null Johanna Tukiainen sovittaa tekosiaan kirkon palveluksessa

Johanna Tukiainen suorittaa yhdyskuntapalveluaan kirkossa.

Johanna Tukiainen suorittaa yhdyskuntapalveluaan kirkossa.

Ajankohtaista

Johanna Tukiainen sovittaa tekosiaan kirkon palveluksessa

Kohublondi Johanna Tukiainen on yksi heistä, joka on valinnut yhdyskuntapalvelun vankilan sijasta.

Tukiainen on jatkanut seniorikodissa aloittamaansa yhdyskuntapalvelua kirkossa toimistotehtävissä. Helsingin seurakuntien eri yksiköissä yhdyskuntapalveluansa suorittaa muutamia henkilöitä vuosittain.

Tukiainen on yksityisyrittäjä ja laulaja, mutta halusi tehdä yhdyskuntapalvelussaan jotain lähimmäistensä hyväksi. Hän kertoo, että hänen kristillinen uskonsa ja näkemyksensä vaikuttivat päätökseen.

– Vankeusrangaistus on harvoin kenellekään hyväksi. Yhdyskuntapalvelu seniorikodissa tuntui niin mielekkäältä, että olisin voinut jatkaa aikanaan aloittamiani sosionomin opintoja diakoniaopistossa, Tukiainen kertoo Helsingin ruotsinkielisten seurakuntien lehdelle H-Extralle.

Tukiainen asuu Helsingissä kotonaan yhdyskuntapalvelun aikana, ja saa tehdä varsinaista leipätyötänsä samaan aikaan yhdyskuntapalvelun kanssa. Yhdyskuntapalvelusta ei makseta palkkaa. Palvelu tehdään vapaa-aikana ja palvelua suorittavalle korvataan vain kohtuulliset matkakustannukset.

Yhdyskuntapalvelu on siis melkoisen rankkaa henkilölle, joka tekee kokopäiväisesti työtä ja joutuu käyttämään vapaa-aikansa yhdyskuntapalveluun. Tukiaisen yhdyskuntapalvelu on pian suoritettu, ja hän pyytääkin ihmisiä muistamaan hänen tulevaisuuttaan esirukouksin.

Palvelupaikka kirkossa sopi Tukiaiselle hyvin, ja hän viihtyy tehtävissään ja työtoveritkin ovat mukavia. Hän on itse kristitty, ja on ollut mukana monessa kirkollisessa yhteydessä jo lapsesta asti, kun hän asui Tukholmassa ja Uppsalassa vanhempiensa ja kolmen sisaruksensa kanssa. Perhe oli uskovainen ja Ruotsissa hän kuului tuolloin samaan ”Livets ord” -liikkeeseen kuin laulajatähti Carola Häggqvistkin. Sittemmin kummatkin ovat ottaneet etäisyyttä liikkeessä harjoitettuun menestysteologiaan, eivätkä enää ole siinä mukana.

Nuorena Tukiainen jakoi hengellisiä lehtisiä tuolloin huonossa maineessa olleella Helsingin rautatieasemalla. Hän pohti myös teologian opintojen aloittamista.

 ”Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia Jumalan edessä”

Tukiaisella on paljon hyvää annettavanaan. Hän korostaa sitä, että kaikki ihmiset ovat syntiä tehneet ja Jumalan kirkkautta vailla. Näin lukee Raamatussa.

– Ihmiset ovat samanarvoisia Jumalan edessä. Kirkko on instituutio, jolla on mahdollisuus auttaa yksinäisiä sekä niitä ihmisiä, joita yhteiskunta hylkii. Kirkko voi myös auttaa kaikkia köyhiä ja heikkoja sekä niitä ihmisiä, jotka eivät saa ääntään kuuluviin. Siksi on etuoikeutettua tehdä yhdyskuntapalvelua kirkossa, Tukiainen kertoo.

Johanna Tukiaisella on myös monta parannusehdotusta kirkolle. Hän toivoo kirkon kertovan enemmän kirkon toiminnasta ja ehdottaa yhdyskuntapalvelijoiden viemistä kirkon tilaisuuksiin.

– Kulkekaa heidän rinnallaan, moni ihminen janoaa hengellisyyttä. Kertokaa niistä mahdollisuuksista tukeen, mitä kirkko voi antaa diakonian ja sielunhoidon saralla sekä raamatun uskon ja toivon lupauksista. Auttakaa tekemään oikeansuuntaisia valintoja. Menkää myös niihin paikkoihin missä ihmiset ovat eri arki-askareissaan. Älkää odottako, että ihmiset tulevat teille, Tukiainen vinkkaa.

Tukiainen kertoo itse lukevansa Raamattua ja rukoilevansa usein. Hänen viimeksi lukemansa kirjakin on hengellinen, Fredrik Wislöffin Surusta kirkkauteen. Pääsiäisen edellä hän toivoo etupäässä esirukousta.

Yhdyskuntapalvelun voi suorittaa myös kirkossa

Rikosseuraamuslaitos arvioi henkilön soveltuvuuden yhdyskuntapalveluun ennen tuomion antamista, hankkii palvelupaikan ja valvoo palvelun suorittamista. Palvelupaikan järjestäjänä voi olla julkisyhteisö, valtio, kunta, kuntayhtymä, seurakunta tai julkisoikeudellinen yhdistys tai muu voittoa tavoittelematon yhteisö, järjestö, urheiluseura, säätiö. Palvelua ei voi suorittaa liikelaitoksessa tai yksityishenkilön palveluksessa.

Yhdyskuntapalvelu aloitettiin kokeiluna vuonna 1991, jonka jälkeen sanktio otettiin yleiseen käyttöön. Yhdyskuntapalvelua voidaan tuomita rikoksista, joista saa enintään 8 kuukautta ehdotonta vankeutta, syytetty suostuu yhdyskuntapalveluun ja syytetyn oletetaan suoriutuvan palvelusta.

Viime vuosina annetuista enintään kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksista yhdyskuntapalveluna on tuomittu noin kolmannes. Vuosittain suoritetaan keskimäärin 3600–3700 yhdyskuntapalvelurangaistusta, joista loppuun suoritetaan noin neljä viidestä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.