Ristin tie. Pitkäperjantain iltana Jeesus kulkee Helsingin keskustassa, tällä kertaa näyttelijä Martin Bahnen tulkitsemana.
Jeesus väkijoukossa
Pääsiäisnäytelmä Via Crucis näkyy katukuvassa tulevana viikonloppuna.
Teksti Anu Heikkinen
Kuva Frank Leiman
Ekumeeninen pääsiäisnäytelmä Via Crucis kuljettaa pitkäperjantain iltana Jeesusta ja tuhansia kaupunkilaisia Kaisaniemen puistosta Säätytalon kautta Senaatintorille, kohti Tuomiokirkon portailla tapahtuvaa ristiinnaulitsemista.
Jeesuksen roolissa esiintyvä näyttelijä Martin Bahne on vaativan tehtävän edessä. Tarina on yleisölle tuttu, ja päähenkilönä on maailmanhistorian tunnetuin henkilö, josta lähes jokaisella on oma mielikuvansa.
– On varottava näyttelemästä valmista, kaikille ilmeistä lopputulosta. Haastavinta on pitää Jeesus henkilötasolla ihmisenä ja välttää yksiulotteisuus, Bahne pohtii.
Näyttelijälle Via Crucis on poikkeuksellinen esiintymistilanne, sillä siinä liikutaan taivasalla säiden armoilla. Harjoittelumahdollisuutta paikan päällä ei ole. Sadan hengen esiintyjäjoukko koostuu ammattilaisista, teatteriharrastajista sekä seurakuntalaisista. Arviolta 15 000 hengen yleisö on suurempi kuin missään teatterissa.
– On hienoa olla mukana. Ihmisissä on suuri voima, kun kaikki katsovat samaan suuntaan.
Kärsimyskertomus on Bahnen mielestä ajankohtainen ajasta ja paikasta riippumatta. Lähimmäisenrakkauden, oikeamielisyyden ja armon teemat kohtaavat näytelmässä kysymyksen siitä, kuinka yksilö pystyy massan paineen alla ajattelemaan itsenäisesti.
– Esimerkiksi Pilatus tietää, mitä Jeesuksen suhteen pitäisi tehdä, mutta ei uskalla olla eri mieltä. Vertailukohtia voi löytää maailman johtajista kautta aikojen.
Bahne haluaa roolinsa välityksellä herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan aktiivisesti valintojaan sekä toimimaan armeliaammin ja oikeudenmukaisemmin lähimmäisiään kohtaan.
– Näytelmä voi olla yhteinen kokemus, joka vahvistaa uskoa, toivoa ja rakkautta. Toivon, että Jeesuksen rooli toimii omassa elämässäni eräänlaisena tilinpäätöksenä ja puhdistuksena, jonka myötä armottomuus itseäni kohtaan karisee.
Via Crucis esitetään nyt 18. kerran. Näytelmä perustuu Lauri Otonkosken käsikirjoitukseen, joka on palkittu kirkkotaiteen Engel-palkinnolla. Ohjaajana on Mikko Lammi , kuten kahtena edellisenäkin vuotena. Näytelmän musiikin on säveltänyt Mikko Helenius.
Lammin mukaan käsikirjoitus on niin monipolvinen ja syvä, että samalla tekstillä ja ohjauksella voi välittää yleisölle joka vuosi uudella tavalla puhuttelevan kokemuksen.
– Tänä vuonna olen halunnut keskittyä siihen, että monet ihmiset tuntevat yhä edelleen, että Jeesus on läsnä heidän elämässään ja kulkee heidän rinnallaan. Via Crucis kuvaa konkreettisella tavalla sitä, kuinka Jumala tulee osaksi arkitodellisuutta.
Suomalaisessa teatterissa yleisön osallistuminen on melko harvinaista. Via Cruciksessa myös yleisöstä tulee näyttelijöitä väkijoukon roolissa. Lammin mukaan tunnereaktioiden esiin tuominen on jopa toivottavaa.
– Via Crucis tapahtuu ennen kaikkea katsojien mielessä. Yleisön kokemuksia ei voi ohjata. Monille näytelmä on osa pääsiäisen ajan hiljentymistä, toisille ehkä vahva yhteisöllinen kokemus.
Pääsiäisnäytelmän järjestävät ekumeeninen yhdistys Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta.
Pääsiäisnäytelmään pääsi tutustumaan jo lauantaina 23.3. koko perheen tapahtumassa Keskuskadulla Stockmannin vieressä kello 12–14 Keskuskadulla. Paikalla oli Via Cruciksen näyttelijöitä kertomassa pitkäperjantain esityksestä. Lasten paijattavaksi saapui Jeesuksen aasi, siviilielämässään Siuntiossa asuva Iivari. Tarjolla on kuumaa mehua.
– Via Crucis esitetään lapsiperheiden kannalta melko myöhään illalla. Siksi haluamme tarjota perheille oman tapahtuman, vastaava tuottaja Leena Erähalme kertoo.
Tapahtumassa sai ottaa varaslähdön palmusunnuntaihin ja virpoa aasille tai näyttelijöille. Muistoksi voi päästä kuvaan pahvista tehdyn klassisen Jeesuksen muotokuvan kanssa. Kuvat tulevat esille osoitteeseen www.viacrucis.fi sekä tapahtuman Facebook-sivulle, joista jokainen voi poimia omansa.
Via Crucis -pääsiäisnäytelmä esitetään pitkäperjantaina 29.3. kello 21. Yleisölle avoin kenraaliharjoitus kiirastorstaina 28.3. kello 19. Vaellus alkaa Kaisaniemen puistosta.
Jaa tämä artikkeli: