Jouluihminen torjuu yksinäisyyttä
Parhaillaan Siru Hannula organisoi Yhdessä jouluun -kampanjaa. Hän innostaa seurakuntalaisia kutsumaan joku yksinäinen ihminen viettämään joulua kanssaan. Hannula tekee itsekin niin. Kuva: Sirpa Päivinen

Parhaillaan Siru Hannula organisoi Yhdessä jouluun -kampanjaa. Hän innostaa seurakuntalaisia kutsumaan joku yksinäinen ihminen viettämään joulua kanssaan. Hannula tekee itsekin niin. Kuva: Sirpa Päivinen

Jouluihminen torjuu yksinäisyyttä

Siru Hannula haluaa rakentaa Lauttasaaresta yhteisöllisen kaupunginosan.

Projektivastaava Siru Hannulalla on unelma. Hän haluaa vähentää ihmisten yksinäisyyttä.

Hannula vastaa seurakuntansa Yhdessä Lauttasaari -projektista, jonka tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen yhteisöllisyyttä kehittämällä. Lauttasaaresta on tarkoitus luoda yhteisöllinen kaupunginosa, jossa ketään ei jätetä yksin.

– Vaikka projektin pääkohderyhmä ovat yksinäiset vanhukset, kuka tahansa yksinäisyyttä tunteva sinkku tai yksinhuoltaja voi tulla mukaan – ja antaa myös jotakin itse. Yhteisöllisyys voi tuoda uutta merkitystä elämään.
 

Eläkkeelle jääminen voi lisätä yksinäisyyttä

Yksinäisyys yleistyy kaupungeissa: erot ja yksin eläminen ovat tavallisia ja yhteydet sukuun ja läheisiin usein löyhät. Helsingissä joka toinen talous on yhden hengen.

– Yksinäisyys korostuu entisestään, kun ihminen vanhenee ja jää eläkkeelle tai leskeksi, Siru Hannula sanoo.

Hän on havainnut, että yksin eläviä miehiä on vaikeampi saada toimintaan mukaan kuin naisia.

Marraskuussa seurakunta järjesti vapaaehtoistyön koulutuksen yksinäisten tueksi. Vain 30 ensimmäistä mahtui mukaan, mutta keväällä järjestetään uusi kurssi.

Alkusyksystä Lauttasaaren kirkolle majoitettiin sata turvapaikanhakijaa. Heistä 70 osallistui vapaaehtoistyön koulutukseen. Turvapaikanhakijoista muodostettiin suomalaisten vapaaehtoisten kanssa pareja tai ryhmiä, joilla on oma vapaaehtoistyön ohjaaja. Nyt he toimivat vanhusten palvelukeskuksissa Lauttasaaressa ja Töölössä.

Tulijoilla on monenlaista osaamista, jota voi hyödyntää vapaaehtoistyössä – palkkatyö kun ei ole aluksi sallittua. Esimerkiksi moni parturi haluaisi leikata hiuksia.
 

Kutsuisitko jouluvieraan kotiisi?

Juuri jouluna perheettömän tai eronneen yksinäisyys korostuu. Valon juhla on monelle synkkä: on pimeää, kaupunki hiljenee ja perheelliset vetäytyvät viettämään pyhiä omiensa luo neljän seinän sisälle.

Parhaillaan Siru Hannula organisoi Yhdessä jouluun -kampanjaa. Siinä innostetaan seurakuntalaisia kutsumaan joku yksinäinen ihminen viettämään joulua kanssaan. Saatavilla on kortteja, jonka voi antaa kelle tahansa yksin elävälle. Niissä luvataan ilahduttaa hänen jouluaan esimerkiksi kutsumalla kotiin glögille tai jouluaterialle. Ystävänpalvelus-kortteja saa Lauttasaaren kirkkoherranvirastosta, terveyskeskuksesta ja kirjastosta sekä nettisivuilta.

Yksinäinen ihminen voi kaupungissa löytyä seinän takaa.

Tähän mennessä kymmenkunta yksinäistä on kampanjan myötä löytänyt toisensa. He kokoontuvat viettämään joulua yhteen, tai pariskunta on päättänyt kutsua yksinäisen kotiinsa. Kiinnostusta ovat osoittaneet monet, jotka miettivät vielä kutsuttavaa.

Yksineläjänä Siru Hannulalla on myös itsellään on kokemusta yksinäisistä jouluista. Niitä oli silloin, kun lapset viettivät eron jälkeen joulua isällään. Nyt aikuiset lapset perheineen tulevat hänen luokseen jouluksi.

– Lisäksi kutsun luokseni jouluaterialle turvapaikanhakijan sekä yksinäisen, eläkkeelle jääneen ystäväni.

 

P.S

Olen jouluihminen. Odotan joulua ja teen itse kaikki jouluruuat.

En ole koskaan viettänyt joulua ulkomailla.

Parasta joulussa on hiljentyminen, suklaarasia, kirja ja uusi flanellinen yöpuku. suklaarasia, kirja ja uusi flanellinen yöpuku.

 

Jouluystäväksi tarjoutuvat tai sitä haluavat voivat ottaa yhteyttä Siru Hannulaan, p. 050 380 3529, siru.hannula@evl.fi.

Jaa tämä artikkeli: