null Jäähyväiset kansankirkolle

Jäähyväiset kansankirkolle

Tuhannet ihmiset ovat jättäneet jäähyväiset kansankirkolle viime viikon tiistain jälkeen, jolloin televisiossa keskusteltiin homoliitoista. Enimmiltään lähtijät ovat täyspäisiä nykyaikaisia ihmisiä, jotka eivät voi käsittää sitä syrjintää, jota kirkolliset tahot harjoittavat seksuaalisia vähemmistöjä kohtaan.

Keskustelussa tuomion pasuunaa soittivat jyrkät uskovaiset kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen johdolla. Kirkon kannalta kohtalokkainta oli kuitenkin, että tähän orkesteriin liittyi yksi piispoistamme, Tampereen Matti Repo. Mielikuva ihmistä ymmärtämättömästä, ahdistuneesta, tuomitsevasta ja menneisyydessä roikkuvasta kirkosta sai viimeisen sinettinsä. Heleät hiekat kansankirkon arkulle.

Ajatus kansankirkosta perustuu siihen, että kirkon toimintaa ja sanomaa arvostetaan laajasti ja myös sen jäseninä on ylivoimainen enemmistö kansalaisista. Vaikka kirkosta eroamisesta on puhuttu vuosia, television homoillasta alkaneessa erovyöryssä on jotakin historiallista. Kun kirkko on menettänyt uskottavuutensa ja luottamuksensa niin suuren joukon silmissä, alkaa olla turhaa enää puhua kansankirkosta.

Jotkut ovat tyytyväisiä tähän kehitykseen. Erityisen iloisia ovat ne, jotka ovat vuosia tehneet työtä vähentääkseen kirkon merkitystä yhteiskunnassa. Mutta yllättävän paljon iloisia on myös kirkon sisällä. Eiväthän täältä lähde kuin ne, jotka muutenkin ovat höllästi kirkossa kiinni. Jääpä jäljelle varsinainen uskova ydin, joka saa entistä enemmän painoarvoa kirkon asioissa.

Onneksi on yhä vahvoja voimia, jotka haluavat kamppailla suvaitsevan ja armahtavan kirkon puolesta. Kaikkien, joille sellainen kirkko on rakas, tulisi nyt nostaa ja antaa äänensä sen puolesta, ettei kirkko leimautuisi vain änkyröiden valtakunnaksi.

On ihan sööttiä, että piispat vetoavat yhdessä hyvien asioiden, kuten ruokaturvan puolesta. Heidän tulisi ryhdistäytyä myös kansan suhdetta kirkkoon rasittavissa asioissa. Ei ole aikaa selvitysmiehiin, työryhmiin, komiteoihin ja mietintöihin silloin, kun kansankirkko sulaa alta pois. Rakkaat piispat, nyt painavia ja kirkkaita yhteisiä puheenvuoroja siitä, ettei ihmisiä saa syrjiä sukupuolisen suuntautumisen perusteella. Heti.

Seppo Simola

Päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.