null Jalkapallolla väkivaltaa vastaan

Aki Riihilahti, Mohamed Elsanousi ja Kaj Kunnas uskovat, että jalkapalloa pelaamalla voidaan edistää rauhaa. Kuva: Sirpa Päivinen

Aki Riihilahti, Mohamed Elsanousi ja Kaj Kunnas uskovat, että jalkapalloa pelaamalla voidaan edistää rauhaa. Kuva: Sirpa Päivinen

Jalkapallolla väkivaltaa vastaan

Kirkon Ulkomaanavun Tekoja-kampanja torjuu nuorten väkivaltaista radikalisoitumista kotimaassa ja maailmalla.

Kun nuori jää ilman koulutusta, työtä ja elämän näköaloja, hän voi olla helppo saalis väkivaltaisten radikaaliryhmien värväreille. Isisin kaltaisten radikaaliryhmien nousu puhuttaa maailman päättäjiä ja mediaa, ja ilmiö on totta myös Suomessa. Viime vuonna täältä lähti yli 60 nuorta maailman kriisipesäkkeisiin taistelemaan radikaalien riveissä.

Kirkon Ulkomaanapu on tarttunut ongelmaan ja palaa pitkästä aikaa tekemään työtä myös kotimaassa. Tekoja-kampanjan on tarkoitus kasvattaa päätöksentekijöiden, uskonnollisten johtajien ja nuorten parissa työskentelevien tietoisuutta asiasta ja tarjota eväitä väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisyyn.

Nuoria ajaa radikaalien huomaan koulutuksen ja työn puute sekä vääristynyt uskonnollisuus. Kokemus omasta syrjäytymisestä, pettymykset uskonnolliseen tai poliittiseen toimintaan, seikkailujen tai maineen haku voivat myös vetää nuoria radikaaliryhmiin.

Ääriliikkeet käyttävät uskonnollista retoriikkaa omien pyrkimystensä perustelemiseen – vaikka yhdenkään valtauskonnon ytimeen ei kuulu väkivalta. Liikkeillä on karismaattisia johtajia, jotka vetävät puoleensa elämänsä suunnan kadottaneita nuoria. Lisäksi ne kampanjoivat vuolaasti netissä ja varsinkin sosiaalisessa mediassa. Syrjäytyneet nuoret voivat löytää ääriryhmissä sosiaalisen verkoston, merkitykselliseltä tuntuvaa tekemistä ja köyhissä maissa myös rahaa. Kaikkea tätä siivittää radikaalien ajatteluun kuuluva käsitys omasta ylivertaisuudesta.

– Tämän monitahoisen ongelman syihin on puututtava laajalla yhteistyöllä eri uskonnollisten liikkeiden johtajien, kansalaisyhteiskunnan ja päätöksentekijöiden kesken, totesi Uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkoston johtaja Mohamed Elsanousi.

Hän kertoi, että esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu radikalisoitumista vähenemään yhteisöissä tehtävällä yhteistyöllä. Osana kampanjaa joukko suomalaisia päättäjiä on lähdössä Yhdysvaltoihin hakemaan oppia käytännön työtavoista.

Nuoria kampanja tavoittelee jalkapallon voimin. Kirkon Ulkomaanapu on perustanut Peace United -jalkapallojoukkueen, joka kutsuu kaikkia pelaamaan rauhan puolesta ja sen hengessä. Joukkueen kapteeneiksi on kutsuttu Aki Riihilahti ja Laura Österberg Kalmari.

– Maailmassa on kaksi yhteistä kieltä, musiikki ja urheilu. Jalkapallossa kaikki ovat uskontoon, ihonväriin ja elämäntilanteeseen katsomatta pelaamassa yhteistä peliä, perustelee Riihilahti.

Kapteenit kävivät helmikuussa yhdessä urheilutoimittaja Kaj Kunnaksen kanssa Za’atrin pakolaisleirillä Jordaniassa pelaamassa leirin nuorten kanssa ja tutustumassa työhön, jota Kirkon Ulkomaanapu tekee sodan keskellä kasvaneiden nuorten turhautumisen ehkäisemiseksi.

– Jalkapallo auttaa hetkeksi unohtamaan leirin ankeudet ja kovat kokemukset. Se murtaa muurit ja nostaa pintaan yhteisen ilon, Kaj Kunnas totesi.

Samaa menetelmää tullaan käyttämään myös kotimaisessa työssä. Tekoja-kampanja tarjoaa malleja seurakunnille, urheiluseuroille, kouluille ja mille tahansa toimijoille koota kaikenlaisia nuoria pelaamaan yhdessä. Kampanjaan liittyy rauhankasvatusmateriaalia ja varainkeruuta kansainvälisen rauhantyön hyväksi. Kampanja hakee näkyvyyttä tunnettujen pelaajien ja tukijoiden osallisuudella, mukana on muun muassa maajoukkuetason futaajia sekä kansainvälisestä rauhantyöstä tunnettu ministeri Elisabeth Rehn.

Teksti: Salla Korpela

Kampanjan nettisivut: www.tekojakampanja.fi

Kampanjavideo: https://www.youtube.com/watch?v=m50INidDBGM

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.