Itu-projekti pelasti lapsen elämän

Itu-projekti pelasti lapsen elämän

Tyttäremme tuli raskaaksi, koska lääkärin tekemä ehkäisysuunnitelma petti. Kun raskaus todettiin, nuoret saivat viikonlopun aikaa miettiä tilannetta.

Tytär käytti lääkitystä, jonka käyttö saattoi olla vahingollista sikiölle. Opinnot olivat kesken. Nuorten päätös oli, että tehdään abortti. Terveydenhuoltohenkilöstö tuki voimakkaasti aborttia. Kysymyksessä on vain solumassa, valistettiin tytärtä. Tytärtä varoiteltiin, että jos raskautta jatketaan, tyttären lääkitys on muutettava ja seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Tyttären ei pitänyt kertoa minulle, äidilleen, tilanteestaan. Eräänä iltana hän kuitenkin paljasti, että hänelle tehtäisiin abortti viiden päivän päästä.

Pimeys laskeutui sieluuni, olihan kyse minun lapsenlapsestani. Sitten muistin, että joku oli joskus antanut minulle monisteen Itu-projektista. Siinä oli puhelinnumero, johon voi soittaa.

Ensimmäinen kysymykseni päivystäjälle oli: ”Ylireagoinko minä?” Sain kuulla, että abortti voi synnyttää voimakkaita tunteita. Sain kuulla, että lapsen sydän sykkii jo. Sain kuulla äideistä, jotka vuosien päästä hakevat apua syyllisyyden tunteisiinsa. Yli tunnin keskustelun jälkeen minua neuvottiin miettimään, mitä puhun tyttärelleni. Ratkaisu on joka tapauksessa heidän.

Puhelinkeskustelu antoi minulle rohkeuden puhua tyttäreni kanssa. Tapahtui ihme. Päivää ennen aborttipäivää tyttäreni kertoi, että he aikoivat pitää lapsen.

Suloinen terve lapsi tuo nyt suurta iloa koko suvulle. Otimme raskauden aikana yhteyttä lastensuojeluun. Olemme saaneet kokea, mitä on hyvinvointiyhteiskunta käytännössä. Olemme saaneet uskomattoman monipuolista tukea lapsen hoitoon.

Abortin etiikka on meidän kaikkien etiikkaa. Se ei ole pelkästään naisen asia. Naisten kokeman katumuksen ja syyllisyyden pitäisi olla läsnä niin lainsäädännössä, terveydenhuollossa kuin naisen läheisten elämässä.

Tätä kautta ehkä saataisiin yhteiskunnallinen muutos, jotta naiset rohkaistuisivat ottamaan vastaan elämän onnen, äitiyden, silloinkin kun se on tulossa yllätyksenä. Yhdyn Laura Hirvosen kehotukseen (K&K 15.10.) allekirjoittaa kansalaisaloite osoitteessa www.omantunnonvapaus.fi.

Onnellinen isoäiti
Helsinki

Jaa tämä artikkeli: