null Itkeviä naisia ja matadoreja

Suudelma vuodelta 1969 on tyypillistä Picassoa.

Suudelma vuodelta 1969 on tyypillistä Picassoa.

Itkeviä naisia ja matadoreja

Nuoresta asti Pablo Picasso maalasi ihmisiä. Naiset hän kuvaa usein itkevinä.

Pablo Picasso teki taidetta noin 70 vuotta. Hän oli maanikko ja työnarkomaani, jolle muuta elämää ei ollut olemassakaan. Hänestä tuli länsimaisen taiteen ehkä kuuluisin viime vuosisadalla vaikuttanut taiteilija.

Ateneumin suurnäyttelyssä voi seurata joitakin linjoja Picasson elämässä ja kehityksessä. Tiukka ja monipuolinen näyttely esittelee luonnollisesti vain osan Picasson megalomaanisesta elämäntyöstä — mutta se osa on valikoitu hyvin.

Rakkauden ritari

Palavasilmäinen Picasso oli tunnetusti naistenmies. Hän keräsi naisia kuin kukkia kimpuksi. Hän palvoi aina jotakuta. Heitä olivat Marie-Therese, Olga, Francoise, Dora, Jacqueline — kuka kaikkia muistaakaan.

Nuoresta asti Picasso maalasi ja veisti ihmisiä, erityisesti naisia, jotka hän kuvaa hyvin usein itkevinä. Maisemat eivät häntä kiinnostaneet. Hänen espanjalaisuutensa näkyy rakkauden ja kuoleman kokoaikaisessa läsnäolossa.

Naiset itkevät, piirteet hajoavat ja vääristyvät hattupäiset miehet seisovat kuin matadorit.

Musiikkiaiheet ovat myös toistuvia. Kuinkahan monta kitaraa, mandoliinia ja viulua Picasso on kuvannut?

Ulottuvuuksiltaan maailmantaiteilijan elinpiiri tuntuu pieneltä. Hän työstää yhä uudestaan samoja aiheita: taiteilija ja malli, naisen pää, miehen pää, istuva nainen, itkevä nainen. Politiikka ei häntä kiinnosta. Maailman palaessa hän miettii vain taiteen ongelmia.

Espanjan sisällissota

Espanjalaisen pikkukaupungin Guernican julma pommitus sisällissodan aikana havahduttaa Picassossa humanistin. Hänen kuuluisimpia töitään on vuonna 1937 valmistunut Guernica, joka on järkyttävä kollaasi täynnä ihmisen hätää, kauhua ja julmuutta. Picasson rauhankyyhkystä on puolestaan tullut kansainvälisesti tunnettu rauhan symboli.

Ateneumin näyttely alkaa nuoren Picasson teoksilla ja päätyy mestarin kaikkein tunnetuimpiin teoksiin.

Syy, miksi kansa vaeltaa tähän näyttelyyn, on mitä ilmeisimmin siinä, että ihmiset haluavat nähdä livenä jotakin, josta ovat eri yhteyk-sissä kuulleet paljon. Sille, joka haluaa tutustua mieheen myytin takana, näyttely tarjoaa paljon eväitä. Ahne naistenmies, nälkäinen havainnoija, hurja humanisti, taiteen uudistaja, ikivireä ketunsilmä — Picassosta oli moneksi.

Pablo Picasso -näyttely 6.1.2010 asti Ateneumin taidemuseossa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.