null Joogafestivaali houkutti liikkumaan

Joogaamaan. Joogafestivaaleilla harjoitettiin muun muassa hathajoogaa, selkäjoogaa, seasonal joogaa ja kundaliinijoogaa. Useimmat kävijöistä tulivat paitsi katsomaan myös kokeilemaan. Kirkkokin oli vahvasti mukana.

Joogaamaan. Joogafestivaaleilla harjoitettiin muun muassa hathajoogaa, selkäjoogaa, seasonal joogaa ja kundaliinijoogaa. Useimmat kävijöistä tulivat paitsi katsomaan myös kokeilemaan. Kirkkokin oli vahvasti mukana.

Joogafestivaali houkutti liikkumaan

Jooga, kirkko ja uushenkisyys kohtasivat viikonloppuna Kaapelitehtaan joogafestivaaleilla.

Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Liisa Huima

Viikonloppuna Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettyjen joogafestivaalien tarjonta oli monipuolista. Myös kirkko oli näkyvästi mukana festivaaleilla. Lauantaiaamupäivänä piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen ja uskontokasvatussihteeri Pekka Yrjänä Hiltunen luennoivat joogan ja kirkon suhteesta. Lisäksi kirkon omalla kojulla päivysti koko viikonlopun ajan pappi.

Festivaalin järjestelyistä vastaavan Antti Sipisen mielestä kirkon läsnäolo on tärkeää.

– Emme halua edistää vastakkainasettelua vaan myönteisyyttä, avoimuutta ja ekumeniaa.

Kirkon kojulla päivystänyt pastori Juha Petterson kertoo, että erityisesti vanhemmat festivaalikävijät olivat positiivisesti yllättyneitä kirkon mukanaolosta. Monet joogaa pitkään harjoittaneista olivat kokeneet kirkon suhtautumisen torjuvaksi, ja nyt läsnäolo toi emotionaalista helpotusta.

Nuorille kirkon mukanaololla ei ole yhtä suurta merkitystä, sillä heille joogassa on kyse Pettersonin näkemyksen mukaan ensisijaisesti liikunnasta.

– Suurin osa nuorista on liikkeellä aika sekulaarilla asenteella, hän sanoo.

– Nuoret saattavat olla joogassa kiinnostuneita spiritualiteetista tai henkisestä hyvinvoinnista, mutta eivät yleensä jumalasuhteen hoitamisesta.

Pettersonin mukaan nuoria kävijöitä kiinnostikin joogan teologiaa enemmän se, minkälaista tarjontaa kirkolla on joogan harrastajille.

Joogan teologiasta puhuttiin Jyri Komulaisen ja Pekka Yrjänä Hiltusen yhteisluennolla, jota kuuntelemaan kokoontui parikymmentä vanhempaa festivaalikävijää.

Komulainen kertoi kuulijoille joogan ja kristinuskon suhteesta. Hän hahmotteli erilaisia tapoja suhtautua joogaan ja muistutti siitä, että kristityt ovat aina lainanneet ympäröivästä kulttuurista. Esimerkiksi tapa ristiä kädet rukoiltaessa on tullut kristinuskoon germaanisesta kulttuurista.

Hiltunen taas yritti luoda selvyyttä joogasta kirkossa käytävään keskusteluun. Hän oli muotoillut kohtaamistaan puhetavoista erilaisia ”joogapuheenparsia”. Yhden mukaan jooga on vain jumppaa, toisen mielestä se voidaan kristillistää ja kolmannen mielestä jooga vie pois kristinuskosta.

Hiltunen huomautti, että yleensä yhden ajatusmallin sisäistänyt suhtautuu muihin tapoihin ajatella torjuvasti tai ylenkatsoen.

Kumpikin luennoitsijoista muistutti yleisöä siitä, ettei kirkolla ole joogaan virallista kantaa.

Näytteilleasettajina oli joogakoulujen ja kirkon lisäksi runsaasti erilaisia joogan liepeillä liikkuvia terveyden, hyvinvoinnin ja uushenkisyyden toimijoita. Messuhallin takaosassa kerrottiin lauantaina homeopatiasta, ”nykyajan lääketieteestä”. Puhujan mukaan homeopatia sopii paitsi pienten vaivojen myös vakavien sairauksien kuten syövän tai aidsin hoitoon.

Vieressä valkoisiin asuihin pukeutuneet energiahoitajat houkuttelivat ohikulkijoita ”kvanttikosketushoitoon”. Hoitajien mukaan kyse on tieteellisestä, ei uskonnollisesta metodista. He kertoivat, että riittää, jos uskoo kvanttifysiikkaan.

Paljon muutakin oli kaupan aina joogamatoista kookosveteen ja tarot-luentaan. Yhdellä kojulla luvattiin valita intuitiivisesti juuri ostajalle sopiva meditaatio-cd.

Kaupallisuutta on joogafestivaaleilla kuitenkin vähemmän kuin esimerkiksi uushenkisyyden Minä olen -messuilla, sanoo festivaalikävijä Elina Mikkonen. Hän tuli Kaapelitehtaalle lauantaina yhdessä ystäviensä kanssa.

– Täällä liikuntapuoli on korostunut.

Hän kiitti erityisesti harjoitustunteja sekä joogakoulujen kojuja, joissa esiteltiin erilaisia joogalajeja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.