null Jokaisessa meissä asuu pieni Bonifatius

Minna Ruuttunen esittää piispa Bonifatius VIII:n hahmoa. Paavi vaati itselleen rajatonta ruhtinaan valtaa vuonna 1302. Kuva: Sirpa Päivinen

Minna Ruuttunen esittää piispa Bonifatius VIII:n hahmoa. Paavi vaati itselleen rajatonta ruhtinaan valtaa vuonna 1302. Kuva: Sirpa Päivinen

Jokaisessa meissä asuu pieni Bonifatius

Minna Ruuttunen yhdistää näytelmässään körttiseurat, keskiaikaisen ilveilyteatterin ja Jeesuksen kohtaamisen. Näytelmä Veisaava ilveilijä tuo esiin ihmisen kaksinaismoraalin.

"Jeesus Kristus potkaisi minua! Ruhtinasta! Vai niin, hyvä on. Kuule, ei minua pelota sanoa sinulle, että nautin, kun näen sinut naulattuna ristille. Ja tänään aion vetää pääni täyteen, panna tanssiksi! Tanssiksi. Ja mennä huoriin! Juhlakaapu, hiippa, keppi, katso kuinka ne kimaltavat. Sillä minä olen Bonifatius. Laulakaa!"

Tähän tapaan Minna Ruuttunen huutaa ohjaamassaan näytelmässä Veisaava ilveilijä. Hän esittää siinä 1303 kuolleen piispa Bonifatius VIII:n hahmoa.

Se, mitä muuta Ruuttunen lausuu, on vielä arvoitus, mutta Bonifatius ei ole. Paavi vaati itselleen rajatonta ruhtinaan valtaa niin kirkossa kuin yhteiskunnassa, mutta hävisi kuninkaalle.

"Bonifatius oli törkimys, joka tarinan mukaan naulasi arvostelijoitaan kielestä oviin kiinni", Ruuttunen selvittää.

Ilveily paljastaa peitetyn häpeän

Ruuttusen kirkkonäytelmä nojaa Dario Fon kirjoittamiin Raamattu-aiheisiin Mysterio Buffo -näytelmiin. Aiemmin niitä on Suomessa tulkinnut näyttelijä Erkki Saarela.

Mysterio Buffo perustuu keskiaikaiseen kiertävään ilveilyteatteriin, joka pilkkasi auktoriteetteja, mielivaltaa ja kirkkoa. Kirkko esti esityksiä jopa teloittamalla näyttelijöitä.
 

Veisaava ilveilijä paljastaa ihmisen kaksinaismoraalin ja ulkokultaisuuden."

-Minna Ruuttunen
 

"Veisaava ilveilijä paljastaa ihmisen kaksinaismoraalin ja ulkokultaisuuden. Martti Lindqvist sanoi, että ilveilijä näyttää suoraan sen, mikä meissä on sisäisesti totta, mutta myös hävettävää ja peitettyä. Juuri tämä on ilveilyssä kiehtovaa", Ruuttunen pohtii.

Formaatti körttiseuroista

Ruuttunen on rakentanut poikkeuksellisen näytelmänsä körttiseurojen formaattiin. Esityksen yleisö muuttuu seuraväeksi, joka vastaa pienoisnäytelmiin Siionin virsiä veisaten esiveisaajien johdolla. Niin kuin körttiseuroissa väki vastaa puheisiin veisaamalla.

Ilveilijä on minimalistinen näytelmä.

"Esityksen vaikutus syntyy ihmisen paljaasta äänestä ja ruumiin kielestä. Komiikka taas syntyy näyttelijän ilmeistä, eleistä ja tekstistä", Ruuttunen kertoo.

Hän sanoo, että vaikka näytelmä on teräväsanainen ja tyyli satiirinen ja humoristinen, kaiken keskiössä on se, kun ihminen kohtaa Jeesuksen. Siksi kirkko on oikea paikka esityksille.

Minna Ruuttunen vihittiin papiksi kymmenen vuotta sitten Herättäjä-yhdistykseen. Välillä hän oli lainassa Kallion seurakunnassa. Myös aviomies ja isä ovat pappeja. Setä on oopperalaulaja ja pappi Esa Ruuttunen.

Veisaava ilveilijä

Tekstit: Bonifatius VIII. Sokea ja rampa. Ilveilijä ristin juurella.

Ohjaus: Minna Ruuttunen.

Näyttelijät: Jarkko Mikkola, Mira Punkari, Tanja Roiha ja Minna Ruuttunen.

Näytelmä on Ruuttusen teatteri-ilmaisun ohjaajatutkinnon (amk) lopputyö.

Tapahtuma on myös Facebookissa.