null Jaakon tien houkutus

Juho Juutilainen ja Teija Aalto nousevat Sierra del Perdóniin eli Anteeksiannon vuorelle.

Juho Juutilainen ja Teija Aalto nousevat Sierra del Perdóniin eli Anteeksiannon vuorelle.

Jaakon tien houkutus

Martti Issakainen liittyy kirjallaan Jaakon tiellä niiden pyhiinvaeltajien joukkoon, jotka ovat raportoineet muillekin kokemastaan. Issakainen kulki kahden ystävänsä kanssa koko Santiagon pitkän pyhiinvaellustien ja piti matkasta päiväkirjaa.

Kirjassa on muistiinpanoja matkan 40 päivältä. Alussa juna kulkee Barcelonasta Zaragozaan ja lopussa alkaa junamatka kotiin. Miehet kulkivat matkallaan kaikkine harharetkineen 850 kilometriä ; keskimäärin päivämatkaksi tuli 24 kilometriä.

Kirjassaan Issakainen miettii hiukan alakuloisena sitä, miten uskonpuhdistus vei pohjolan kristityiltä ehtoollisyhteyden ja pyhiinvaellukset – kuningas Kustaa Vaasa jopa kielsi ne alamaisiltaan.

”Nyt me hapuilemme kuin varkain takaisin noille kadotetuille teille. Jotkut etsivät muitakin vanhan kirkon menetettyjä aarteita. Yritetään jopa perustaa luostareita”, Issakainen toteaa. Hän ehdottaa reippaasti, että ”paras ratkaisu luterilaiselle kirkolleni olisi palana takaisin äitikirkkonsa helmaan”.

Koska niin Suomessa kuin Ruotsissakin järjestetään nykyisin pyhiinvaelluksia, kirjoittajan mielestä pyhiinvaellus on todella joillekin ihmisille tapa harjoittaa hartautta, onhan se jalkojen jumalanpalvelusta.

Kirjoittaja ei odottanut matkaltaan suuria tunteita ja yliluonnollisia ilmestyksiä. ”Paras ja kristillisen uskonkin kannalta tervein kokemus oli se, ettei mitään erityistä tapahtunut. Jumala pysyy salattuna, ihmeet tapahtuvat hiljaisuudessa ja hitaasti, tavallinen jokapäiväisyys on lahjoista autuaallisin.”

Aika paljon löydetty.


Martti Issakainen:  Jaakon tiellä. SLS 2008. 234 s., 32 e.

750 kilometriä Santiago de Campostelaan

Ensi maanantaina alkaa YleTeeman kuusiosainen ohjelma Löytöretki. Sen aikana seurataan kuuden suomalaisen 750 kilometrin pyhiinvaellusmatkaa Espanjan Santiago de Compostelaan. He lähtivät matkaan viime syyskuun puolivälissä Espanjan ja Ranskan rajalta.

Mika Vehmersuon ohjaamissa jaksoissa katsojat pääsevät mukaan matkalle, joka on sekä sisäinen että ulkonainen, hyvin henkilökohtainen löytöretki. Matkalle lähtivät Teija Aalto, 42, perushoitaja; Pentti ”Pena” Hänninen, 61, eläkkeellä; Juho Juutilainen, 38, kulttuurikonsultti; Leif ”Lefa” Karlsson, 50, purjehdusalan yrittäjä; Anne Pirhonen, 25, opiskelija sekä Eija Seppänen, 49, viestintäkonsultti.

Ensimmäisessä jaksossa jo näkyy matkan tietty kaksisuuntaisuus. Kaikki taivaltavat ryhmässäkin lopulta yksin, mutta samalla tunne muista tiellä vaeltajista – tai kerran vaeltaneista – on vahva. Matkan pituus tuntuu ensimmäisen aamun pimeydessä hurjalta, mutta moni oppii jo alussa oleellisen: vain tästä hetkestä kannattaa kantaa huolta, ei tulevaisuudesta. Selässä on 10 kilon rinkka, ja lisätaakkana kullakin vain oma menneisyytensä. Saako se uuden merkityksen matkan aikana?

Ensimmäisen jakson perusteella kamera seuraa matkalaisia hyvin läheltä, mutta ei tungettele. Lähtemisen motiivit ja odotukset käyvät selville kunkin kohdalla. Rauhaa, omaa itseä ja hitautta etsitään, jollekin vaellus tuntuu hyvältä elämän murrosvaiheessa. Joku taas kaipaa tilaisuutta jättää menneelle selkeät hyvästit.

Varoituksen sana: matkaa harkitseville ohjelma itse ja kameran taltioimat upeat maisemat saattavat sytyttää vastustamattoman lähtöhalun.

Matkalaisiin voi tutustua ja heidän päiväkirjamuistiinpanojaan seurata jaksokohtaisesti ohjelman nettisivuilla http://ohjelmat.yle.fi/loytoretki/etusivu. Siellä on myös kunkin jakson kuvagalleria ja reittikartta.

Marja Kuparinen

Löytöretken jaksot 12.1. lähtien maanantaisin klo 20.15, uusinta perjantaisin klo 21.30 ja sunnuntaisin noin klo 13.45. YLE Areenassa Löytöretki on katsottavissa 30 päivää ensimmäisestä lähetyksestä lähtien.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.