Järjestäjät ovat erittäin tyytyväisiä Kirkkopäiviin
Suurella Sydämellä -jäähallikonsertti oli yksi Kirkkopäivien ohjelmanumero. Kuva Jaana Heikkinen.

Suurella Sydämellä -jäähallikonsertti oli yksi Kirkkopäivien ohjelmanumero. Kuva Jaana Heikkinen.

Järjestäjät ovat erittäin tyytyväisiä Kirkkopäiviin

Seuraavat Kirkkopäivät järjestetään Turussa, koska Helsinki ei halunnut niitä järjestää.

Viime viikonloppuna Kouvolassa järjestetyt Kirkkopäivät kokosi noin 25 000 kävijää. Joka toinen vuosi järjestettävät Kirkkopäivät on valtakunnallinen kirkon ammattitapahtuma. Samalla se on maakunnallinen kaupunkifestivaali, joka pyrkii tavoittamaan myös niitä kuuluisia tavallisia kaduntallaajia.

– Kouvolan kokoluokkaan nähden olemme tyytyväisiä kävijämäärään. Runsas ohjelmatarjonta ja iloinen tunnelma saivat kiitosta sekä kirkon ammattilaisilta että suurelta yleisöltä, kertoo Kirkkopalvelujen kehityspäällikkö Jari Kupiainen.

Kupiaisen mukaan Kirkkopäivien ydintä ovat kirkon ammattilaisille suunnatut keskustelufoorumit, joissa puidaan kirkon muun muassa tulevaisuutta, rakenteita ja muita isoja kysymyksiä. Suurelle yleisölle tarjolla on ilmaistapahtumia, kulttuuria ja kohtaamisia.

– Tavoitteena on, että kirkko näyttäytyy suurelle yleisölle kokeilevana, rohkeana ja vähän uudenlaisena. Siinä Kouvolassa monien palautteen perusteella onnistuttiin, Kupiainen sanoo.

Nordic Praise -konsertti sekä Tanssii pappien kanssa -tempaus Yhteisvastuukeräyksen hyväksi onnistuivat Kupiaisen mukaan yli odotusten. Yleisöä kiinnostivat myös näyttelijä Ville Haapasalon ja toimittaja, Madventures-seikkailija Riku Rantalan tähdittämä keskustelu ihmisten ja kulttuurien kohtaamisesta sekä emerituspiispa Eero Huovisen ja kansanedustaja Olli Rehnin keskustelu, jossa luodattiin suomalaisen yhteiskunnan tilannetta.

Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Seppo Simola kritisoi tuoreessa pääkirjoituksessaan Kirkkopäiviä kirkollisen eliitin ja sisäpiiriläisten juhliksi. Mitä sanoo Kupiainen?

– Simolan mielipide on täysin painvastainen siihen nähden, millaista palautetta Kirkkopäivät on saanut sekä kirkon ammattilaisilta että suurelta yleisöltä.

Kouvolalaiset monin tavoin mukana

Kouvolan seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö Laura Blom toteaa, että lähitulevaisuudessa nähdään, mitä Kirkkopäivistä jäi kouvolalaisille käteen. Ainakin kouvolalaiset lähtivät innokkaasti mukaan järjestelyihin kahdensadan vapaaehtoisen, seurakuntayhtymän työntekijöiden sekä lukuisten paikallisten yhteistyökumppaneiden voimin.

– Toivon, että tapahtuma toi tänne rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta. Saimme paikan päällä paljon iloista ja myönteistä palautetta. Tapahtuma auttoi toivottavasti monia huomaamaan, että kirkko on muuta kuin vanhentuneet mielikuvat, Blom sanoo.

Blomin mukaan monet ohjelmaosuudet toteutettiin paikallisten ihmisten ideoiden pohjalta. Hän kiittää erityisesti Tykkimäellä järjestettyä huvipuistojumalanpalvelusta ja sen jälkeen pidettyjä huvipuistohäitä. Pari vihittiin Kouvola-pyörässä.

– Kouvolan keskustan kaupunkirakenne mahdollisti onnistuneen kaupunkifestarin tarjoamisen tavallisille kouvolalaisille. Kävelyetäisyydellä oli ohjelmaa konserteista urheiluun ja lastentapahtumiin, Blom sanoo.

Seuraavat Kirkkopäivät järjestetään Turussa 2017. Aluksi Kirkkopäiviä kaavailtiin Helsinkiin, mutta seurakuntayhtymä ei halunnut järjestää näkemyksensä mukaan kallista ja työlästä tapahtumaa. Jari Kupiainen ymmärtää Helsingin kannan.

– Turussa sekä kaupungin kokoluokka että kirkollisten päättäjien yksimielinen näkemys tapahtuman järjestämisestä olivat Kirkkopäiville suotuisia. Se oli päätöksenteon taustalla, hän sanoo.


Aiheeseen liittyvää: Seppo Simolan pääkirjoitus Kirkkopäivistä

Jaa tämä artikkeli: