null Jättiläisen katveessa

Jättiläisen katveessa

Talin kartanon mailla Pitäjänmäellä sijaitsee Suomen vanhin golfkenttä. Pientä valkoista palloa on siellä lyöty jo 80 vuotta, mutta rauhoitettu jättiläistammi on seissyt kartanolla paljon kauemmin. Se oli kookas vanha puu jo silloin, kun nykyisen päärakennuksen vanhin osa rakennettiin vuonna 1820.

– Tammi lienee peräisin 1700-luvun puolivälin paikkeilta, mutta tuskin se on yli 300-vuotias, arvioi Rakennusviraston puuasiantuntija Juha Raisio .

Kuningastammen ympärysmitta on eri mittausten mukaan noin kuusi metriä ja Raision mukaan puu kasvaa vielä. Lehvästö on hyvässä kunnossa. Tammea vaivaa kuitenkin rikkikääpä, joka lahottaa sitä sisältäpäin. Se merkitsee, että puu on elämänsä loppusuoralla, mutta se taas voi kestää vuosikymmeniä.

Alueella 30 vuotta sitten asunut lukija kertoo puun olleen emotammi, josta haettiin tammenterhoja kaupungin viljelyksille. Hän ihmetteli usein, miten valtavat juuret tammella täytyy olla.

Lähimmät yhtä suuret tammet löytyvät Kemiönsaaresta ja Piikkiöstä. Helsingin muut puuvanhukset ovat mäntyjä, jotka eivät kasva yhtä paksuiksi kuin tammi. Esimerkiksi Vesalan mänty on arviolta 250-vuotias.

Tammea saavat ihailla nyt erityisesti golfaajat reiällä 18. Kuvassa pelaa Julius Lehtonen .

Eira Serkkola

Lisätietoa: www.hel.fi/luontotieto
Kerro meille paikasta, josta kannattaa tehdä juttu: toimitus@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.