Joulukirkosta käräjille
Reiherintie. Kuva: Sirpa Päivinen

Reiherintie. Kuva: Sirpa Päivinen

Joulukirkosta käräjille

Laajasalon Reiherintie, -kuja ja -polku muistuttavat 1600-luvulla eläneistä Tullholm-tilan omistajista, pormestari Kasper Reiheristä, linnanpäällikkö Kasper Reiheristä ja kamreeri Magnus Reiheristä. Reiherintiestä erkanee myös Kasperinkuja. Mehevin tarina löytyy kuitenkin herrojen aikalaisesta, Herttoniemen Båtsvikin tilalla asuneesta porvarisrouvasta Brita Reiheristä, joka jäi historiankirjoihin Helsingin pitäjän kirkossa aiheuttamansa skandaalin vuoksi.

Brita Reiher yritti joulukirkossa ahtautua istumaan kulosaarelaisen rouva Christina Cursellin ja hänen tyttärensä väliin. Kun se ei onnistunut, hän työnsi kaksin käsin naisia penkin ovea vasten ja vasta aikansa rähinöityään meni toiseen penkkiin.

Loppiaisena sama toistui sillä seurauksella, että Cursellin tytär putosi penkin alle. Rouva Britan mies, kornetti Axel Gyllenlod, pahensi tilannetta haukkumalla rouva Christinaa. Tästä rytinästä puhuttiin kylillä pitkän aikaa.

Asiaa puitiin käräjillä. Riidan syyksi todettiin se, että Gyllenlod ja Brita Reiher olivat menneet naimisiin vasta pariskunnan tyttärien synnyttyä. Rouva Christina ei kuitenkaan tiennyt avioliitosta eikä siitä, että Brita Reiherillä oli nyt oikeus aatelisen penkkipaikkaan. Penkkijärjestys kertoi ihmisen arvon sääty-yhteiskunnassa.

Eira Serkkola
Lähde: Leena Arkio-Laine teoksessa Helsingin kadunnimet 3.

Jaa tämä artikkeli: