null Jippu antaa palaa

Persoona peliin. Jippu esittää omasta kasvustaan kertovia laulujaan yhtä lailla kirkossa ja kapakassa. Kuva: Sirpa Päivinen

Persoona peliin. Jippu esittää omasta kasvustaan kertovia laulujaan yhtä lailla kirkossa ja kapakassa. Kuva: Sirpa Päivinen

Jippu antaa palaa

Temppeliaukion kirkossa esiintyvä Jippu tekee kaiken täysillä, kuten ääri-ihminen vain voi.

Laulajan vaaleat enkelikiharat ovat kadonneet ja tilalla on lyhyt asiallinen tukka. Ulkonäöllinen muutos on silti vain pintaa, sillä Jipun alias Meri-Tuuli Elorinteen suusta tulee yhtä värikästä juttua kuin ennenkin.

Jippu on puurtanut viimeiset kolme vuotta uusien sanojen ja sävellysten parissa. Hän nimittää aikaa tuskien taipaleeksi, mikä johtuu itsekritiikin kasvamisesta. Monesti kaikki tuotokset ovat menneet roskakoriin.

Yhteinen levytyssessio Samuli Edelmannin kanssa toi sopivan hengähdystauon, sillä silloin Jipun ei tarvinnut ajatella muuta kuin laulamista.

– Kun kirjoittaa pipo päässä pimeässä runoja, siihen väsyy. Teimme levyn Samulin nykyisessä asuinpaikassa aurinkoisella Maltalla, ja se tuntui taivaalta.

Pimeä onni -niminen albumi julkaistaan näinä päivinä. Ajatus duettoalbumista sai alkunsa kaksikon laulamasta Jos sä tahdot niin -kappaleesta. Kyseinen laulu on Jos rakastat -musiikkielokuvan tunnusmelodia, ja se nousi tänä vuonna isoksi radiohitiksi.

– Valitsimme levylle yhteisen laulumme lisäksi lempibiisejämme, unohdettuja klassikoita, joista ei ole tullut suuria hittejä, mutta jotka ansaitsisivat enemmän huomiota. Biisejä on muun muassa Edu Kettuselta, Dave Lindolmilta, Mari Rantasilalta ja The Crashilta, Jippu kertoo.

 

Jipun oma levykin on jo hyvällä mallilla. Hän on tehnyt ensi keväänä julkaistavan albumin kaikkiin kappaleisiin itse sanat ja osaan myös sävelmät. Sille ovat säveltäneet biisejä myös Markus Koskinen, Lasse Kurki, Jonne Aaron ja Leri Leskinen.

Jippu sanoo kirjoittaneensa levyihinsä oman elämänsä trilogiaa. Ensimmäinen ilmestyi viitisen vuotta sitten, kun hän oli parikymppinen, ja toinen pari vuotta sitten.

– Varsinkin esikoislevyn sanoituksissa oli sellaista omaan napaan tuijottavan runotytön kaihoa. Olen yrittänyt päästä siitä eroon ja kehittää itseäni ahmimalla musiikkia, teatteria ja kirjallisuutta.

Kunnianhimoiseksi ääri-ihmiseksi itseään luonnehtiva Jippu oli välillä niin lukossa, että joutui pitämään puoli vuotta taukoa kirjoittamisesta. Hän turvautui tuolloin ulkopuoliseen apuun.

– Erityisesti runoilija Arno Kotro on auttanut minua paljon. Hän on arvioinut tekstejäni ja haastanut kirjoittamaan uudella tavalla.

– Myös omassa elämässäni on tapahtunut mullistavia muutoksia. Uusissa sanoituksissa näkyy oma kasvuni sekä suhteeni Jumalaan, muihin ihmisiin ja koko elämään.

 

Levynteon vuoksi Jippu on kiertänyt viime aikoina keikoilla vähemmän. Ensi perjantaina häntä kuitenkin voi kuulla Temppeliaukion kirkossa, jossa hän on esiintynyt tähän aikaan vuodesta jo kolme kertaa aiemmin. Mukana konsertissa ovat gospeltrio Trisis ja hänen oma bändinsä. Ohjelma sisältää hengellisiä lauluja ja omia sävellyksiä.

Temppeliaukion kirkko ja monet muut kirkot tulivat Jipulle tutuiksi jo lapsena, koska hänen isänsä Jorma Elorinne on paitsi oopperalauluja, myös kiertävä evankelista. Jippu ilmoittikin viisivuotiaana haluavansa isona lähetystyöntekijäksi ja strippariksi.

Usko on yhä kiinteästi mukana laulajan elämässä, eikä hän kaihda puhumasta siitä.

– Ei tämä helppoa ole. Olen aina jonkinlaisessa hengellisessä kriisissä joko itseni, seurakunnan tai Jeesuksen kanssa, hän naurahtaa.

Jippu kuuluu Tuomiokirkkoseurakunnassa toimivaan Agricola-liikkeeseen. Hän kehuu liikettä, koska siellä hän voi olla oma itsensä eli hihhuloida mielin määrin ja käydä vaikka välillä suutuspäissään potkimassa kirkon seinää.

Räväkkä persoona vetää Mikael Agricolan kirkossa keskiviikkoiltaisin pidettävän Agricola-messun kuoroa Agricola sings hallelujah.

– Olen rakentanut kuoron parissa vuodessa aivan nollasta, ja rakastan kuorolaisiani. On hienoa olla mukana messussa, jossa käy satoja ihmisiä.

Marjo Kytöharju

Jippu perjantaina 12.11. klo 19 Temppeliaukion kirkossa. Liput 20 e Lippupalvelusta, 24 e kirkon ovelta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.