null Jalkapallo yhdisti poliisin ja maahanmuuttajanuoret

”Tämän pelin alkutilanne on siinä, kun 6-vuotias poika tulee yksin Suomeen”, sanoi rauhanvälitysverkoston johtaja Antti Pentikäinen Kirkon Ulkomaanavusta. ”Mitä paremmin me kaikki voimme, sitä turvallisempaa tässä maassa on.”. Kuva: Ville Asikainen/Kirkon Ulkomaanapu

”Tämän pelin alkutilanne on siinä, kun 6-vuotias poika tulee yksin Suomeen”, sanoi rauhanvälitysverkoston johtaja Antti Pentikäinen Kirkon Ulkomaanavusta. ”Mitä paremmin me kaikki voimme, sitä turvallisempaa tässä maassa on.”. Kuva: Ville Asikainen/Kirkon Ulkomaanapu

Hyvä elämä

Jalkapallo yhdisti poliisin ja maahanmuuttajanuoret

Hauskan ystävyysottelun taustalla on vakavia asioita. Syrjäytyneet nuoret ovat helppoja kohteita ääriliikkeille.

Ennen Peace United-joukkueen ja poliisien yhteisottelua Keski-Espoon pallokentällä lämmitellään. Tunnelma on korkealla.

”Ihan mahtava fiilis! Pelin tulos riippuu siitä, teenkö maaleja”, kommentoi Abdirahman Ahmed pilke silmäkulmassa.

Peli sujuu vauhdikkaasti tuulisella kentällä. Kaverit elävät mukana kentän laidalla ja kannustavat Somaliasta, Irakista ja Afganistanista kotoisin olevia pelaajia erikielisin huudoin. Alussa pojat johtavat, mutta onni kääntyy väliajan jälkeen ja lopulta poliisit voittavat 6–4.

”Hyvä peli!” kiittää kuitenkin joukkueen koonnut Muuse Hajji.

Poliisien mukaan pojat pelasivat tosi hyvin, varsinkin kun ottaa huomioon, että poikien vanhin pelaaja oli suunnilleen saman ikäinen kuin poliisien nuorin.

Pelin jälkeen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen kiittää hyvävauhtisesta ja reilusta pelistä.

”On hyvä, että poliisi kohtaa nuoria näin iloisissa merkeissä. Toivon, että nämä pojat löytävät mielekästä tekemistä eivätkä ajaudu rikolliseen toimintaan”, Kilpeläinen sanoo.

”Poliisit antoivat kovemman vastuksen kuin odotin. Oli hyvä pelata yhdessä ja tavata poliiseja. Nyt heitä on helpompi lähestyä”, sanoo Abdirahman Ahmed.

FC-Espoossa keskikenttää pelaava lukiolaispoika rakastaa jalkapalloa.

”Olen fudannut kolmevuotiaasta, koko ajan. Tulevaisuudelta odotan, että pääsen maajoukkueeseen ja sitten ulkomaille pelaamaan.”

Oli hyvä pelata yhdessä ja tavata poliiseja. Nyt heitä on helpompi lähestyä.”

Abdirahman Ahmed.

Hyväntuulisen pelin taustalla on kuitenkin vakavia ongelmia, kuten syrjäytymistä ja yksinäisyyttä, työttömyyttä ja asunnottomuutta. Syrjäytynyt, näköalaton nuori on otollinen kohde äärijärjestön rekrytoijalle. Myös Espoosta poikia on yritetty värvätä sotaan.

”Meidän silmissämme tämä peli voi olla pieni, mutta nämä nuoret tulevat muistamaan tämän loppuelämänsä. Pieni asia voi muuttaa elämän”, sanoo Yakub Muhamud. Kuten moni pelaajista, hänkin on tullut Suomeen Somaliasta yksin lapsena.

”Viranomaisten ja nuorten pitää olla yhteydessä pintaa syvemmältä – pelkät kokouspöydät, joissa keskustellaan nuorten ongelmista, eivät riitä. Nuorten tarve ei välttämättä ole iso, se voi olla jotakin pientä, se pitää vain tietää”, Muhamud kertoo.

Moni lahjakas maahanmuuttajataustainen jalkapalloilija jää seurojen toiminnan ulkopuolelle, koska rahaa seuramaksuihin ei ole. Ystävyysottelussa myös kerättiin rahaa muutaman pelaajan pelilisenssiä varten.

Rauhan puolesta pelaava Peace United on syntynyt osana Kirkon Ulkomaanavun Tekoja -kampanjaa. Sen tavoitteena on lopettaa vastakkainasettelu kulttuurien ja uskontojen välillä.

Kirkon Ulkomaanapu toimii Suomen sisäministeriön kanssa yhteistyössä väkivaltaisen radikalisaation ehkäisemiseksi.

Huhtikuussa Kirkon Ulkomaanapu järjesti uskonnollisten ja perinteisten yhteisöjen edustajien sekä viranomaisten opintomatkan Washingtoniin, tavoitteena tutustua väkivaltaisen ekstremismin ehkäisemisessä toimiviksi osoittautuneisiin malleihin Yhdysvalloissa. Matkalla syntyi idea myös poliisin ja yksin Suomeen saapuneiden nuorten välisestä jalkapallo-ottelusta.

Peace United järjesti poliisin ja espoolaisten lahjakkaiden nuorten pelaajien välisen jalkapallo-ottelun Keski-Espoon urheilupuistossa 16.6.

Lue lisää aiheesta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.