null Jeesuksen kuolemaan oli useita syitä

Jeesuksen kuolemaan oli useita syitä

Erika Stigell kirjoitti (K&k 29.4.), että Jeesuksen tuomion syynä oli jumalanpilkka.

Samalla voidaan silti ajatella, että järjestelmän eli valtaa pitävän papiston keskeisin huoli oli hänen saamansa kannatus, eli myös kansankiihotuksen tunnusmerkistö täyttyi. Jumalanpilkka ilman merkittävää kannatusta ei olisi varmaankaan johtanut niin mittaviin toimiin, mihin sanhedrin eli suuri neuvosto ryhtyi Jeesus Nasaretilaisen kohdalla, vaikkakin neuvosto koostui ilmeisesti enimmäkseen saddukeus-puolueen kannattajista, jotka eivät aktiivisesti vastustaneet roomalaishallintoa toisin kuin farisealaiset.

Tapahtumat olisi syytä asettaa kehykseensä. Kansa odotti messiasta, jona Jeesus Nasaretilaisen kannattajat häntä pitivät, mutta mitä papisto ei hyväksynyt. Juutalaisen käsityksen mukaan oikea messias muun muassa perustaa uudelleen Jerusalemin temppelin ja suorittaa muita tunnustekoja. Jeesus Nasaretilainen ei kyennyt elinaikanaan kiistatta osoittamaan olevansa oikea messias, vaikka pyrkikin toiminnallaan täyttämään messiaan tunnusmerkistöä esimerkiksi saarnaamalla sekä Tooran kirjaimen että hengen noudattamisen tärkeydestä.

Jeesus Nasaretilainen oli mitä ilmeisimmin muodollisen koulutuksen saanut rabbi (Lk. 7:40, Mt. 22:35–36 ), mikä teki hänet järjestelmän kannalta vaaralliseksi. Voi kuvitella, että hän oli tietoinen toimintansa rikosoikeudellisista seuraamuksista. Voimme varmaankin olla yhtä mieltä siitä, että hän pyrki laajamittaiseen muutokseen ihmisten arvoissa ja toiminnassa ja luultavasti näki mahdollisen lopputuloksen olevan riskin arvoisen.

Jeesus Nasaretilaisen ylösnousemuskertomusta voidaan tarkastella siitä lähtökohdasta, että juutalaisuudessa messiaskandidaatin kuolema ennen kuin hän on täyttänyt messiaan tunnusmerkistön tarkoittaa väistämättä sitä, että hän ei ollut messias. On syytä muistaa, että kristillinen oppi alkoi toden teolla eriytyä juutalaisuudesta vasta 100-luvulla, eli Jeesuksen kannattajat olivat kaikesta huolimatta henkeen tai vereen juutalaisia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.