikeaoppisimpana uskon muotona, jota he pyrkivät toteuttamaan, Kaleva sanoo.

Hän hahmottaa salafistisesta ajattelusta kolme haaraa.

– Ensimmäinen haara korostaa pietistiseen sävyyn hengellistä kilvoittelua ja islamilaista lähetystyötä. Siinä ajateltiin, että kaikkien muslimien yhdistäminen yhdeksi kalifaatiksi onnistuu levittämällä hengellistä sanomaa, Kaleva sanoo.

– Toinen haara korostaa poliittisen vaikuttamisen merkitystä. Tätä muotoa edustavat muun muassa Muslimiveljeskunta ja palestiinalainen Hamas, joiden molempien tavoitteena on kaikkien salafistien tavoin islamilaisen kalifaatin perustaminen.

Pietististä salafismia seurasi 1980-luvulla kolmas aalto.

– Siinä ajatellaan, että kalifaatti ei selvästikään synny hurskauden korostamisella tai poliittisella aktiivisuudella vaan nopeimmin väkivallan avulla, Kaleva sanoo.

Tätä kolmatta salafismimuotoa edustavat muun muassa sellaiset organisaatiot kuin Al-Qaida, Boko Haram, Al-Shabaab, Islamilainen Jihad, Egyptin arabikevään jälkeen syntynyt Ansar Bait al-Maqdis sekä ISIS.

– Tältä osin myös käsite poliittinen islam on huono, koska nämä järjestöt eivät lainkaan hyväksy politiikkaa. Heille kaiken toiminnan ohjenuorana ovat Koraani ja profeetan elämästä ja teoista kertova hadith-kokoelma, Kaleva sanoo.

– Toisin kuin media on esittänyt, ISIS:n väkivalta ei suinkaan ole silmitöntä tai sattumanvaraista. Valtaosassa, mitä tähän mennessä olen nähnyt, se seuraa hyvin tarkasti ja kirjaimellisesti šariaa. ISIS:n kannalta muslimit, jotka ovat laimentaneet šarian jättämällä siitä joitain osia pois, ovat luopuneet islamista. Uskosta luopumisen rangaistuksena on kuolemantuomio.

Kahden Yhdysvaltain ja yhden Ison-Britannian kansalaisen mestaukset ovat Kalevan mukaan jihadistien kirjaimellisen Koraani-tulkinnan mukaisia.

– Koska Yhdysvaltojen tai Ison-Britannian kansalainen maksaa verot ja hyväksyy demokraattisen järjestelmän, hän on jihadistisen tulkinnan mukaan vastuussa myös johtajansa teoista.

Maailmassa on 1,6 miljardia muslimia. Amerikkalaisen Pew Research Centerin mukaan Pohjois-Amerikassa on 3,5 miljoonaa muslimia, Etelä-Amerikassa 840 000 ja Euroopassa 43 miljoonaa. Lähi-idässä muslimeja on noin 317 miljoonaa ja Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa 248 miljoonaa.

Muslimien enemmistö – 985 miljoonaa – asuu Aasian–Tyynenmeren alueella. Tällä alueella muslimeja on eniten Indonesiassa, Pakistanissa, Intiassa ja Bangladeshissa.

Salafistinen jihadismi on internetin aikakaudella globaali ilmiö, mutta suurin osa muslimeista ei kannata niin puritaanista uskontulkintaa. Silti idän ja lännen välillä vallitsee ylittämättömältä tuntuva juopa. Lännessä islam koetaan uhkaksi, mutta samalla tavalla muslimit pitävät islamia uhattuna. Husein Muhammed kritisoi näitä asenteita.

– Olen harmissani, kun niin moni muslimi ajattelee, että suurin muslimeihin kohdistunut vääryys tulee ulkopuolelta Yhdysvalloilta, Israelilta tai muilta ”kolonialisteilta”. Tosiasia on, että muslimit itse aiheuttavat toisilleen kärsimystä. Arabikaduilla osoitetaan mieltä länsivaltoja vastaan, mutta kukaan ei marssi, kun Syyrian sisällissodassa muslimit itse ovat tappaneet yli 190 000 ihmistä, Muhammed sanoo.

Husein Muhammed on sunnalainen ja edustaa siten muslimien enemmistöä. Hän on myös pakolainen ja vainottu muslimi, koska hän on kurdi. Maaliskuussa 1988 Irakin presidentti Saddam Hussein hyökkäsi kemiallisin asein kurdeja vastaan. Tuhansia viattomia kuoli. Muhammedin perhe pakeni Turkkiin pakolaisleirille. Hänen mukaansa länsimainen media itsekin luo käsitystä, että muslimien ongelmat johtuisivat länsimaista.

– Media puhuu Israel–Palestiina-konfliktista Lähi-idän kriisinä, mutta se on vääristymä. Todellinen Lähi-idän kriisi on 40 miljoonan kurdin asema. Kyseessä on aivan eri mittakaavan sorto verrattuna palestiinalaisiin, joilla on tukenaan 22 arabivaltiota. Kurdeilla on vastustajinaan 22 arabimaata, Muhammed sanoo.

Vuosikymmeniä jatkuneissa vainoissa on kuollut yli 200 000 kurdia. Uskonnon puolustajat sanovat tavallisesti, ettei uskonto synnytä väkivaltaa. Kurdien vainoissa on ollut taustalla muun muassa öljy.

– Nykyään islamilaisessa maailmassa on kuitenkin käynnissä 1500-luvun eurooppalaiseen reformaatioon verrattava uskonpuhdistus. Siinä on selvästi yhtenä elementtinä uskonsota. Emme vain vielä tiedä, mikä islamin tulkinta voittaa, Muhammed sanoo.

Juuri kurdien rooli voi ratkaista paljon. Viime torstaina Yhdysvallat ilmoitti tuhoavansa ISIS-järjestön, mutta päivää aiemmin Iso-Britannia ilmoitti varustavansa kurditaistelijoita 2,1 miljoonan euron asearsenaalilla ISIS:tä vastaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.