null Jäätä näkyvissä

Luistinrata joka säälle. Jos pakkasta riittää, Helsingissä jäädytetään myös kymmeniä luonnonjääkenttiä. Niitä ei ole merkitty karttaan. Kuva:Toni Brantberg

Luistinrata joka säälle. Jos pakkasta riittää, Helsingissä jäädytetään myös kymmeniä luonnonjääkenttiä. Niitä ei ole merkitty karttaan. Kuva:Toni Brantberg

Jäätä näkyvissä

Hallien yleisövuoroilla voi luistella, vaikka ulkona sataisi vettä. Ensi maanantaista alkaen pääsee suihkimaan myös taivasalle.

Katson mitä pikkupojat tekevät ja kokeilen itse perässä, sanoo Vilja Laxenius, 32. Hän hurahti luisteluun vuosi sitten ostettuaan hokkarit. 
– Perusluistelutaidon oppiminen on paljolti matkimista.

Joskus innokas harjoittelija on pyytänyt kanssaluistelijoita näyttämään uusia juttuja. Kerran eräs perusluistelutaitoaan hiova jääkiekkotuomari opetti hänet jarruttamaan sivuttain.

Laxenius nauttii eniten vauhdista.
– Haaveenani on pelata ringetteä harrastejoukkueessa.

Laxenius käy vähintään kerran viikossa luistelemassa jäähallien mailattomilla yleisöluisteluvuoroilla.
– Tykkään kun jäähallissa ei tarvitse ottaa säätä huomioon.

Laxeniusta kismittää, että Helsingissä järjestetään yleisövuoroja vain neljässä jäähallissa. Esimerkiksi Espoon halleissa niitä on huomattavasti enemmän.

Helsingin kaupungin liikuntaviraston Stefan Fröberg huomauttaa, että naapurikaupungissa ei ole lainkaan tekojääratoja.
– Tilannetta kompensoidaan hallivuoroilla.

Oulunkylän tekojäälle ulkoilmaan pääsee luistelemaan ensi maanantaista alkaen. Helsingin muutkin viisi tekojäärataa valmistuvat marraskuun aikana. Ainoastaan Rautatientorin Jääpuiston avaaminen voi venyä leudoilla säillä joulukuun alkuun.

Luonnonjääkenttiä saatetaan tehdä joulukuussa kymmeniä – tai ei yhtään. Työt alkavat, kun säätiedotus lupailee muutaman pakkaspäivän jälkeen miinusasteita vielä noin viikoksi.
– Kun kentällä on valot päällä, se on merkki siitä, että rata on luistelukunnossa, Stefan Fröberg toteaa.

Liikuntavirasto on jakanut luonnonjääkentät kahteen ryhmään, eikä kaikkia jäädytetä samanaikaisesti. Myös Rakennusvirasto ylläpitää kaupungissa omia luonnonkenttiään.

Jos merenjää on tarpeeksi paksu, Helsingin edustalle raivataan helmikuussa myös retkiluisteluradat Munkkiniemen Laajalahdelle ja Puotilan Puotilanlahdelle.

Vilja Laxenius kävi testaamassa jälkimmäisen viime vuonna.
– Se oli huumaava. Merellä jäätä on käytössä niin paljon enemmän kuin hallissa.

Vinkit uuteen luistelukauteen

1. Teroita luistimesi. Palvelun saa esimerkiksi Käpylän ja Kallion tekojääradoilta.

2. Hanki teräsuojat ja pieni pyyhe. Pyyhi luistimet huolellisesti luistelun jälkeen ja aseta teräsuojat takaisin vasta aivan kuiviin luistimiin muutaman tunnin kuluttua.

3. Tarkista, että luistimesi tukevat nilkkaa. Tukevat ja oikeankokoiset luistimet parantavat luistelunautintoa.

Luistelua opetetaan Rautatientorin Jääpuistossa sisäänpääsymaksun hinnalla.

Jääpuistossa pidetään luistelukoulua lapsille joka arkipäivä marraskuun lopusta lähtien. Aikuisille opetetaan luistelua tiistaisin.

Maanantai-illat on varattu Jääpuiston tämän talven uutuudelle, curlingille. Sen kokeilemisesta peritään lisämaksu.

Jos ohjattu ohjelma ei kiinnosta, Jääpuistossa on erinomaiset mahdollisuudet omien taitojen kehittämiseen musiikin tahdissa. Keskiviikkoisin kentällä voi kaarrella esimerkiksi klassisten sävelten siivittämänä.

– Lauantaisin järjestetään live-esiintymisiä. Pyrimme tuomaan lavalle etenkin nosteessa olevia uusia yhtyeitä, sanoo Janne Niini ohjelmaa luistinradalle järjestävästä Image Match -yrityksestä.

Tekojääradalla luistelu onnistuu, kun lämpöä on korkeintaan kymmenen astetta. Kenttää puhdistetaan ja jäädytetään muutaman tunnin välein. 
– Eniten menoa ja meininkiä on yleensä lauantai-iltaisin. Arkena aamupäivisin ja sunnuntai-iltaisin on usein väljää, Niini paljastaa.

KOMMENTTI:

Harrastin taitoluistelua nuorempana kymmenen vuoden ajan. Iltapäivät kuluivat Helsingin jäähalleilla isovanhempieni tekemien eväsleipien voimalla. Sydäntalven viikonloput menivät kilpailuissa.

Lukuisat pyllähdykset, pettymykset ja oivallukset opettivat hurjasti. Tiivis treeniporukka toi turvaa.

Paras jäämuistoni ei kuitenkaan liity onnistumisiin kilpailuissa, vaan kuulaaseen sunnuntaipäivään Harakan saaren edustalla.

Jäähalleille minua ja pikkusiskoani kiikuttaneet isovanhempani yllättivät meidät kaartelemalla tyylikkäästi meren jäällä puolivuosisataa kaapissa uinuneilla hokkareillaan.

Siinä meitä liiteli kolme sukupolvea kirpeässä pakkassäässä. Näytin siskoni kanssa tietä ja mummi, vaari, äiti ja isä tulivat perässä.

Varpaiden kohmetuttua kaadoimme termospullosta kuumaa teetä mukeihin ja istahdimme penkkaan.

Luistelu on loistavaa kuntoliikuntaa ja esteettinen penkkiurheilulaji, mutta myös mitä mainioin seurustelumuoto.

Maria Ruuska

Ajankohtaiset tiedot Helsingin luistinradoista ovat internetsivujen www.hel.fi/liikuntavirasto sivupalkissa liikuntapaikat.

Jaa tämä artikkeli: