null Jo lainsäädäntö osoittaa Israelin apartheid-luonteen

Puheenvuorot

Jo lainsäädäntö osoittaa Israelin apartheid-luonteen

Tamara Tuuminen ja Pauli Ojala kommentoivat Rauhanfoorumi-vastaustamme (Kirkko ja kaupunki 14.1.).

Ojalan historiankirjoitusta emme mahdu korjaamaan muuten kuin siltä osin, että arabimaat eivät ole koskaan aloittaneet sotaa, jossa ne olisivat hyökänneet Israeliin, paitsi vuonna 2006. Israel on toistuvasti kieltäytynyt rauhantarjouksista, koska niihin on sisältynyt miehityksen lopettaminen.

Tuuminen väitti Sofferin ja Shakedin sanojen olleen irrotettuja asiayhteydestään; jokainen voi tarkistaa asian Googlella.

Tuuminen viittaa palestiinalaisiin ilmaisulla "demografinen katastrofi". Tämä kuvaa ajattelutapaa, jossa Israelin/Palestiinan pitää olla juutalaisten kontrollissa, eli palestiinalaiset ovat uhka siksi, että eivät ole juutalaisia. Vaihtoehto tälle on demokratia, jossa kaikilla on yhtäläiset oikeudet. On hyytävää, että ihmisten tappamista puolustetaan siksi, että he kuuluvat väärään etniseen ryhmään.

Tuuminen ihmetteli apartheid-väittämää. Israelissa on kymmeniä lakeja, jotka asettavat palestiinalaiset kansalaiset juutalaisia huonompaan asemaan. Vielä heikompi tilanne on miehitetyillä alueilla elävillä palestiinalaisilla, joilla ei ole kansalaisuutta. Heitä ei lasketa mukaan UNDP:n arvioissa.

Miehitetyillä alueilla Israel rakentaa siirtokuntia vain juutalaisille samalla, kun se tuhoaa palestiinalaisten koteja. Siellä palestiinalaiset ovat sotaoikeuden alaisia, mutta siirtokuntalaisiin sovelletaan siviililakia. Etelä-Afrikan valtiollinen tutkimusinstituutti HSRC on raportissaan Occupation, Colonialism, Apartheid? todennut Israelin erottelujärjestelmän täyttävän YK:n määrittelemät apartheidin tunnusmerkit. Myös arkkipiispa Desmond Tutu on kuvannut tilannetta apartheidiksi.

Entinen Israelin parlamentin puhemies Avraham Burg kannustaa väliintuloon: Israelille on kerrottava, että sitä ei voida kohdella "ainoana demokratiana Lähi-idässä" samalla, kun maa on myös viimeinen koloniaalinen miehittäjä läntisessä maailmassa.

Tätä pyrimme edistämään.

Miika Malinen
Syksy Räsänen
ICAHD Finland

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.