Kuva: Sirpa Päivinen
Jäähyväiset vuokoille!
Vuokko Nurmesniemen suunnittelema naispapin virkapuku – pappien suussa tuttavallisesti vuokko – menee vaihtoon. Papit, stylisti ja uuden virkapuvun suunnittelija kertovat, minkä pitäisi muuttua.
"Vuokko on sikäli demokraattinen asu, että se on tasapuolisen epäpukeva kaikkia kohtaan."
Yhden naispapin lausahdus tiivistää monen yhteiset tunnot.
Vuokko Nurmesniemen 1980-luvun lopulla suunnittelema naispapin juhlapuku on saanut paljon parjausta osakseen, vaikka toisaalta sitä on pidetty laadukkaana ja iättömänä.
Nelinkertaisesta villakankaasta ommeltu jakku on kuuma. Asussa ei ole valinnaisia osia, ja kokonaisuutta on pidetty vain yhdelle vartalotyypille sopivana.
Papit eivät käytä juhlapukua jatkuvasti. Useimpiin tilaisuuksiin naispappi voi pukeutua esimerkiksi jakkupukuun, mustaan papinpaitaan ja pantakaulukseen. Juhlapuku nähdään papin päällä useammin maalais- kuin kaupunkiseurakunnassa.
Viime vuonna piispainkokous päätti järjestää suunnittelukilpailun uudesta virkapuvusta. Suunnittelijoilta pyydettiin malli sekä juhlapuvusta että peruspuvusta.
Kilpailun voitti virka-asuihin erikoistunut suunnittelija Kirsimari Kärkkäinen Valon lähde -nimisellä ehdotuksellaan, jota piispainkokouksen työryhmä kehittelee eteenpäin. Vaatesuunnittelijoita työryhmässä edustaa Sirpa Rahtu, jonka käsialaa on muun muassa Helsingin kaupungin lappuliisojen virkapuku.
Piispainkokous korosti suunnittelukilpailuun osallistuneille ammattilaisille, että puvun on ensisijaisesti kunnioitettava papin viran historiallisia ja liturgisia perinteitä. Esteettisyyttä tärkeämmiksi arvoiksi nimettiin myös asun toimivuus ja toteuttamiskelpoisuus. Papin virkapuku ei piispainkokouksen mukaan saa kiinnittää tarpeettomasti käyttäjänsä eikä tilaisuuteen osallistuvien huomiota.
Piispainkokous huomauttaa, että virkapukua on voitava käyttää myös raskausaikana, ja että puvussa on huomioitava ikääntyminen ja ”naisvartalolle tyypilliset painonvaihtelut”.
Vuonna 2007 seurakuntavirassa oli vajaat 2 300 pappia, joista runsaat 800 oli naisia. Naisten osuus papistosta kasvaa tulevaisuudessa selvästi.
”Jäykkä pussilakana!”
Jäykkä ja uniformumainen, tiivistää stylisti Tommy Kilponen naispapin nykyisen virkapuvun olemuksen.
Kilponen on tv-katsojille tuttu muun muassa Sillä silmällä -ohjelmasta. Mies toimii tyylikonsulttina myös ensi viikolla ruutuihin palaavassa Suomen huippumalli haussa -sarjassa.
– Puku muistuttaa lähinnä pussilakanaa. En lämpene kuosin raidoista enkä jakun toispuoleisesta leikkauksesta. Ymmärrän, ettei pukuun haeta seksikkyyttä, mutta kyllä siinä silti saisi olla muotoleikkauksia. Osa papeista haluaisi varmasti tyköistuvamman vaatteen, Kilponen lataa.
Joustoa helmaan
Useille ammattiryhmille työvaatteita suunnitellut Kirsimari Kärkkäinen voitti mallillaan uuden virkapuvun suunnittelukilpailun. Malli ei ole vielä julkinen. Suunnittelija kertoo kuitenkin tavoitelleensa mallillaan sitä, että puku olisi monikäyttöinen vartalotyypistä riippumatta. Hän katsoo onnistuneensa kunnioittamaan sekä nykyisen naispapin juhlapuvun että papin viran perinteitä.
– Kestävätkin materiaalit ovat keveämpiä ja joustavampia kuin 25 vuotta sitten. Suunnittelemani puvun osia voi käyttää eri tavoin. Helman pituus riippuu siitä, halutaanko käyttää arki- vai juhlapukua, Kärkkäinen vihjaa.
Naispapit kertovat:
Vuokkohan on siis periaatteessa tehty koon 36 lattarintaiselle mallitytölle, joka seisoo paikallaan tekemättä mitään.
Keskikesällä se on kauhistus, mutta kai se menee talvipakkasella, jos pitää mennä haudalle. Työyhteisössäni sitä ei käytä kukaan.
Itse olen käyttänyt vuokkoa kaksi kertaa. Käyttökerran hinnaksi tulee 370 euroa.
Koska vuokkoja käytetään niin vähän, niitä myös lainataan ahkerasti. Oma vuokkoni on palvellut jo kolmessa pappisvihkimyksessä: omassani ja kahden ystävättäreni.
En oikeastaan osaa edes kaivata niin sanottua papin juhlapukua. Ei sillä rivipappi oikein mitään tee. Mieluummin jokaiselle oma alba ja parit kivat stolat.
Minä tykkään vuokosta. Se päällä on ryhdikäs olo, ja tunnen olevani tyylikäs. Työn puolesta olen ollut erilaisissa akateemisissa tilaisuuksissa, joihin on ollut helppo mennä, kun olen tiennyt, että vuokko päällä olen tismalleen etiketin mukaisesti pukeutunut.
Käytän vuokkoa varsinkin vanhempien ihmisten hautajaisissa. Se on juhlavampi kuin arkipuku, erinomainen muistotilaisuuksiin. Enhän minä siellä itseäni esittele vaan olen pappi.
Vuokossa on sekin hyvä puoli, etteivät perään vislaa kaiken maailman häiriköt, jotka joskus villiintyvät arkipuvusta. Saa tehdä töitä ihan rauhassa.
Papit kertovat, että vuokkoja myös tuunataan eli muokataan. Alkuperäiseen malliin on lisäilty rintalaskoksia. Joku on pyytänyt ompelijalta lantiomallisen hameen korkeavyötäröisen sijaan. Thaimaassa on teetetty kevyemmästä kankaasta kesä-vuokko. Hameen pituuteen on puhuttu muutamia lisäsenttejä, tai vaihtoehtoisesti sitä on lyhennetty.
Jaa tämä artikkeli: