Jäsenetu
Yksi viime vuoden puhutuimmista aiheista oli kirkon jäsenyys. Vuodenvaihteen jälkeen on koottu tilastoja siitä, kuinka monet ovat kirkon jättäneet ja kuinka monet ovat takaisin tulleet. Molemmat luvut ovat ennätyssuuria. Eronneita on toki huomattavasti enemmän. Liittyneiden määrä on silti myös merkittävä.
Lokakuussa nähtiin vertaansa vailla ollut kirkosta eroamisen aalto surullisenkuuluisan tv-keskustelun jälkeen. Ilman tuota aaltoa viime vuoden erolukemat olisivat olleet kutakuinkin ”normaalit”.
Onpa nähtävissä sellaistakin, että ihmisiä liittyy vuodenvaihteen jälkeen kymmenittäin takaisin kirkkoon. Jotkut näköjään temppuilevat niin, että välttävät kirkollisveron, mutta haluavat silti kaikki kirkon jäsenen oikeudet.
Kirkon jäsenyys on yhä enemmän tietoinen valinta. Julkinen keskustelu on lujasti pitänyt huolen siitä, että kaikki tietävät kirkosta eroamisen helpoksi. Sosiaalinen paine kirkon jäsenenä pysymiseen on ainakin kaupunkioloissa jo olematon.
Vaikka erolukujen suuruutta ei sovi vähätellä, voi myös todeta, ettei kirkko kaikkea ihan pieleenkään ole hoitanut. Jäseninä on yhä lähes 80 prosenttia kansasta, ja monet haluavat myös uudelleen palata kirkkoon.
Suomessa kirkko on perinteisesti ollut sekä henkisesti että taloudellisesti niin vahva, ettei sen ole erityisemmin tarvinnut korostaa jäsentensä erityisasemaa. Lähes kaikki kirkon palvelut ovat kaikkien saatavissa. Liike-elämän termejä käyttäen varsinaisia jäsenetuja on kovin vähän. Messuun, konserttiin, kerhoon, sielunhoitoon ja diakonian vastaanotolle voi marssia kuka tahansa. Jäsenkorttia ei kysellä. Haudan lepoonkin siunataan samanlaisin kirkollisin menoin vainaja kuin vainaja riippumatta siitä, onko tämä kuunaan ollut kristitty.
Tulee aika ja on jo, jolloin aletaan kysellä, pitäisikö kirkon asettaa omat jäsenensä etusijalle. Kerhopaikan saa yhtälailla vapaamatkustajan kuin kirkollisveronsa uskollisesti maksavan lapsi. Kun muut perheterapian antajat ottavat palvelustaan tuntuvan hinnan, jakaa kirkko tätä hyvää ilmaiseksi riippumatta siitä, osallistuuko palvelun saaja kustannusten kantamiseen.
Seppo Simola
päätoimittaja
Jaa tämä artikkeli: