Jani Toivola palasi kirkkoon
Portti. Jani Toivolalle sekä kirkosta eroaminen että paluu olivat vaikuttamisen tekoja.

Portti. Jani Toivolalle sekä kirkosta eroaminen että paluu olivat vaikuttamisen tekoja.

Jani Toivola palasi kirkkoon

Kansanedustaja Jani Toivola erosi kirkosta TV2:n Homoillan jälkeen vuonna 2010. Hän liittyi takaisin tänä vuonna.

Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Sirpa Päivinen

Kun näyttelijä ja juontaja Jani Toivola erosi kirkosta lokakuussa 2010, hän ei tehnyt sitä yksin. Lokakuun 12. päivänä järjestetyn A2-Homoillan jälkeen kirkosta erosi viikossa lähes 30 000 ihmistä.

– Tiedostin, etteivät keskustelun kärkkäimmät osallistujat edustaneet kirkon ääntä, mutta siinä korostui kirkon hiljaisuus. Tajusin, että kirkko ei sano mitään, Toivola kertoo nyt melkein neljä vuotta myöhemmin. Hänet valittiin eduskuntaan keväällä 2011 vihreiden listoilta.

– Ero oli primitiivinen puolustusreaktio. Tuntui, että jos kukaan muu ei puhu puolestani, minun täytyy tehdä se itse.

Kristitylle homoseksuaalille eroaminen oli vaikea paikka, eikä Toivola erotessaan ajatellut, että se olisi tapa vaikuttaa. Sellainen siitä kuitenkin tuli, sillä Homoiltaa seurannut eroaalto oli ennennäkemätön.

– Kyllähän se aiheutti kirkon sisällä keskustelua siitä, että mistä tämä johtuu ja että näin ei voi jatkua, Toivola sanoo.

Hänen mielestään jaloillaan äänestäminen on vaikuttamisen keinona äärimmäinen mutta toisinaan tarpeellinen.

– Välillä meidän täytyy yhteisönä näyttää oma voimamme. Ei aina voi loputtomasti odottaa, että rakenteet antavat siunauksensa.

https://www.youtube.com/watch?v=u-QHl4i5HvI&app=desktop

Päätös liittyä takaisin syntyi kolme vuotta ja kolme kuukautta myöhemmin, pitkän harkinnan jälkeen. Jani Toivola pohti, onko kirkko avautunut riittävästi, jotta voisi palata, ja tuli siihen tulokseen, että oli.

– Se ei ollut lopullinen ero vaan asumusero. Harkinta-ajan jälkeen palasimme yhteen, hän virnistää.

Toivola kertoo, että eron jälkeen hän alkoi saada seurakunnista yhteydenottoja. Seurakuntien työntekijät halusivat kuulla, miksi Toivola erosi ja mitä he voisivat tehdä. Kirkkoon syntyi uudenlainen keskusteluyhteys.

– Olen päässyt mukaan tilanteisiin, joissa olen voinut peilata omaa uskoa ja tutustua uudella tavalla kirkkoon ja seurakuntiin.

Lopullinen päätös syntyi, kun Toivola sai tämän vuoden alussa tyttären. Hän on yksinhuoltaja, joten jäsenyys oli ehto sille, että tytär voitaisiin kastaa.

– Kaste ja oman lapsen liittäminen seurakuntaan tuntuivat tärkeältä, ja ajattelin, että totta kai kuljen samaa polkua hänen kanssaan.

Nyt Toivola kannustaa muitakin liittymään kirkkoon ja vaikuttamaan asioihin sisältäpäin. Siihen antaa tilaisuuden marraskuussa pidettävät seurakuntavaalit.

– Kirkko on aloittanut hyvän ja hedelmällisen avautumisen. Nyt ovi on auki. Olisi hyvä hetki rynniä sisään ja lähteä muuttamaan asioita.

 

Jaa tämä artikkeli: