null Jaettua iloa selvin päin

Kuva: Markus Sommers

Kuva: Markus Sommers

Jaettua iloa selvin päin

Antti Laukkanen, 39, järjestää ilmaisia ja päihteettömiä klubi-iltoja vaihtelevissa paikoissa Helsingissä. Talkootyönä järjestettävissä Jaetaan-juhlissa raha ei vaihda omistajaa. Vieraat tuovat ruuat pöytään, eivätkä esiintyjät pyydä maksua.

Idea tapahtumasarjaan tuli filosofisen pohdiskelun sivutuotteena. Laukkanen kertoo miettineensä psykologiaa, filosofiaa ja itsensä löytämistä koko aikuisikänsä. Muutama vuosi sitten hän oli mukana Zeitgeist-liikkeessä ja päätyi pohtimaan talousjärjestelmäämme.

– Huomasin, että pelkkien sisäisten asioiden pohtiminen ei ratkaise edes sisäisiä asioita. Ulkoinen maailma määrittää merkittävästi hyvinvointiamme, Laukkanen sanoo.

Laukkasen mielestä rahaan ja kilpailuun perustuva järjestelmä on aikansa elänyt. Se aiheuttaa epätasa-arvoa ja luonnonvarojen tuhlausta. Lisäksi tutkimusten mukaan rahaa parempi tekemisen motiivi on sisältä kumpuava kutsumus. Laukkasen ihanneyhteiskunnassa kilpailun ja omistamisen tilalla olisi yhteistyö ja jakaminen.

– Tästä voi tietysti tulla mieleen pahat kaiut kommunismista, mutta eihän jakaminen tarkoita diktatuuria, jossa kielletään uskonnot ja tapetaan toisinajattelijat, Laukkanen sanoo.

Pari vuotta sitten Laukkanen oli mukana perustamassa Jaetaan-yhteisöä, joka kehittelee jakamiseen perustuvaa toimintaa. Jaetaan-juhlat ovat yksi ryhmän aikaansaannoksista.

Laukkanen ei ole käyttänyt alkoholia teinivuosiensa jälkeen, joten bileiden päihteetön linja tuntui hyvältä idealta.

– Baarissa on välillä tylsää selvin päin, jos muut ovat kännissä. Kuitenkin mieli on sosiaalinen. Alkoholittomat bileet ovat harvassa, joten päätin itse järjestää sellaiset, Laukkanen kertoo.

Suomalainen bilekulttuuri on alkoholin kyllästämää. Osataanko täällä pitää hauskaa ilman viinaa?

– Voi se joillekin olla aluksi haastavaa, mutta sen voi oppia. Ja mitä useampi ottaa asiakseen mennä viihteelle selvinpäin, sitä helpompi siihen imuun on lähteä mukaan.

Juhlien ohjelmisto on ainoastaan viihteellistä ja taiteellista, ei aatteellista. Ohjelmassa on ollut live- ja dj-musiikkia, puujalkavitsejä, tarinankerrontaa, taidenäyttely ja rentoa yhdessäoloa.

Jaetaan-juhlissa on ollut yleensä 25–35 osallistujaa, Laukkasen mukaan ”monenlaisia fiksuja ja mukavia aikuisia ihmisiä”. Suurin haaste on ollut tiedottamisessa, sillä mukaan mahtuisi enemmänkin porukkaa.

– Pääkaupunkiseudulla asuu miljoona ihmistä. Luulisi että täältä löytyisi satoja ihmisiä, jotka haluavat lähteä selväpäisenä ulos katsomaan muita selväpäisiä, Laukkanen pohtii.

Jaetaan-yhteisön tulevaisuuden suunnitelmissa on nettisivujen kehittäminen. Sivuille kerätään mahdollisimman laajasti erilaista rahatonta ja vaihdotonta toimintaa.

– Suunnitteilla on myös teemapäivä, jolloin lähdetään tekemään Helsingissä kaikkea ilmaista. Näytetään, että näinkin voi tehdä. Aina ei tarvitse keskittyä kuluttamiseen.

P.S. Nautin auringosta, kesää odottelen.

En ole koskaan ajanut täysperävaunurekkaa. Elämäni on mielenkiintoista. Jos jotain on jäänyt tekemättä, se johtuu vain siitä, että aika on kulunut johonkin muuhun kiinnostavaan tekemiseen.

Jouni Viitala
Jaetaan-juhlat Teatteri Kalliossa, Siltasaarenkatu 28, 21.3. klo 19–01. Runoutta, musiikkia, dj Antti Laukkanen ja vapaa lava pienille esityksille. Ilmainen sisäänpääsy. K-18.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.