Jalka vioittui
Vastatuulessa. Ovia sulkeutuu Jalovaaran rukousilloilta. Espoon piispan Tapio Luoman mukaan kukaan ihminen ei voi luvata parantumista Jumalan puolesta. – Apuvälineistä tulee luopua ainoastaan hoitavan lääkärin luvalla, Luoma sanoo.

Vastatuulessa. Ovia sulkeutuu Jalovaaran rukousilloilta. Espoon piispan Tapio Luoman mukaan kukaan ihminen ei voi luvata parantumista Jumalan puolesta. – Apuvälineistä tulee luopua ainoastaan hoitavan lääkärin luvalla, Luoma sanoo.

Jalka vioittui

Kehotus kävellä ilman kainalosauvoja pahensi perheenäidin jalkavammaa Pirkko Jalovaaran esirukousillassa.

Teksti Taneli Kylätasku
Kuva Patrik Lindström

Viime vuoden huhtikuussa eteläisessä Suomessa asuva Eila, 48, (nimi muutettu) ajoi tyttärensä kanssa Espoonlahden kirkkoon. Hiihtolenkillä kipeytynyt nilkka ei ollut parantunut kahdessa kuukaudessa. Myös tyttären nilkassa oli urheiluvamma.

Äiti ja tytär kävelivät kirkkosaliin kainalosauvoilla.

– Kuulin tuttavalta Pirkko Jalovaaran rukousillasta, ja hän rohkaisi lähtemään esirukoiltavaksi, Eila kertoo.

Äidin ja tyttären jonotettua kirkon alttarille Jalovaara rukoili ensin tytön puolesta.

– Kerroin vaivamme, ja Jalovaara sanoi tytölle, että anna sauvat tänne. Tytär katsoi minua, ja nyökkäsin, Eila kertoo.

Jalan puolesta rukoiltiin, ja Jalovaara neuvoi tyttöä kävelemään ilman sauvoja. Tilanne tuli Eilalle yllätyksenä, ja hän kävi mielessään lyhyen taistelun. Pitäisikö kävely estää?

Kävelyn jälkeen Jalovaara tiedusteli, miltä jalka tuntuu. Kun tyttö ei osannut sanoa, rukousavustaja otti hänet mukaan öljyllä voitelua varten.

Eila kävi läpi saman rutiinin: sauvat pois, rukous nilkan puolesta ja kehotus kävellä – ja sama sisäinen taistelu.

– Lopulta ajattelin, että olen sentään kirkossa. Ei kai täällä voi tapahtua mitään pahaa, Eila sanoo.

Kun Eila kertoi, että nilkka kihelmöi ja tuntuu puutuneelta, Jalovaara sanoi, että se on paranemisen merkki. Sitten rukousavustajana toiminut mies ojensi Eilan sauvat takaisin, mutta ylösalaisin.

– Sinä et enää tarvitse näitä. Vie sauvat tässä asennossa kirkosta ulos, mies sanoi.

Nilkan kihelmöinti muuttui pian kasvavaksi kivuksi. Eila löysi tyttärensä, joka pidätteli itkua. Hämmentyneenä Eila käveli ulos kainalosauvat vielä ylösalaisin käsissään.

Heti kirkon ulkopuolella sauvat kääntyivät oikeinpäin. Autossa tyttö alkoi itkeä ja pyysi särkylääkettä. Tyttären jalassa todettiin rukousillan jälkeen rasitusmurtuma ja nivelsiteiden repeämä. Kävelyttämisen vuoksi toipuminen pitkittyi ja kesti kaikkiaan kolme ja puoli kuukautta.

Äidin särky levisi myös terveeseen jalkaan, ja hän joutui pyörätuoliin. Oireet viittasivat hermovaurioon, jossa keskushermosto välittää vasemman jalan kivun peilikuvana toiseen jalkaan. Fysiatri neuvoi Eilaa kävelemään sitkeästi kainalosauvojen avulla, mutta tilanne paheni entisestään.

Oikea diagnoosi selvisi vasta syksyllä, kun kokenut kirurgi ja traumatologi tutki nilkan. Nivelsiteet olivat irronneet luusta, nivelkapseli oli siirtynyt paikaltaan ja jänne oli haljennut.

Kävely kirkkosalissa vei nivelkapselin puristuksiin jalan luiden väliin ja aiheutti voimakkaan hermosäryn. Korjaavan leikkauksen jälkeen kivut poistuivat. Kuukausia kestänyt kuormitus on kuitenkin hidastanut jalan toipumista, joka otti helmikuussa taka-askelia.

– Syvä anteeksipyyntöni. Pahoittelen kovasti, että tuollaista on päässyt tapahtumaan, Pirkko Jalovaara kommentoi Eilan kertomusta.

Jalovaara kertoo toimineensa vuoden takaisessa rukoustilanteessa samalla tavalla kuin hän on toiminut jo vuosien ajan kaikissa rukousilloissaan.

Rukouksen jälkeen hän pyytää ihmisiä nostamaan rukouksen aiheena ollutta kättä, liikuttamaan polvea tai astumaan jalan varaan. Jos kipu jatkuu vielä, Jalovaara jatkaa rukousta. Usein ihmiset tuntevat rukoiltaessa lämpöä, jonka hän tulkitsee Jumalan kosketukseksi.

Näin tapahtui Eilankin kohdalla: kun jalassa ei tuntunut kipua rukouksen jälkeen, Jalovaara kehotti häntä kävelemään. Jalovaara ei kuitenkaan luvannut, ettei sauvoja enää tarvita.

– Minulla ei ole lääketieteellistä koulutusta. En voi olla vastuussa väärästä diagnoosista tai siitä, että hän istuu yhä pyörätuolissa.

Esirukoilijalla on hengellisessä tilaisuudessa suuri vastuu. Näin ajattelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Hannu Lauerma, jonka mukaan esirukoilijan karismaattinen varmuus ja sosiaalinen paine toimivat rukoustilanteessa suggestion tavoin.

Lauerman mukaan suggestiolla voi olla hetkellisesti kipua lievittävä vaikutus. Kehotusta kainalosauvoista luopumiseen Lauerma pitää edesvastuuttomana.

Espoonlahden seurakunta ei kutsu Jalovaaraa enää pitämään tilaisuuksiaan. Viime viikolla Jalovaara oli läsnä vielä yhdessä rukous-illassa, mutta penkissä istuen. Kirkkoherra Jouni Turtiainen pyysi anteeksi kirkossaan harjoitettua hengellistä väkivaltaa, tarjosi keskusteluapua ja kehotti ihmisiä menemään tarvittaessa lääkäriin.

Myös Tampereen tuomiokirkkoseurakunta on toistaiseksi sulkenut ovensa häneltä. Helsingin kirkkoherrat ovat sanoutuneet irti Jalovaaran toiminnasta ruotsinkielistä Petruksen seurakuntaa lukuun ottamatta.

Jaa tämä artikkeli: