Toive. Eeva Wiik poimi Kannelmäen seurakunnan toimitila Paikassa joululahjapuusta pienen vauvan lahjatoiveen. Taustalla Tuula Kojo-Gregoriadis.
Joululahjapuu tuo antamisen iloa
Kampanjalla kerätään joululahjoja vähävaraisille lapsille ja aikuisille.
Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Esko Jämsä
Oi, huudahtaa Eeva Wiik iloisena.
Hän on juuri avannut lasten joululahjapuusta poimimansa kirjekuoren Kannelmäen seurakunnan Paikassa, kauppakeskus Kaaren parkkihallissa. Kuoriin on piilotettu Kannelmäen alueen lasten joululahjatoiveita. Toiveen lisäksi kuoresta paljastuu lapsen sukupuoli ja ikä.
– Vauvanvaatteita kaksikuukautiselle tytölle, Wiik kertoo johtavalle diakoniatyöntekijä Tuula Kojo-Gregoriadikselle.
Joululahjapuut ovat tänä vuonna Helsingin seurakuntayhtymän diakoniatyön yhteinen jouluhanke. Kampanjaan osallistuu yhteensä 15 seurakuntaa.
Tavoitteena on hankkia joululahjoja niille perheille, joilla ei ole varaa ostaa niitä itse. Lahjatoiveita on kerätty syksyn aikana seurakunnan diakoniatyön ja kaupungin sosiaalitoimen asiakkailta. Ennen adventtia toiveet ripustettiin joulupuihin, joista halukkaat seurakuntalaiset poimivat ne. Useimmissa seurakunnissa kaikki lahjatoiveet jaettiin adventtimessun yhteydessä.
Joulukuun aikana toiveiden täyttäjät toimittavat hankkimansa lahjan seurakuntaan, josta diakonit ja sosiaalityöntekijät jakavat ne edelleen niitä toivoneille. Tavallisten seurakuntalaisten lisäksi myös erilaiset järjestöt ovat osallistuneet lahjojen hankkimiseen.
Jos lahja jää jostain syystä hankkimatta, diakoniatyöntekijät paikkaavat tilanteen. Niin käy kuitenkin Tuula Kojo-Gregoriadiksen mukaan harvoin.
Monissa seurakunnissa lahjansaajat ovat lapsia, mutta Vartiokylän, Oulunkylän ja Mikaelin seurakunnissa lahjoja kerätään vanhuksille, Töölössä nuorille aikuisille ja Kalliossa kaikenikäisille. Töölön seurakunnan johtava diakoni Eva-Maria Liljeström tosin kertoo, että useimmat nuoret aikuiset toivoivat lahjaa, jonka voivat lahjoittaa edelleen jollekin lapselle.
Kannelmäessä joululahjoja on kerätty alueen lapsille neljän vuoden ajan. Tänä vuonna nuorin toivoja on vasta 1-kuukautinen ja vanhin 17-vuotias. Joku on pyytänyt sisustustyynyä, toinen unilammasta ja kolmas legoja.
Joululahjapuut ovat olleet Kannelmäessä suosittu auttamisen muoto. Tänä vuonna ensimmäinen lahjatoiveiden hakija tuli heti kuusen pystyttämisen jälkeen ja otti mukaansa viisi toivetta – jokaiselle perheenjäsenelle omansa. Seurakunta on kerännyt vuosittain 50–70 toivetta, mutta ne eivät ole vielä kertaakaan riittäneet kaikille halukkaille.
– Viime jouluna toiveita tultiin hakemaan Itä-Helsingin perukoilta asti, Tuula Kojo-Gregoriadis kertoo.
Ne, jotka jäävät ilman omaa toivetta, voivat osallistua tuomalla seurakuntaan esimerkiksi villasukat tai herkkukorin.
– Eräs rouva toi meille jo korillisen kutomiaan villasukkia. Jaamme niitä diakoniatyön joulukäynneillä, Kojo-Gregoriadis kertoo.
– Ajassa on paljon hyvää tahtoa. Tarvitaan vain väyliä sen toteuttamiseen.
Toiveiden täyttäjiä Kojo-Gregoriadis kutsuu enkeleiksi. Hän kiittää heitä ojentamalla enkelikarkin ja enkeliheijastimen.
Eeva Wiik halusi osallistua keräykseen, sillä hän tietää, että Kannelmäen seudulla asuu paljon vähävaraisia perheitä. Lahjapuun kautta perheitä voi auttaa konkreettisesti, ja samalla saa ilahduttaa lasta eli lahjan saajaa.
Lahjan antajakin saa hyvän mielen.
– Silloin onni on todella huipussaan, kun saa ojentaa hankitun lahjan diakonille, joka vie sen varmuudella perille.
Myös diakoniatyöntekijälle työmuoto on ainutlaatuinen.
– Kohtaamiset lahjojen saajien kanssa ovat olleet hyvin lämpimiä ja herkistäviä. Siinä on ollut kyyneleet silmissä puolin ja toisin, Tuula Kojo-Gregoriadis kuvailee.
Jaa tämä artikkeli: