null Jeesuksen syntymään liittyvä ongelma

Jeesuksen syntymään liittyvä ongelma

Matteuksen ja Luukaan evankeliumien alussa ovat Jeesuksen syntymäkertomukset. Eksegeettisesti on todettu näiden olevan muuta tekstiä myöhempää kerrostumaa. Lisäyksen syynä lienee Vanhan testamentin profetia, jossa edellytetään Messiaan syntyminen Betlehemissä. Sisemmällä evankeliumiteksteissä ei ole mainintaa Jeesuksesta betlehemiläisenä vaan nasaretilaisena.

Kertomuksen neitseestäsyntymisajatus lienee helleenistä alkuperää. Taustalla saattaa olla se, että kun Jeesus oli synnitön, ei hänellä voinut olla perisyntiä, jonka olisi perinyt isältään. Juutalainen traditio ei tunne ajatusta neitseestä syntymisestä lainkaan. Jesajan kohta 7:14 ”neitsyt tulee raskaaksi” pitäisi kääntää muotoon ”nuori nainen tulee raskaaksi”. Muuallakaan Uudessa testamentissa ei mainita Jeesuksen yhteyttä Betlehemiin.

Myös evankeliumeissa kuvattu taivaan pilvissä palaava messias aiheuttaa ongelmia. Juutalaisuuteen lukeutuneessa essealaisten lahkossa tunnettiin eräänlainen ”Kosminen Messias”, jota odotettiin aikojen lopulla. Saattaa olla, että alkuseurakunta on ottanut tämän messiastulkinnan käyttöönsä tulkitessaan Jeesuksen toista tulemista. Ongelmaksi jää tämä Betlehemissä syntyvä kuningasmessias.

Pertti Husu

Teologian kandidaatti
Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.